Laikā, kad iespējams nodarboties ar jebko, iepazīsties ar bridžu un iegūsti interesantu hobiju, draugus un attīsti sevi!

Bridžs ir aizraujoša uz stiķu ņemšanu balstīta intelektuāla kāršu spēle un oficiāli atzīts prāta sporta veids, ko spēlē miljoniem cilvēku visā pasaulē. Ar šo prāta spēli aizraujas gan Microsoft dibinātājs Bils Geitss, gan viens no pasaules bagātākajiem cilvēkiem Vorens Bafets, savukārt bijušais SOK viceprezidenta vietnieks Mario Peskante ir teicis, ka “Bridžu dēvē par “prāta sportu”, taču tas nav sports tikai smadzenēm – bridžs prasa izteiktu koncentrēšanos, cīņas sparu, ātrus refleksus un negaidīti lielu izturību – īpašības, kas šķietami piemīt tikai fiziskajiem sporta veidiem”.

Īsi par spēles norisi: Spēlei nepieciešama standarta 52 kāršu kava un 4 spēlētāji, kas spēlē divos pāros viens pret otru. Spēle dalās divās daļās - solīšanā un izspēlē. Solīšanā spēlētāji ar solīšanas kartīšu secīgu izvēli noskaidro, kurš pāris, cik stiķus un kurā trumpju mastā centīsies realizēt atkarībā no iedalītajām kārtīm jeb rokas. Pēc solīšanas ir noskaidrots izspēlējamais kontrakts un pēc tās sākas izspēle, kurā spēlētājs, kurš to centīsies realizēt, kļūst par izspēlētāju, abi otra pāra dalībnieki – par aizsargiem - un partneris – par galdu. Atkarībā no apsolīto un realizēto stiķu skaita tiek noskaidrots rezultāts, ko fiksē un pēc tam salīdzina ar citu spēlētāju veikumu. Šī rindkopa ir pavisam neliela daļa no bridža noteikumiem. Vairāk par bridža pamatiem vari uzzināt pasaules meistara sporta bridžā Kārļa Rubina brošūrā “Bridžs. Pamati”.

Bridžu var spēlēt gan nesteidzīgā vakarā ar draugiem, gan profesionālā līmenī piedaloties reģionālos un pasaules čempionātos un spēlējot turnīros visā pasaulē, tādēļ runājot par bridžu nereti tiek izdalīti jēdzieni sporta bridžs un sociālais bridžs.

Bridžs krietni atšķiras no citām prāta spēlēm ar savu sociālo funkciju – tā kā spēle noris pāros, tā veicina uzticību un sadarbību, taču bridžs var būt lielisks brīvā laika pavadīšanas veids starp draugiem, paziņām un ne tikai! 

Latvijā bridžu spēlē vairākos klubos, skolās un universitātēs. Latvijas Bridža Federācijas (LBF) reitingā ir iekļauti ap 400 aktīvu spēlētāju, kas piedalās vietēja un starptautiska mēroga sacensībās, taču ar bridžu ir pazīstami un daudzi to spēlē mājās, saviesīgos vakaros, kā arī internetā.

Starptautiskā Olimpiskā Komiteja (SOK) ir oficiāli atzinusi bridžu par prāta sportu. Pasaulē vairākas organizācijas rīko sacensības, meistarklases, turnīrus un nometnes. Tāpat kā citos sporta veidos, bridžā notiek gan Latvijas, Eiropas un Pasaules čempionāti, kā arī Universitāšu, Junioru, Senioru, Sieviešu, Jaukto pāru un komandu čempionāti, olimpiādes un sacensības, kā arī reģionāli turnīri.

Sīkāk par bridžu skaties šajā video.  (Sižets par bridžu no Toronto (angļu valodā)). 

Kontakti un treniņu laiki pieejami šeit. 

 

Dalīties