Publicitātes foto.

Latvijas Univeristātes (LU) studenti, mācībspēki un zinātnieki ir aktīvi iesaistījušies, lai sniegtu palīdzību Ukrainai cīņā pret Krievijas barbarisko agresiju un paustu savu nostāju Ukrainas atbalstam.

LU Studentu padome (SP) ir sazinājusies ar visiem ukraiņu studentiem, kas studē LU, lai noskaidrotu viņu vajadzības. Sadarbojoties ar LU psihologu, ir nodrošinātas iespējas saņemt psiholoģisko atbalstu. Ukraiņu studentiem ir izsūtīti informatīvie materiāli bēgļa statusa iegūšanai un patvēruma meklēšanai Latvijā.

Papildus ir tikuši risināti atsevišķu studentu jautājumi saistībā ar bezmaksas medicīniskās palīdzības iegūšanu, lai būtu iespējams turpināt iepriekš iesāktu ārstniecību Latvijā. Šobrīd LU SP strādā arī pie saliedējoša sociāla pasākuma organizēšanas ukraiņu kopienai LU. Paralēli norisinās intensīva koordinācija ar Latvijas Studentu apvienību, kur notiek darbs pie nacionāla līmeņa atbalsta sniegšanas pasākumiem.

Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes studentu organizētā akcijā tika noziedots apģērbs, higiēnas preces, segas un pārtika cilvēku atbalstam Ukrainā.


LU esošā finansējuma ietvaros ir gatava nodrošināt darba vietas Ukrainas zinātniekiem. Ja LU tiek paredzēts papildu finansējums, tad Universitāte var nodrošināt līdz pat 70 jaunām darba vietām Ukrainas zinātniekiem. Praktiski nodrošināto darba vietu skaits ir atkarīgs no piesaistāmo zinātnieku izglītības un specializācijas jomas.


LU Juridiskās fakultātes Juridiskās prakses un palīdzības centrs un tā studenti iesaistās bezmaksas juridiskās palīdzības sniegšanā Ukrainas bēgļiem. Palīdzības sniegšanā gatavi iesaistīties gan fakultātes mācībspēki, gan maģistrantūras studenti, kuri darbojas Juridiskās prakses un palīdzības centrā. Ja nepieciešama palīdzība, Juridiskā fakultāte aicina sazināties ar centra direktori Sandru Zīli Gereišu e-pastā zile@lu.lv vai zvanot +371 67034591. 


Literatūras, folkloras un mākslas institūta darbinieki uztur atsevišķu Twitter kontu, kurā pauž zinātnes atbalstu Ukrainai un liek piedāvājumus darbam, kā arī uztur mājaslapu ar karti: https://scienceforukraine.eu/ 


LU Radio NABA sadarbībā ar Latvijas Radio Ziņu dienestu programmā iekļāvusi regulārus tematiskos ziņu izlaidumus. Programmā  aktīvajā mūzikas rotācijā iekļauta ukraiņu mūzika, īpaša uzmanība pievērsta  laikmetīgajai mūzikai, bet regulārajos radio raidījumos skan apskati un diskusijas. 


LU Teoloģijas fakultāte (TF) katru dienu translē īsu lūgšanu brīdi plkst. 12.00 Zoom platformā, kas notiks līdz pat Lieldienām. Teoloģijas fakultāte aicina ikvienam pievienoties un aizlūgt kopā ar pārējiem. Vairāk informācijas TF tīmekļvietnē. 


Ukraiņu vidusskola ir LU Humanitāro zinātņu fakultātes (HZF) tuvākie kaimiņi, tāpēc fakultāte ir domās un sajūtās kopā ar ukraiņu tautu. HZF pārtrauc sadarbību ar Krievijas institūcijām un personām, kuras nav skaidri paudušas nosodījumu karam Ukrainā, tostarp tiek liegta dalība Krievijas zinātniekiem piedalīties LU 80. starptautiskās zinātniskās konferences marta sekcijās un citās fakultātes konferencēs. HZF neatbalsta Krievijas un Baltkrievijas zinātnieku turpmāku dalību fakultātes zinātnisko žurnālu redkolēģijās, tāpat atcelta paredzēto šo valstu zinātnieku rakstu publicēšana. 

Fakultāte apzina savus ukraiņu studentus un ir gatava sniegt nepieciešamo atbalstu un gatava uzņemt vienu ukraiņu valodas un kultūras pētnieku, piedāvājot iespēju turpināt savus pētījumus. 

Tāpat katrs fakultātes docētājs un students individuāli iesaistās Ukrainas atbalstā, ziedojot naudas līdzekļus platformā ziedot.lv un morāli atbalstot savus kolēģus Ukrainā. 


LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes Studentu pašpārvalde aktīvi dalās ar informāciju par vietām, kur ziedot, kā palīdzēt un kā saņemt palīdzību. Tāpat tiek izsvērtas dažādas iespējas veidot atbalsta pasākumus.


Sākot ar 7. martu katru dienu plkst.12.00 līdz 11.martam ieskaitot Latvijas Universitātes galvenās ēkas Lielajā aulā notiks vienots aizlūgums. Pirmo svētbrīdi atklās mācītājs Juris Cālītis. Ikviens LU darbinieks, students vai vienkārši garāmgājējs ir aicināts šajā brīdī uz mirkli apstāties, lai vienotos kopīgā lūgšanā par Ukrainu. 

Nedēļas noslēgumā, 11. martā, LU galvenās ēkas Lielajā aulā plkst. 19.00 notiks koncerts “Par brīvu Ukrainu”. Koncerts būs skatāms klātienē, taču tiks nodrošināta arī tiešraide LU Facebook kontā un mājaslapā. Koncertā piedalīsies 10 LU kori, pūtēju orķestris; pie ērģelēm – Roberts Hansons, koncertmeistare – Ilze Dzērve, koncerta moderators – Kaspars Bērziņš. Koncerta laikā būs iespējams ziedot LU sadarbības augstskolu atbalstam Ukrainā, LU studējošiem ukraiņu studentiem. 

Ņemot vērā vietu skaitu zālē, uz atbalsta koncertu varēs nākt tikai ar ielūgumu. Tos varēs saņemt sākot no 7. marta, Raiņa bulvārī 19 - 125.kab. laikā no 9.00-17.00.

Atbalstu pasākumu nedēļu kopīgi organizē LU Kultūras centrs, LU Komunikācijas departaments, LU Studentu padome, LU Fonds un LU Teoloģijas fakultāte, Studiju servisa departaments, Ārlietu departaments.

Svarīgi ņemt vērā, ka ienākot Latvijas Universitātes ēkā būs jāuzrāda derīgs Covid19 sertifikāts, LU telpās jālieto sejas aizsargmaska. 

Share

Related Content

LU Humanitāro zinātņu fakultātes profesores Janīnas Kursītes Ukrainas piezīmes
16.03.2022

LU Humanitāro zinātņu fakultātes profesores Janīnas Kursītes Ukrainas piezīmes

TIEŠRAIDE. Koncerts "Par brīvu Ukrainu"
11.03.2022

TIEŠRAIDE. Koncerts "Par brīvu Ukrainu"

Latvijas Universitāte lems par Goda doktora grāda atņemšanu Pjotram Avenam
03.03.2022

Latvijas Universitāte lems par Goda doktora grāda atņemšanu Pjotram Avenam

Prof. Signe Bāliņa aicina stāties kiberzemessardzē
02.03.2022

Prof. Signe Bāliņa aicina stāties kiberzemessardzē