Galvenā Asteroīdu Josla mākslinieka skatījumā
Foto: Galvenā Asteroīdu Josla mākslinieka skatījumā. Foto: evato.com

Šī gada aprīlī asteroīdam Nr. 567580 par godu Latvijas Universitātei piešķirts nosaukums Latuni, kas ir saīsinājums no vārdiem “Latvijas Universitāte”.

Nosaukuma piešķiršanas pamatojumā teikts: “Jau vairāk nekā 100 gadus Latvijas Universitāte ir populārākā augstskola Latvijā. Desmitiem astronomu un desmitiem tūkstošu jauniešu citās studiju jomās ir pateicīgi universitātei par sniegtajām zināšanām”.

Asteroīdu Latuni 2017. gada 23 .oktobrī Baldones Astrofizikas observatorijā atklāja Latvijas Universitātes Astronomijas institūta vadošais pētnieks Ilgmārs Eglītis, tā orbītu aprēķināja lietuviešu astronoms Kazimirs Černis. Jaunais ar Latviju saistītais debess ķermenis atrodas galvenajā asteroīdu joslā. Tā vidējais attālums no Saules ir 3,15 astronomiskās vienības (471 miljons kilometru) un vienu apriņķojumu ap Sauli tas veic 5,59 gados. Spriežot pēc asteroīda spožuma un iespējamās gaismas atstarošanas spējas, Latuni diametrs ir aptuveni 1,5 kilometri. Atklāšanas brīdī asteroīds atradās Perseja zvaigznājā un bija 21 zvaigžņlieluma objekts.

“Šādu nosaukumu atklātajam asteroīdam rosināju dot pateicībā visiem Latvijas Universitātes pedagogiem, kuri man un daudziem citiem jauniešiem devuši savas zināšanas turpmākajam pētniecības darbam,” uzsver I. Eglītis.

Share

Related Content

LU Astronomijas institūtā atklāj asteroīdu “Marisabele”
06.12.2022

LU Astronomijas institūtā atklāj asteroīdu “Marisabele”

Baldones observatorijas atklātajam asteroīdam dots vārds “Lapuska”
19.06.2021

Baldones observatorijas atklātajam asteroīdam dots vārds “Lapuska”

Ar Baldones Šmita teleskopu atklāj 27 jaunus asteroīdus
23.11.2020

Ar Baldones Šmita teleskopu atklāj 27 jaunus asteroīdus