Latvijas Universitātes Spora centrs aicina brīvdienās kopā ar draugiem un ģimeni doties pārgājienos un pavadīt laiku svaigā gaisā, baudot skaisto Latvijas dabu.

Lai Latvijas Universitātes darbiniekiem un studentiem būtu lielāka motivācija atpūsties svaigā gaisā, katru otro nedēļu LU mājaslapas sporta sadaļā tiek ievietots jauns LU Sporta centra aktīvistu izveidots pārgājiena maršruts ar tā aprakstu, bildēm un maršruta failu GPX formātā, kam var sekot līdzi telefonā, kādā no GPX failu lasītāja aplikācijām. Pārgājienu maršruti pārsvarā tiek veidoti Pierīgā, bet noteikti būs arī kāds maršruts tālāk no Rīgas. Šie maršruti ir 8-14 km gari, un tie tiek veidoti nevis kā sacensības uz laiku vai punktiem, bet gan kā lieliska iespēja kopā ar draugiem un ģimeni pavadīt jautri laiku svaigā gaisā, apskatot Latvijas skaisto dabu. Pārgājienu laikā ir iespēja uzzināt dažādus interesantus faktus par konkrēto maršrutu, kā arī pildīt saliedējošus un jautrus uzdevumus, kas būs paslēpti “uzdevumu kastēs”.

Trešais Latvijas Universitātes Sporta centra aktīvistu veidotais maršruts ir izveidots Rīgā, 10 kilometru attālumā no LU Akadēmiskā centra, Bumbu kalniņa apkārtnē. Pirms 100 gadiem tur notikušas asas sadursmes starp Latvijas brīvības cīnītājiem un bermontiešiem. Bumbu kalniņā bija iekārtots Latgales divīzijas komandpunkts, no kura 1. novembrī pulkveža Krišjāņa Berķa vadībā sākās uzbrukums, lai atbrīvotu pilsētu no ienaidnieka. 1939. gadā bijušie Latgales divīzijas štāba virsnieki atklāja granīta pieminekli ar bronzas plāksni, kurā bija attēlota 1919. gada novembra kauju shēma. Laika gaitā piemineklis gan nopostīts, gan plāksne pazudusi, bet agrāk vai vēlāk piemineklis vienmēr ticis atjaunots.

Maršruts veido 8,5 km garu apli pa meža taciņām un meža ceļiem, kas ved gar gan pieminēto pieminekli (maršruta sākumā, kalna galā, no trepēm labajā pusē), gan Bumbu kalniņa skatu torni (maršruta beigās), no kura paveras varens skats gan uz Spilves pļavām un Imantu, gan Bolderāju, ostu un jūru. Maršruts sākas un beidzas pie Bumbu kalniņa trepēm.

Ap piecu kilometru maršruta atzīmi (konkrēta vieta redzama zemāk esošajā maršruta bildē) kreisajā pusē esošajos ierakumos redzēsiet automašīnas riepu. Tajā zem sūnām atradīsiet baltu Rafaelo kastīti ar plānotāju un saldumiem. Plānotājā datumā, kurā veicat maršrutu, ierakstiet savas komandas nosaukumu un komandas dalībnieku vārdus, bet kādā no marta mēneša pierakstu lapām ierakstiet pašizdomātu dzejolīti ar vismaz četrām rindiņām, kas iedvesmotu arī citus doties svaigā gaisā un izbaudīt skaisto Latvijas dabu. Kā arī, protams, no kastītes ir iespējams paņemt kādu saldumu, lai būtu spēks noiet maršrutu līdz galam. Pārgājiena beigās aicinām uzkāpt jau pieminētajā Bumbu kalniņa skatu tornī un izbaudīt skaisto skatu, ko var redzēt no skatu torņa virsotnes!

Bumbu kalniņa maršruta GPX failu varat lejupielādēt šeit. Aicinām to lejupielādēt mobilajā telefonā un pirms pārgājiena veikšanas atvērt to ar kādu no GPC formāta failu lasītāju aplikācijām – “GPX viewer”, “Tracklia” u.c.

Jautājumu gadījumā rakstiet uz kalvis.kazaks@lu.lv vai zvaniet uz 26243522!

Dalīties