Datorikas fakultātē turpinās pētījumu projekts "Kvantu algoritmi: no sarežģītības teorijas līdz eksperimentam" (vienošanās Nr. 1.1.1.5/18/A/020). Projekta mērķis ir atrast jaunus piemērus, kur kvantu datori ir labāki par tradicionālajiem datoriem praktiski svarīgu skaitļošanas uzdevumu risināšanā.

Šobrīd projekta realizācijā piedalās prof. Andris Ambainis, prof. Juris Smotrovs, pētnieki Agnis Āriņš, Kaspars Balodis, Mathieu Brandeho, Jānis Iraids, Krišjānis Prūsis un Abuzers Jakarilmazs.

Projekta ietvaros tiek izstrādāti kvantu algoritmi dažādiem skaitļošanas uzdevumiem un pētītas kvantu algoritmu robežas.
Viens no projekta rezultātiem ir kvantu meklēšanas algoritmu analīze netradicionālā modelī, kurā pēc katras iespējama atrisinājuma pārbaudes kvantu stāvoklis sadalās divās daļās (viena daļa sastāv no tiem apakšstāvokļiem, kur nav atrasts pareizais atrisinājums, bet otra daļa - no tiem, kur tas ir atrasts). Tiek parādīts, ka šādā modelī kvantu algoritmu priekšrocība gandrīz pilnībā pazūd. Rezultātam ir nozīme kriptogrāfijā - to var izmantot, lai parādītu, ka vairākas populāras kriptogrāfijas shēmas ir drošas pret uzbrukumiem, kas izmanto kvantu datorus. Pētījums tapis sadarbībā ar Mike Hamburg (Rambus) un Dominique Unruh (Tartu universitāte).

2020. gada janvārī projekta rezultāti prezentēti kvantu skaitļošanas lielākajā konferencē - QIP 2020 (23rd Conference on Quantum Information Processing).

 

Share

Related Content