Līga ir Latvijas Universitātes maģistru programmas “Sporta zinātne” studente un paralēli studijām trenējas vieglatlētikā. Līga ir vairākkārtēja Latvijas un Baltijas čempionātu medaļniece.

Pastāsti, lūdzu, kā sāki nodarboties ar vieglatlētiku?

Sportot sāku ļoti vēlu, tikai 16 gadu vecumā, un līdz ar to izlaidu vairākas vecuma grupas. Taču tas neliedza sevi pierādīt vēlāk. Jau bērnībā apzinājos, ka sports man padodas, jo sporta stundās vienmēr pārspēju visus puišu, īpaši sprinta skrējienos. Desmitās klases sākumā izlēmu, ka vēlos papildus sportot, tāpēc aizgāju pie trenera, kurš tobrīd vadīja vispārattīstošos treniņus skolniekiem un jautāju par iespēju pievienoties treniņiem. Treneris jau pirmajos treniņos pamanīja, ka no manis var sanākt laba vieglatlēte, un pēc kopīgas sarunas nospriedām, ka gatavosimies sacensībām, lai arī sākumā pašai nešķita, ka to spēšu. Manas pirmās sacensības aizritēja Ventspilī, un, neskatoties uz niecīgo sagatavošanos, ieguvu uzvaru un iemīlēju vieglatlētiku. Un tā joprojām turpinu.

Kuri ir labākie sasniegumi sporta karjeras laikā?

Esmu Latvijas izlases vieglatlēte, vairākkārtēja Latvijas čempionātu un Baltijas čempionātu medaļniece.

Paralēli sporta karjerai esi izvēlējies arī studēt. Ko tu studē?

Pēc vidusskolas pabeigšanas zināju, ka vēlos turpināt attīstīties un studēt tieši Latvijas Universitātē. Vienmēr esmu uzskatījusi, ka izglītībai jābūt tikpat svarīgai kā sporta karjerai, un, ja ir tāda iespēja, tad tā noteikti jāizmanto. Pirmā izvēle bija par labu PPMF, kur iepriekšējā gada vasarā ieguvu bakalaura grādu izglītībā. Četru studiju gadu laikā ieguvu būtiskas zināšanas un prasmes, kas man palīdzēja saprast, ka spēju būt ne tikai laba sportiste, bet arī sporta speciāliste. Tāpēc studijas maģistrantūrā „Sporta zinātne”, kur šobrīd studēju,  likās kā nepieciešamība, lai varētu iegūt vajadzīgās zināšanas sporta jomā, kuras spētu realizēt gan pedagoga/trenera darbā, gan citur, kur ceļš mani aizvedīs. Šī brīža sajūtas liecina, ka esmu īstajā vietā un par to patiesi priecājos.

Kas tevi motivē/kā tev izdodas apvienot studijas ar trenēšanos un sacensībām?

Manuprāt, es pati sev esmu lielākā motivācija, jo es zinu, ko varu, tāpēc pakāpeniski uz to tiecos. Mani motivē arī cilvēki, kuri man ir apkārt un atbalsta un kuri var savienot gan  izglītības iegūšanu un darbu, gan sportot augstā līmenī. Protams, ir visai grūti savienot treniņus ar studijām, jo īpaši tagad, kad dzīvoju divu stundu braucienā no Rīgas. Tomēr es zinu, ka studijas ir svarīgas, tāpēc visu sakārtoju tā, lai varu gan pilnvērtīgi trenēties, gan studēt. Galvenais, lai ir vēlēšanās darīt, jo viss pārējais tad pats saliksies pa plauktiņiem. Esmu pateicīga arī pasniedzējiem, kuri vienmēr ir palīdzējuši, sapratuši un uzklausījuši, lai es varētu gan studēt, gan trenēties.

Kādi ir mērķi un sezonas paredzētie nākošajā sezonā?

Galvenais mērķis būtu pilnvērtīgi izmantot studijās iegūtās zināšanas ikdienas treniņu procesā un sacensībās, kā rezultātā pilnveidotos daudzi rādītāji.

Ko tu iesaki/novēli citiem sportistiem, kuri vēl mācās vidusskolā un nav izlēmuši ko darīt pēc vidusskolas absolvēšanas?

Sākumā iesaku pārdomāt un izskatīt vairākas studiju iespējas. Saprast, kādi ir to plusi un kādi – mīnusi. Izvēlēties studiju programmu, balstoties uz savām interesēm un vēlmēm, lai studijas būtu pēc iespējas noderīgākas. Taču galvenais novēlējums būtu izmantot duālās karjeras iespēju un studijas Latvijas Universitātē, kur ir pietiekami plašs programmu klāsts, kas aptver dažādu interešu loku.

Dalīties