Laika posmā no 3. līdz 5. decembrim norisinājās unikāls aktīvās atpūtas pasākums “LU Rudens auto foto orientēšanās 2021”, kurā dalībnieki, izvēloties sev izdevīgāko starta dienu un laiku, veica 5 stundu ilgu auto foto orientēšanos pa Rīgu un Pierīgu, 20 km rādiusā no Rīgas centra. Kopā sacensībām bija pieteikušās 18 komandas, starp kurām trešo reizi pēc kārtas uzvaru izcīnīja komanda “NE-BREMZES” ar Latvijas Universitātes studenti Sintiju Sprudzāni kapteiņa lomā.

Dalībnieku galvenais uzdevums auto foto orientēšanās laikā bija sakrāt pēc iespējas vairāk punktu. Punktus bija iespējams sakrāt divos veidos – atrodot norādītos objektus vai izpildot norādītos uzdevumus, tos iemūžinot ar foto vai video palīdzību. Katra komanda sevis izvēlētajā starta laikā saņēma uzdevumu lapas ar 33 meklējamajiem objektiem un 5 uzdevumiem.

Meklējamie uzdevumi bija dažādās grūtības pakāpēs, kā arī ar dažādu iegūstamo punktu skaitu. Visi meklējamie objekti bija norādīti bilžu formātā. Papildus karte ar objektu novietojumu netika dota, bet pirms pasākuma tika ieskicēts aptuvenais foto orientēšanās aplis, kas iekļāva Ķīpsalu, Daugavgrīvu, Imantu, Babīti, Piņķus, Skulti, Jaunmārupi, Bieriņus un Āgenskalnu. Daļai no objektiem atrašanās vietu bija iespējams noteikt pēc bildēs redzamajiem uzrakstiem vai norādēm, bet daļa atradās vai nu ļoti tuvu citiem, vieglāk atrodamajiem objektiem vai arī pa ceļam no viena objekta uz otru.

Šoreiz visus objektus atpazīt vai atrast bija salīdzinoši viegli (katru objektu atrada vismaz puse no dalībniekiem), bet grūtības darīja sniegotais ceļš un salīdzinoši mazais orientēšanās laiks, kas šoreiz bija dots tikai 5 stundas (līdz šim visas LU orientēšanās sacensībās bija dotas 8 stundas).

Orientēšanās laikā dalībniekiem bija dota iespēja izpildīt 5 uzdevumus, kuri deva papildpunktus. Visaizrājošākais no uzdevumiem bija uztaisīt sniega eņģelīšus pie Anniņmuižas kungu mājas, bet visāķīgākais bija ar aplausiem sagaidīt Rīgas lidostā ielidojušu lidmašīnu. Tas tādēļ, ka lidmašīnas dienas vidū mēdz nosēsties arī ik pa stundai vai pat pusotrai, kas lika komandai menedžēt savu laiku, lai nokotrolētu, cikos tad tā nonāks pie lidmašīnu vērotavas, un nebūtu uz ienākošo lidmašīnu ļoti ilgi jāgaida.

Maksimālais iegūstamais punktu skaits foto orientēšanās sacensībās bija 115 punkti. Trešo vietu LU Rudens auto foto orientēšanās sacensībās ar 104 punktiem ieguva komanda “Elektroķīmija”, otro vietu ar 111 punktu ieguva komanda “Bitītes”, kurai pietrūka mazliet laiks, lai aizbrauktu līdz 4 punktu vērtajai Rīgas zīmei, bet ar maksimālo iegūstamo punktu skaitu uzvaru sacensībās trešo reizi pēc kārtas izcīnīja komanda “NE-BREMZES”, kurai pēc failu iesūtīšanas no 5 dotajām stundām vēl bija palikusi vesela stunda laika.

Kopējo komandu kopvērtējumu var apskatīt zemāk.

Pēc pasākuma dalībnieki bija apmierināti un un izteica ļoti labas atsauksmes.

Uzvarētāju komandas “NE-BREMZES” komandas dalībnieces komentārs: “Esam ļoti priecīgi par iegūto 1. vietu orientēšanās sacensībās. Bija liels prieks atkal visiem satikties kā komandai, lai meklētu kontrolpunktus un pildītu uzdevumus. Vēl lielāks prieks par to,ka šīs bija pirmās autofotoorientēšanās sacensības,kurās atradām visus kontrolpunktus un izpildījām visus papilduzdevumus. Ļoti gaidīsim nākošos braucienus, jo tas ir lielisks veids kā atslēgties no ikdienas steigas, satiktu draugus - komandas biedrus un iepazītu no citas puses jau zināmās un ne tik zināmās vietas Latvijā!”

Otrās vietas ieguvēju “Bitīte” kapteinis komentēja: “Piedalījāmies pirmo reizi un varam sniegt tikai labākās atsauksmes par šo pasākumu. Esam ar zināmu pieredzi orientējoties un izdevās atrast gandrīz visas minētās vietas. Principā, atradām visas, bet pietrūka aptuveni 30 minūtes, lai aizbrauktu līdz pēdējai lokācijai - zīmei "Rīga". Kopumā atrodot visus objektus un izpildot uzdevums, uzņēmām 37 bildes un video, kā arī pozitīvi pavadījām šo dienu. Paspējām gan nedaudz apmaldīties, gan 2 reizes rakt mašīnu ārā. Īpaši izaicinošs bija Skultes krusta meklējums, par kuru bija dzirdēts, bet nebija izdevies atrast to klātienē. Kopumā ļoti veiksmīga objektu izvēle ar atbilstošu grūtības pakāpi. Ļoti palīdzēja gatavoties arī sākotnējā informācija par aptuveno maršrutu.

Trešās vietas ieguvēju “Elektroķīmija” komandas kapteinis komentēja: “Mēs, komanda “Elektroķīmija” esam draugi, divi elektroniķi un viena ķīmiķe.Sestdienā atrakām auto no sniega kupenas, auto salonā ieslēdzām lampiņu virteni un devāmies piecu stundu piedzīvojumā. Uzdevumus savā starpā sadalījām ātri – šoferis un divi stūrmaņi-fotogrāfi, kā arī komandas darbs mums bija nevainojams – kamēr skrējām uz objektu, tikmēr šoferītis jau auto bija sariezis pareizajā virzienā un gaidīja startu! Lielāko daļu objektu atpazinām uzreiz, dažiem nācās “iegooglēt” precīzāku vietu kartē, bet sarežģītākus, kā grafiti, bišu stropu un kapsētas žogu, acīgi pamanījām pa ceļam. Sāpīgi bija “Lidmašīnu vērotavā” saprast, ka tuvākās stundas laikā nebūs nevienas nosēšanās, turklāt, debesis klāj tādi mākoņi, ka par lidmašīnas klātbūtni norāda tikai no nez kurienes nākoša rūkoņa. Otrs sāpīgais bija “Aviācijas muzeja” punkti, jo, aizbraucot uz to konstatējām, ka laukumā vairs nav nevienas lidmašīnas! Joprojām nezinām, kur muzejs pārcēlies. Spraigus mirkļus nodrošināja negaidītas sānslīdes aizsnigušajos Skultes mežos un steigšanās no Kalnciema kvartāla uz Āgenskalna tirgu, jo kalnciemieši, kā izrādās, tagad tirgojas tur, un tālāk uz “Rīgas torņu vērotāju”, lai vēl pašās pēdējās minūtēs paspētu uzvelt miniatūru sniegavīriņu. Beigu beigās bijām noskrējušies, no zābakiem varējām izliet ūdeni, bijām vienlaicīgi nosaluši un sakarsuši, un ārkārtīgi priecīgi, ka izdevās “paņemt” gandrīz visus objektus un uzdevumus.”

Izsakām lielu paldies visiem, kas piedalījās arī šādos laikapstākļos, un tiekamies jau nākamreiz pavasara semestrī!

Komanda

Rezultāts

Vieta

NE-BREMZES

115

1.

Bitītes

111

2.

Elektroķīmija

104

3.

N.A.M.E.

93

4.

Full release males

92

5.

Roku darbs

90

6.

Ģeogrāfu sāls un medus

88

7.

Hāgenskalna komunāri

85

8.

Cukurraudiņi

81

9.

Dambo

76

10.

Ziemas raksti

69

11.

Grupa Uno

67

12.

Es pieņemu lēmumus neapspriežoties ar citiem

51

13.

Haizivis

46

14.

Dalīties