Gadu mija klauvē jau pie durvīm! Bagātīgi klāts svētku galds ar dažādiem ēdieniem un našķiem ir neatņemama svētku sastāvdaļa. Lai svētku laikā nepārēstos, uztura speciāliste Guna Bīlande dalās ar ieteikumiem kā nepārēsties un ko darīt, ja ir sanācis pārēsties.

“Ēdienu nevajadzētu sev likt acu priekšā uz galda!” - Bieži vien svētkos visi sēžam pie bagātīgi klāta galda un brīdī, kad esam paēduši, vienalga ir vēlme turpināt ēst, jo ēdiens ir turpat priekšā! Risinājums - novietot ēdienu uz cita galda vai iekārtot svētku norises vietu tā, lai ēdienam būtu jāaiziet pakaļ, nevis novietot acu priekšā. Katru reizi, kad šķīvis tiks iztukšots, piecelšanās liks vēlreiz padomāt, vai tiešām ir vēlme pamest ērto krēslu vai dīvānu un doties pēc vēl vienas porcijas.

“Netaisi garšas diskotēku!” - garšas diskotēka veidojas tad, kad parasti pēc siltā ēdiena mēs dodamies pakaļ piemēram mandarīniem, kaksiņiem, desertiem utml. Šādā veidā mēs bloķējam kuņģa iestiepuma signālu un mēs varam ēst atkal un atkal, kāmēr vien mēs šīs garšas mainīsim. Risinājums - ēst lēnām un starp ēdienu grupām ievērot aptuveni 2h intervālu. Piemēram, ja svētku ēdienreize iesākas ar silto ēdienu, tad saldo būtu vēlams ēst pēc aptuveni 2 stundām.

Ko darīt, ja pēc svētkiem uzkāpjam uz svariem un redzam, ka pāris kilogrami ir pienākuši klāt?

Visbiežāk tas ir skaidrojams ar šķidruma aizturi, tā nebūs īstā tauku masa. Protams, ja svētki un ēšana turpinās vairākas dienas, tad kāds nevēlams “bonusiņš” ķermeņa svaram var pienākt klāt, bet parasti organismam ir zināms homeostātiskais svars, uz kuru ķermenis arī tiecās un nereti nedēļu/divas pēc svētkiem (ja svētkus neturpinam un esam atgriezušies ikdienas gaitās), tad šis svars atgriežas normālās robežās.

LU Sporta centrs piedāvā plašu sporta nodarbību klāstu, kur katrs atradīs sev piemērotu treniņu! Atgādinām, ka 10.janvārī atsākam sporta nodarbības!

Veselīgām attiecībām ar ēdienu nevajadzētu būt ne tikai kā Jaunā gada apņemšanās, bet gan normālai ikdienas praksei, kuru ievēro regulāri. Savukārt svētki var būt tas brīdis, kad mēs varam atļauties kaut ko vairāk, taču svētki nevar kļūt par ikdienu!

Sāc Jauno gadu ar sportisku apņemšanos un nesatraucies par uzņemtajām kalorijām! Sportisku un panākumiem bagātu Jauno 2022.gadu! 

LU Sporta centra kolektīvs! 

Dalīties