© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

Piektdien, 24. septembrī, noslēdzās Latvijas Universitātes (LU) Jauno tehnoloģiju un inovāciju dienas. Pēc zinātņu atklājumiem Zināšanu agorā, inovatīvām idejām studentu laboratorijā un LU populāru absolventu stāstiem diskusijā, pasākuma apmeklētāji ļāvās deju ritmiem Carnival Youth un Radio Naba mūzikas pavadībā.

Pasākuma otrajā dienā LU zinātnieki turpināja iepazīstināt ar saviem pētījumiem – LU izceļas ar pētījumu dažādību, kas kopš Akadēmiskā centra atklāšanas top sinerģijā, vairākām zinātņu nozarēm apvienojoties kopīgos pētījumos. Jauno tehnoloģiju un inovāciju otrā diena bija veltīta sociālo zinātņu pētījumiem, analizējot Covid-19 izaicinājumus, minimālo ienākumu nevienlīdzību pandēmijas kontekstā un pat Latvijas jauniešu pratību pensiju uzkrājumu veidošanā.

Studenti un citi interesenti pasākuma laikā tika ierauti īstā ideju ģenerēšanas mutulī – Ideju laboratorijā, kurā četras studentu komandas divu dienu garumā centās izstrādāt detalizētu dažādu ilgtspējas spektru, ietverot tajā idejas svarīgumu, mērķauditoriju, realizēšanas soļus, idejas ilgtspējību un izmaksas.

Ideju laboratorijā tika prezentētas un žūrija vērtēja vairākas interesantas un inovatīvas idejas. Komanda LUVA pasniedza ideju par virtuālo asistentu, kas atvieglotu informācijas atrašanu studentiem nepieciešamajām lietām. Komandai “Socfini” radās ideja par operatīvu finanšu rīku visa veida maksājumiem, ar ko nākas saskarties studiju laikā. Komanda “Saies” prezentēja lietotni, kur students var atrast sev nepieciešamo universitātes personālu un saņemtu atbildi uz dažādiem jautājumiem daudz atvieglotākā veidā. Savukārt komandai LUonto radās ideja par atkritumu pārstrādes uzņēmumu, ko varētu izvietot pazemē LU Akadēmiskā centra teritorijā.

Kopējais balvu fonds Ideju laboratorijai un pašu radīto risinājumu tālākai attīstībai ir 5000 EUR, kas tika sadalīts proporcionāli 1., 2., 3. un 4. vietu ieguvējiem. Visi Ideju laboratorijas dalībnieku priekšlikumi tika atzīti par noderīgiem LU attīstībai un ilgtspējai. Par Ideju laboratorijas uzvarētājiem atzina komandu “LUVA” jeb LU virtuālo asistentu, kuras dalībnieki fokusējās padziļināti uz informācijas sniegšanu studentiem par e-studijām diezgan ātrā un saprotamā veidā. Uzvarētāji ieguva naudas balvu 2300 eiro savas idejas attīstībai.

Jauno tehnoloģiju un inovāciju dienas vakarā visu uzmanība bija pievērsta LU absolventu, sabiedrībā zināmu cilvēku diskusijai, kuru vadīja LU profesore Signe Bāliņa un LU asociētais profesors Daunis Auers. Par augstākās izglītības vērtību un tehnoloģijām LU absolventu vidū diskutēja divu olimpisko spēļu sudraba medaļu ieguvējs, deviņkārtējs pasaules kausa izcīņas uzvarētājs, kā arī seškārtējs pasaules un vienpadsmitkārtējs Eiropas čempions, skeletonists Martins Dukurs, grupas "Prāta vētra" menedžmenta vadītāja un TV3 raidījuma "X faktors" žūrijas locekle un mentore Aija Auškāpa, Londonas Universitātes koledžas asociētais profesors starptautiskajās publiskajās tiesībās un ANO Starptautisko tiesību komisijas kandidāts Dr. Mārtiņš Paparinskis un uzņēmējs, investīciju baņķieris, vadošā korporatīvo finanšu uzņēmuma Baltijā Prudentia dibinātājs, bijušais "Swedbank" dibinātājs un prezidents Ģirts Rungainis.

Uz jautājumu par to, vai augstākā izglītība mūsdienās ir vērtība, M. Paparinskis atbildēja, ka LU  ir bijusi ļoti liela viņa vērtība izglītības ceļā. A. Auškāpa atzina, ka augstākā izglītība raksturo cilvēku kā personību, daudz ko pasaka par viņa dzīvesveidu un smadzeņu kapacitāti. “Izglītība ir ļoti vērtīga lieta, bez kuras savu karjeru nevarētu iedomāties,” bilda Prāta vētras menedžmenta vadītāja.

M. Dukurs uzsvēra, ka augstākajai izglītībai visos laikos bijusi vērtība un tā daudz ko liecina par cilvēku. “Profesionāls sports ir ne tikai muskuļi, bet arī racionāla domāšana,” uzsvēra skeletonists.

Savukārt Ģ. Rungainis sacīja, ka augstākā izglītība atlasa tos, kuri grib un var mācīties no tiem, kuri negrib un nevar mācīties. “Izglītība ir pieredzes paātrinātājs,” bilda “Swedbank” prezidents.

Tāpat kā pasākuma pirmajā dienā, arī piektdien bija iespēja piedalīties spēlē “Inovācijām pa pēdām”, apmeklēt Dabas mājas jumtu un pārbaudīt savas digitālās prasmes īpašā viktorīnā.

Vakara izskaņā visus priecēja grupas “Carnival Youth” uzstāšanās un radio NABA deju programma “Spoku kuģis” DJ Šoļa pavadībā.

 

Ieskats pirmās pasākuma dienas norisē

Share

Related Content

FOTO. Svinīgajā Senāta sēdē atzīmē Latvijas Universitātes 102. gadadienu
28.09.2021

FOTO. Svinīgajā Senāta sēdē atzīmē Latvijas Universitātes 102. gadadienu

LU Dabas mājā sākušās Jauno tehnoloģiju un inovāciju dienas
23.09.2021

LU Dabas mājā sākušās Jauno tehnoloģiju un inovāciju dienas