Datorikas fakultātē turpinās pētījumu projekts "Kvantu algoritmi: no sarežģītības teorijas līdz eksperimentam" (Vienošanās Nr. 1.1.1.5/18/A/020). Projekta mērķis ir atrast jaunus piemērus, kur kvantu datori ir labāki par tradicionālajiem datoriem praktiski svarīgu skaitļošanas uzdevumu risināšanā.

Šobrīd projekta realizācijā piedalās prof. Andris Ambainis, prof. Juris Smotrovs, pētnieki Agnis Āriņš, Aleksandrs Belovs, Kaspars Balodis, Mathieu Brandeho, Maksims Dimitrijevs, Jānis Iraids, Dmitrijs Kravčenko, Krišjānis Prūsis un Jevgēņijs Vihrovs.

Projekta ietvaros atrisināta sena problēma par lielāko iespējamo atstarpi starp diviem Būla funkciju sarežģītības mēriem: sertifikātu sarežģītību un funkciju aproksimējošā polinoma pakāpi, parādot, ka sertifikātu sarežģītība var būt kvadrātiski lielāka par polinoma pakāpi. Abi šie sarežģītības mēri ir nozīmīgi kvantu skaitļošanā. Pētījums veikts sadarbībā ar zinātniekiem no EPFL (Šveice), Microsoft Quantum (ASV) un Vaterlo universitātes (Kanāda) un iesniegts publicēšanai FOCS'2021 - vienā no divām pasaules vadošajām konferencēm datorzinātnes matemātiskajos pamatos.

Share

Related Content