Laika posmā no 14. līdz 16. maijam norisinājās unikāls aktīvās atpūtas pasākums “LU Pavasara auto foto orientēšanās 2021”, kurā dalībnieki, izvēloties sev izdevīgāko starta dienu un laiku, veica 8 stundu ilgu auto foto orientēšanos pa Vidzemi, 55km rādiusā no Rīgas centra. Kopā sacensībām bija pieteikušās 38 komandas, starp kurām uzvaru izcīnīja Latvijas Universitātes studente Sintija Sprudzāne un viņas komanda “NE-BREMZES”.

Dalībnieku galvenais uzdevums auto foto orientēšanās laikā bija sakrāt pēc iespējas vairāk punktu. Punktus bija iespējams sakrāt divos veidos – atrodot norādītos objektus vai izpildot norādītos uzdevumus, tos iemūžinot ar foto vai video palīdzību. Katrai komandai sevis izvēlētajā starta laikā uz e-pastu tika nosūtītas uzdevumu lapas ar 53 meklējamajiem objektiem un 3 uzdevumiem.

Meklējamie uzdevumi bija dažādās grūtuma pakāpēs, kā arī ar dažādu iegūstamo punktu skaitu. Visi meklējamie objekti bija norādīti bilžu formātā. Papildus karte ar objektu novietojumu netika dota. Daļai no objektiem atrašanās vietu bija iespējams noteikt pēc bildēs redzamajiem uzrakstiem vai norādēm, daļai to bija iespēja noteikt pēc Facebook pasākuma lapā (https://bit.ly/2SQvWvM) ievietotajiem netiešajiem norādījumiem, bet daļa atradās vai nu ļoti tuvu citiem, vieglāk atrodamajiem objektiem vai arī pa ceļam no viena objekta uz otru. Saliekot uz kartes facebook pasākuma lapā norādītās vietas un izsniegtajās bildēs acīmredzamās atrašanās vietas, veidojās aplis Rīga-Kalngale-Carnikava-Saulkrasti-Bīriņi-Ragana-Turaida-Sigulda-Jūdaži-Mālpils-Allaži-Mālpils-Sidgunda-Suntaži-Kangari-Zaķumuiža-Līči-Saurieši- Acone-Rīga, kuru, sākot no jeb kuras vietas, bija jāizbrauc komandām, lai atrastu visus objektus.

No vienkārši atpazīstamajiem un atrodamajiem objektiem bija tādi, kā, piemēram, uzraksts “Turaidas muzejrezervāts”, uzraksts “Biznesa Vadības ekonomikas fakultāte”, Raganas ķēkis u.c., bet vieni no sarežģītākajiem bija Satezeles pilskalnā atrodamais avots (atrada 5 komandas), pie Kalngales stacijas esošā priede(atrada 2 komandas), Garupē esošais koks (atrada 1 komanda) un starp Zaķumuižu un Sariešiem esošais akmens ar zibens figūru uz tā (atrada 4 komandas).

Orientēšanās laikā dalībniekiem bija dota iespēja izpildīt 3 uzdevumus, kuri deva papildpunktus. Viens no tiem bija iebrist jūrā līdz ceļiem, otrs bija padzerties no avota, bet trešais uzdevums bija nofotografēties pie meklējamajiem objektiem, turot rokās Venden dzeramā ūdens pudeli. Par uzdevumiem kopā varēja saņemt 25 punktus. Vēl 5 punktus varēja iegūt par atsauksmes iesniegšanu par aizvadīto dienu un pasākumu kopumā.

Maksimālais iegūstamais punktu skaits foto orientēšanās sacensībās bija 194 punkti. Trešo vietu LU Pavasara auto foto orientēšanās sacensībās ar 171 punktu ieguva komanda “Sāls slēdzis”, otro vietu ar 175 punktiem ieguva komanda “Ašie”, bet uzvaru sacensībās otro reizi pēc kārta izcīnīja komanda “NE-BREMZES” ar 181 punktu.

Kopējo komandu kopvērtējumu var apskatīt zemāk.

Pēc pasākuma dalībnieki bija apmierināti un un izteica labas atsauksmes, kas nozīmē, ka šis pasākums kļūs par ikgadēju LU Sporta centra rīkoto pasākumu.

Uzvarētāju komandas “NE-BREMZES” komandas dalībnieces komentārs: “Paldies par lielisko iespēju atkal piedalīties LU autofotoorientēšanās sacensībās! Mums ļoti patika! Pirmajās sacensībās kļuvām par čempioniem, tāpēc vēl jo vairāk gribējām pārbaudīt, vai spējam orientēties pēc bildēm un objektiem, kad nav dota karte. To rādīs rezultāti, protams, taču mums kopumā šķiet, ka gāja labi. Pagājušajā reizē mēs šķiet, ka nebijām tik sagatavoti, bija tuvāks reģions savām mājām, taču šoreiz izdomājām drusku pagatavoties un jau laikus izprintēt no tūrisma informācijas vietnēm bukletiņus par populārākajiem apskates objektiem katrā novadā. Tas mums īstenībā šoreiz ļoti palīdzēja un, tā kā mēs bijām pieraduši startēt, kad viss tiek iedots uz rokas papīra formātā, tad startu izvēlējāmies pie Copy Pro centrā un nejauši jau pirmais meklējamais objekts bija mums blakus - LU galvenā ēka! Gaidām nākošo braucienu!”

Trešās vietas ieguvēju “Sāls slēdzis” kapteinis komentēja: “Pašiem likās, ka nostartējām ļoti labi, pirmo stundu sēdējām Garciemā, visi meklējām kontrolpunktus, un pēc tam braucām +- pēc kartes. Diemžēl zaudējām 40 minūtes, jo bija nepieciešams atgriezties pie pareizās Mālpils novada zīmes. Visjautrākais piedzīvojums bija pēdējās 20 minūtēs, kad pēc Kalngales stacijas domājām, vai kādi punkti vēl varētu būt Carnikavā, un meklējot dabas takas Carnikavā, netīšām atradām taku Garciemā. Kad aizbraucām uz turieni, palikušas bija 20 minūtes, un izdomājām, ka vēl aizbrauksim uz Carnikavu pameklēt balto latvju zīmi (dienas sākumā nofotogrāfējāmies pie nepareizās). Tā nu, vienkārši ievadot navigācijā “Carnikava”, devāmies uz centru, un vienā pagriezienā netīšām ieraudzījām meža sākumu, pie kuras bija arī promenāde. Tā nu pēdējās minūtēs devāmies uz to pusi, un pilnīgi netīši pārbraucām pāri kontrolpunkta tiltam, un skrienot uz to, ieraudzījām otrā pusē arī meklēto zīmi. Tā nu pēdējās minūtēs ieguvām vēl 2 kontrolpunktus. Paldies liels par pasākumu, un noteikti gaidīsim arī nākamo reizi!”

Ceturtās vietas ieguvēju “Laikam nepareizi nogriezāmies…” komandas kapteinis komentēja: “Mēs ļoti izbaudījām šo maršrutu; salīdzinot ar pasākumu septembrī, orientēšanās punkti bija patīkami blīvāk izkārtoti, nebija daudz laika aizdomāties un pabraukt garām! Apmeklējamie ciemi arī iepriekš neredzēti! Ūdens ar nebija tik auksts, kā video likās! Nākamajām reizēm iesakām turpināt tādā pašā garā, bet var droši likt lielāku uzdevumu skaitu, lai ap objektiem sanāk tematiskākas pauzes! Tā tik turpināt!”

Komanda

Rezultāts

Vieta

NE-BREMZES

181

1

Ašie

175

2

Sāls slēdzis

171

3

Laikam nepareizi nogriezāmies…

165

4

Divpunktu vaverīte

153

5

Ābelīšu banda

150

6

Birziņi

140

7

Grāvelsiņi

138

8

Equus Quagga Quagga

138

9

Čiņķi

137

10

GoodNuts

136

11

Laimas slotiņa

135

12

Komanda bez nosaukuma

133

13

Iecavnieks Auto

131

14

Sky Blue Bertone

131

15

LJL

127

16

Līmes zīmulis

127

17

Trīs Lapiņas

123

18

Dīvana eksperti

116

19

2 stundas par vēlu

113

20

Zibspuldze

110

21

I.D.

110

22

Mistera Kaķa rezidence

105

23

GIRLS POWER

100

24

Ģeogrāfu sāls un medus

96

25

RALA

93

26

Cēsu Rubīns

88

27

PAVASARIS

88

28

Orientūristes

77

29

Valmiera

76

30

Solitude

59

31

Ar pirmo trīs vietu ieguvējiem par balvu nogādāšanu sazināsimies individuāli.

Tiekamies jau nākamajos LU Sporta centra rīkotajos pasākumos!

Dalīties