Latvijas studentu izlase, kuras pamatā bija deviņi Latvijas Universitātes spēlētāji, vasarā piedalījās FIBA Stankoviča kontinentālajā kausā, kur cīnījās ar Horvātijas un Tunisijas komandām, cīnoties atzīstami, bet paliekot ceturtajā vietā. Latvijas studentu izlases sastāvā bija arī Lauris Blaus, kurš dalījās atmiņās par turnīru un kopumā par basketbola sistēmu Latvijā.

Vasarā kopā ar Latvijas studentu izlasi devies uz FIBA Stankovič kausu Ķīnā. Kā komandai kopumā veicās un Tev pašam individuāli?

Manuprāt, komandai veicās tīri labi, neskatoties uz to, ka neizcīnījām nevienu uzvaru, bet bijām ļoti tuvu, lai spēlē par trešo vietu uzvarētu Tunisijas valstvienību. Domāju, ka komanda ieguva ļoti vērtīgu pieredzi, kura varētu noderēt šajā sezonā.

Man pašam arī bija interesanti uzspēlēt pret tādām komandām, diemžēl pēdējā spēlē nevarēju piedalīties, domāju, ka tad būtu uzvarējuši un izcīnījuši 3. vietu, bet kopumā es uzskatu, ka pašam šis turnīrs bija veiksmīgs, jo sanāca labi uzspēlēt pret Pasaules kausa komandu Tunisiju un pret Horvātijas izlases tuvākajām rezervēm. 

Kad man piedāvāja braukt, es par tādu kausu dzirdēju pirmo reizi, kaut gan šis jau izrādās bija 15 gads, kopš tas tiek rīkots. Tāpēc sākumā īsti nezināju uz kurieni mēs braucam, bet beigās es biju patīkami pārsteigts par komandām, kas tur piedalījās. Arī par organizatorisko pusi, jo viss bija ļoti augstā līmenī. Katru gadu tur piedalās diezgan augsta līmeņa komandas. Ja nākotnē vēl Latviju aicinās uz turnīru, tad tā ir ļoti laba vieta, lai sūtītu studentu izlasi pieredzes iegūšanai. Vai arī Latvijas izlases tuvākās rezerves, lai var uzspēlēt pret augsta līmeņa izlasēm un arī iegūt pieredzi pret tāda veida pretiniekiem un pārbaudīt spēlētājus.

Redzot studentu izlasi un aizvadot kopā spēles ar viņiem, kā kopumā vērtē visu basketbola sistēmu Latvijā? Varbūt pēc šīm spēlēm izcēlās lietas pie kurām noteikti jāstrādā?

Nemācēšu spriest un baigi nevērtēšu sistēmu Latvijā, jo tik ļoti neesmu viņā iedziļinājies, bet noteikti esmu novērojis pēdējos gados, ka daudzas jaunatnes izlases un arī spēlētāji, kuri nāk no sporta skolām bieži zaudē uz fizisko spēku. Tam noteikti ir jāpievērš vairāk uzmanības jau sporta skolās. Arī šajā turnīrā novērojumu un domāju, ka Latvijas Universitātes spēlētājiem noteikti jāpieliek un jāstrādā pie fiziskā spēka vēl vairāk, lai varētu cīnīties ar pieredzējušām komandām, jo meistarības līmenis spēlētājiem ir labs un taktiski treneris arī labi viņus ir sagatavojis. Pieredzes bagātāki spēlētāji tieši uz fizisko spēku iegūst pārsvaru. Bet jā jau esmu minējis, Latvijas Universitātes komandā ir visas iespējas to darīt pie labiem speciālistiem. Galvenais, lai spēlētāji paši grib strādāt un trenēties, tad būs labs rezultāts.

Domas par Latvijas Universitātes basketbola sistēmu, kā arī iespēju papildus basketbola spēlēšanai iegūt augstāko izglītību?

Latvijas Universitātei šis ir ļoti liels pluss, ka spēlētājs var apvienot basketbolu un izglītības iegūšanu, jo izglītība ir svarīga. Ja Tev ir iespēja spēlēt un augt pie labiem treneriem, papildus mācīties, tad tā iespēja noteikti ir jāizmanto. Man patīk, ka Latvijas Universitātes basketbola sistēmai nav tikai viena komanda, bet ir arī LBL2 komanda - LU/BS Rīga, kur var attīstīties, ja vēl neesi gatavs spēlēt augstākajā līgā. Kā arī ir ļoti labi un pieredzējuši speciālisti, kuri palīdz augt spēlētājam. Treniņu apstākļi arī ir atstrādāti tā, lai viss ir nodrošināts un spēlētājs kļūtu labāks. Latvijas Universitātes basketbola sistēma ir perfekts starpposms starp jaunatnes līgu un profesionālo basketbolu.

Basketbola komandai “Latvijas Universitāte” šī būs desmitā sezona, varbūt Tev ir kāds novēlējums?

Noteikti sistēmai jāturpina strādāt kā līdz šim, jo komanda ar katru gadu progresē un ir ļoti labi apstākļi priekš sevis pilnveidošanas. Novēlu, lai būtu vairāk profesionālu spēlētāju, kuri var teikt, ka nāk no Latvijas Universitātes basketbola sistēmas. Un novēlu, lai pēc 10 gadiem var apsveikt ar 20 sezonu augstākajā basketbola līgā. Veiksmi!

Dalīties