Datorikas fakultātē turpinās pētījumu projekts "Kvantu algoritmi: no sarežģītības teorijas līdz eksperimentam" (Vienošanās Nr. 1.1.1.5/18/A/020). Projekta mērķis ir atrast jaunus piemērus, kur kvantu datori ir labāki par tradicionālajiem datoriem praktiski svarīgu skaitļošanas uzdevumu risināšanā.

Šobrīd projekta realizācijā piedalās prof. Andris Ambainis, prof. Juris Smotrovs, pētnieki Agnis Āriņš, Kaspars Balodis, Mathieu Brandeho, Jānis Iraids, Krišjānis Prūsis un Abuzers Jakarilmazs.

Projekta ietvaros tiek izstrādāti kvantu algoritmi dažādiem skaitļošanas uzdevumiem. Šobrīd viens no galvenajiem jautājumiem, ko analizē projekta pētnieki, ir dinamiskās programmēšanas algoritmu paātrināšana, izmantojot kvantu datorus. Dinamiskā programmēšana ir metode, kas tiek plaši lietota tradicionālo algoritmu izstrādē un balstās uz problēmas atrisinājuma reducēšanu uz mazāku apakšproblēmu atrisināšanu. Ja tiktu izstrādāta vispārīga metode dinamiskās programmēšanas paātrināšanai, tas dotu ātrākus algoritmos daudziem lietojumiem.

Pirmie projekta rezultāti prezentēti QuantAlgo sadarbības tīkla konferencē Amsterdamā (2019. gada 18.-20. septembris) un Igaunijas-Latvijas datorzinātņu teorijas dienās Pērnavā (2019. gada 11.-13. oktobris).

Share

Related Content