Pagājušās nedēļas nogalē, no 12. līdz 14. jūnijam, norisinājās Latvijas Universitātes Sporta centra rīkotais “Brīvdienu foto orientēšanās” sacensību piektais un arī pēdējais posms, kurā dalībniekiem bija iespēja meklēt dažādus dabā atrodamus objektus un pildīt dažādus uzdevumus, tādejādi krājot punktus un cīnoties par pirmo vietu.

Sacensībās bija iespēja piedalīties jebkuram interesentam, dodoties uz sev tuvāko mežmalu un mēģinot atrast konkrētas, dabā atrodamas lietas un veikt konkrētus uzdevumus. Piektajā posmā meklējamās lietas (un dzīvās radībiņas) bija zemenes oga dārzā, peonijas, saulriets, 5 dažādi garšaugi, varavīksne, atjaunota muiža, mastā plīvojošs Latvijas karogs un gulbis, bet veicamie uzdevumi bija sava bērnības fotogrāfijas atdarināšana tās uzņemšanas vietā, “papardes zieda meklēšana”, 3 dažādu tēju zāļu salasīšana, no dabīgiem materiāliem pirts cepures uztaisīšana un smilšu pils uzcelšana vismaz 40 cm augstumā. Par pašfoto ar katru atrasto lietu varēja iegūt 1 punktu, bet par foto vai video, kas pierāda kāda uzdevuma izpildīšanu, varēja iegūt 3 punktus. Pavisam otrajā posmā bija jāatrod 8 dabas lietas un jāizpilda 5 uzdevumi, kas kopumā deva 23 punktus.

Kā jau pēc iepriekšējā posma tika rakstīts, pirms pēdējā posma kopvērtējuma pirmo un otro vietu šķīra puspunkts, bet otro un trešo vietu šķīra 1 punkts. Lai iespēja uzvarēt kopvērtējumā būtu vairākiem dalībniekiem, pēdējais LU Brīvdienu foto orientēšanās posms tika veidots daudz apjomīgāks nekā iepriekšējie posmi, un tajā tika ielikti dažādi piņķerīgi uzdevumi, kurus izpildīt varēja vai nu ar veiksmes, vai radošuma palīdzību. Viens no šādiem uzdevumiem bija nofotografēšanās ar varavīksni, kas, kaut arī nevienā no posma dienām nelija lietus, lielākajai daļai nesagādāja problēmas, jo talkā tika ņemtas šļūtenes, strūklakas un pat ziepju burbuļi. Vislielākās problēmas šajā posmā sagādāja nofotografēšanās ar gulbi, un šajā gadījumā ar radošumu nepietika – šeit vajadzēja veiksmi. Šāda veiksme piemeklēja trīs dalībnieces, bet vienai no dalībniecēm tā bija izšķiroša – pirms pēdējā posma otrās vietas ieguvēja Inese Meldere gulbi atrada, bet pirmajā vietā esošā Gunita Tālberga to neatrada, kas nozīmēja, ka LU Brīvdienu foto orientēšanās kopvērtējumā (un arī posmā) uzvaru izcīnīja Inese Meldere.

Ineses komentārs: “Liels prieks par uzvaru! Liels paldies par novērtētajām bildītēm! Tā kā dzīvoju mazpilsētā Smiltenē, bet lauku māja ir vien pārdesmit kilometru attālumā no pilsētas, tad fotoizaicinājuma objekti turpat vien apkārt atrodami! Man patīk iet dabā pārgājienos. Gan kopā organizētos pārgājienos, gan vienatnē! Mans hobijs nu jau gadus 30 ir makšķerēšana, tāpēc bieži vien dodos makšķerēt vienatnē uz Gauju vai ezeru gan ziemā, gan vasarā. Patīk agrie saullēkta rīti. Tagad, attīstoties tehnoloģijām, modernajiem telefoniem, patīk "noķert kadrā" īpašos, neparastos dabas mirkļus-rīta miglu, rasu, putnu pavasari, pirmos ziedus un tā tālāk!

Šis fotoizaicinājums iesākās kā spēle, pirmoreiz izdzirdot par to Lieldienās raidījumā "Panorāma". Kaut kas jau bija safotografēts, kaut kas vēl otrā dienā jāpieķer klāt! Tad nākošās kārtas jau gaidīju ar nepacietību, kādi būs izaicinājumi! Mūsu mazā Latvija tomēr ir liela un jūtamas klimata atšķirības-, piemēram, ja Zemgalē jau ievas uzziedējušas, tad pie mums Austrumlatvijā, vēl knapi vaļā raisa pumpurus!

Vislielākie izaicinājumi parasti ir dzīvās radībiņas, jo nesēž jau uz vietas un kur vakar bija, tur šodien iespējams nebūs!

Šī posma lielākais izaicinājums varavīksne! Piektdienas apmākušās debesis neliecināja, ka varētu spīdēt saulīte un vēl rasties varavīksne. Taču mana meita "pasvieda" ideju par strūklaku ezerā un varavīksni. Patiešām, sestdien saulainā dienā strūklakā mirdzēja varavīksne. Par gulbjiem, zināju, ka 3 no 5 Smiltenes piepilsētas ezeriņiem mīt pa gulbju pārim. Izstaigāju vienu, taču neatradu, tad devos uz otru. Tur jā, kā fotomodeļi peldēja gulbji. Mazie gulbīši uzkāpuši mammai uz muguras, zem spārniem, bet tēvs apsargā!

Paldies Jums par iespēju piedalīties šāda veida konkursā un parādīt un padalīties savās bildēs notvertos dabas foto mirkļus!”

LU Brīvdienu foto orientēšanās sacensības norisinājās 5 posmos, vairāk nekā divu mēnešu garumā. Konkurence par kopvērtējuma pirmo vietu bija diezgan sīva. Lai izcīnītu pirmo vietu, bija jāpiedalās pilnīgi visos posmos, ko apstirpina arī kopvērtējuma tabula. Pirmo 7 vietu ieguvēji piedalījās 4 vai 5 LU Brīvdienu foto orientēšanās posmos, un par to mēs viņiem visiem sakām lielu paldies, jo bez tik aktīviem dalībniekiem šāds konkurss nekad nebūtu izdevies!

LU Brīvdienu foto orientēšanās pirmo 7 vietu ieguvēji:

  1. Inese Meldere 79.5
  2. Gunita Tālberga 79
  3. Rasa Zandberga 77.5
  4. Agnese Spustaka 69.5
  5. Elīza Jekuma  69
  6. Astra Zaķalne 62.5
  7. Dēzija Pavelsone 57

Vēlreiz apsveicam Inesi ar uzvaru kopvērtējumā (arī piektajā posmā) un tiekamies Latvijas Universitātes sacensībās arī turpmāk!

 

Dalīties