Sports un Latvijas Universitāte (LU) ir savstarpēji vienoti jau kopš augstskolas dibināšanas laikiem. Ja Latvijas Universitāte pirmos studentus uzņēma 1919.gadā, tad pirmās ziņas par sporta pasākumiem tajā saistās ar 1923. gadu, bet visnopietnākie sasniegumi, kad studenti sportoja un sacensības organizēja valsts visaugstākajā līmenī, tika gūti pēc biedrības "Universitātes Sports" izveidošanas 1929. gadā. Zīmīgi, ka arī mūsdienās Latvijas Universitātes vārds sporta saistībā izskan plaši – mums ir ne tikai savas basketbola un futbola komandas valsts spēcīgākajos čempionātos, bet arī vairāki vadošie Latvijas atlēti ir LU absolventi un studentu līmenī nesuši Universitātes un Latvijas vārdu tālu pasaulē. Taču tā ir tikai aisberga redzamā daļa. Minētais saistās ar profesionālo sportu un duālo karjeru, taču Latvijas Universitātes Sporta centrs (LU SC) piedāvā vienu no plašākajiem un vienlaikus kvalitatīvākajiem sporta iespēju piedāvājumiem ikvienam augstskolas studentam.  

Sporto paralēli studijām – droši arī bez obligātām iepriekšējām iemaņām!

LU SC studentiem nodrošina nodarbības vairāk nekā 11 dažādos sporta veidos. Starp populārākajām pārliecinoši jāmin fitnesa grupu nodarbības, ko ik nedēļu apmeklē vairāki simti studentu. Nodarbības notiek pašā Rīgas centrā, Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes aerobikas zālē (Aspazijas bulvārī 5), turklāt arī piedāvātais klāsts ir gana plašs – 14 dažādi fitnesa nodarbību veidi, kas iedalīti 3 dažādās intensitātēs. Tāpat studenti novērtē šo nodarbību augsto kvalitāti, jo kopumā LU fitnesa nodaļā darbojas 8 profesionāli treneri, kas ikdienā papildus darbam Latvijas Universitātē strādā dažādos populārākajos fitnesa klubos. Līdz ar to secinājums ir viens – vienreizīgs piedāvājums, kas noteikti ir jāizmanto! Nav noslēpums, ka pārliecinošs vairākums no visiem apmeklētājiem ir dāmas, taču ik pa brīdim netrūkst arī stiprā dzimuma pārstāvju, kas nolemj izmēģināt fitnesu tieši Latvijas Universitātē!

Cits populārs sporta nodarbību veids ir vispārējā fiziskā sagatavotība, kas norit pēc vieglatlētikas treniņu metodikas. Studenti augsti novērtē arī šos treniņus, jo, kā jau tas ir uzsvērts šīs sadaļas virsrakstā, tos var apmeklēt ikviens interesents, bez obligātām iepriekšējām iemaņām. Bieži pat gadās, ka jaunietis vien studentu gados nolēmis aktīvi pievērsties sportam un pirmos soļus sper tieši LU nodrošinātajās nodarbībās. Mūsu treneris palīdz ikvienam interesentam veiksmīgi iejusties kopējā grupā, piedāvās dotā brīža spējām atbilstošākos vingrinājumus un, pats galvenais, rūpēsies, lai sports rada prieku! Nodarbības galvenokārt norit Rīgas sporta manēžā.

Lielāku aktivitāšu un azarta cienītājus varētu uzrunāt cīņas sporta un pašaizsardzības nodarbības. No pašiem pamatiem līdz jaunu un vēl neatklātu nianšu apgūšanai, turklāt, apmeklējot šīs nodarbības, iespējams sevi uzturēt arī labā fiziskajā formā – daļa treniņu sastāv no vispārējās fiziskās sagatavotības vingrinājumiem, akrobātikas elementu apgūšanas, taču galvenais uzsvars, protams, ir uz cīņas sporta veidu apgūšanu. Apmeklēt šīs nodarbības vēlamies iedrošināt arī meitenes – fiziskas aktivitātes un sevis aizsardzības paņēmienu apgūšana noteikti palīdzēs celt pašapziņu. Ir interesanti! Nodarbības norit Āgenskalnā, Meža ielā 1, savukārt pašaizsardzības treniņi pieejami arī citās vietās Rīgā.

LU SC ikvienu interesentu laipni aicina un gaida arī komandu sporta spēļu nodarbībās, kurās arīdzan nav obligātas iepriekšējas iemaņas. Ļoti regulāri un intensīvi notiek basketbola un volejbola treniņi. Šajos sporta veidos norit pa diviem treniņiem nedēļā, kur daļa ir veltīta individuālās tehnikas uzlabošanai, savukārt otra puse tiek veltīta aktīvai spēlēšanai. Ja kādā treniņā apmeklētāju skaits ir mazāks, treneri velta lielāku individuālo uzmanību, kas noteikti dos papildus gandarījumu studentam par jaunu iemaņu apgūšanu un pilnveidošanu. Sieviešu volejbols un vīriešu basketbols, kā zināms, Latvijas Universitātē ir augsti attīstīts un komandas šajos sporta veidos startē vadošajos pašmāju čempionātos, līdz ar to šis ir īstais brīdis atgādināt, ka šīs minētās treniņu nodarbības nenotiek kopā ar profesionālajiem sportistiem, līdz ar to ikviens var justies komfortabli un sastapt sev līdzīga līmeņa spēlētājus, ja konkrētais sporta veids ir sirdij tuvs hobijs.

Taču ne tikai šie sporta veidi Latvijas Univeristātē pulcē arī profesionāļus – tāds ir arī futbols. Reizi nedēļā Rīgas Hanzas vidusskolas laukumā vai Elektrum Olimpiskajā centrā ziemas sezonā futbola entuziastiem ir iespēja sapulcēties un kopīgi aizvadīt intensīvu treniņu, turklāt paralēli tam studiju laikā ir iespēja piedalīties arī LU futbola līgā, pārstāvot savas fakultātes komandu. Lielu popularitāti LU studentu vidū iemantojis arī florbols – to rāda gan apmeklētie studentu treniņi Elektrum Olimpiskajā centrā, gan plašā atsaucība dalībai īpaši organizētajos nakts turnīros. Piedalīties florbola treniņos ir aicināts ikviens interesents, īpaši gaidot arī meitenes. Ja arī nav savs florbola inventārs, satraukumam nav pamata – LU sporta inventārā ir arī florbola nūjas!

Studentiem Latvijas Univeristātē tāpat ir iespēja piedalīties aktīvos galda tenisa treniņos BVEF mazajā basketbola zālē, turklāt sekmīga līdzdalība šajās nodarbībās var veicināt nozīmējumu uz dažāda līmeņa sacensībām, pārstāvot LU krāsas. Arī galda tenisa nodarbībās pulcējas gan rūdīti šī sporta veida lietpratēji, gan tādi, kam tā spēlēšana ik reizi kļūst par īstu piedzīvojumu.

Interesants piedzīvojums noteikti ir kendo – japāņu cīņas māksla, kas var aizraut ikvienu interesentu! Un arī to LU piedāvā saviem studentiem! Treniņi notiek LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātē un vienmēr pats galvenais ir saņemties pirmās reizes apmeklējumam. Un, kā tas līdz šim ir pierādījies, šis eksotiskais sporta veids aizraus pats no sevis!

Papildus visam minētajam LU studentiem attiecīgajos gadalaikos ir iespēja piedalīties frisbija treniņos (siltajos mēnešos norit brīvā dabā) un slēpošanas nodarbībās (ziemas mēnešos, kad laikapstākļi tam ir piemēroti). Kā redzams, sporta nodarbību klāsts Latvijas Universitātes studentiem ir ļoti plašs. Atliek būt aktīvam un izmantot to!

Gribu sportot! Kas man jādara?

Ikviens Latvijas Universitātes students ir aicināts iesaistīties LU sporta nodarbībās! Sports Latvijas Universitātē nav obligāts (tas nav iekļauts C daļā), taču kā izvēles iespējai ir piemērota vienreizēja semestra maksa – 17,22 Eur (izņēmums ir LU fitnesa nodarbības, kuru apmeklējuma semestra maksa ir 28,46 Eur). Ko garantē šis maksājums? Tas dod iespēju neierobežoti apmeklēt ikviena sporta veida nodarbības visa aktuālā semestra laikā, turklāt dod iespēju bez maksas apmeklēt LU augstākā līmeņa sporta komandu spēles (kurām piemērota maksas ieeja, kā, piemēram, basketbolā).

Lai pieteiktos sporta nodarbībām, vispirms jāveic maksājums uz Latvijas Universitātes kontu, tad ar maksājuma apliecinošu dokumentu var doties uz savu izvēlēto nodarbību, kur pretī tiks saņemta specializēta uzlīme uz studentu apliecības. Papildu informāciju par pieteikšanos un jebkuru citu ar sportošanu Universitātē saistītu jautājumu iespējams uzzināt mājaslapā www.lu.lv/sports vai rakstot uz sports@lu.lv .

Ne tikai trenējies, bet arī sacenties.

Starp citu, LU SC studentiem piedāvā regulāru iespēju piedalīties dažādu sporta veidu sacensībās. Ļoti plašu atsaucību ik gadu gūst LU futbola un basketbola līgas, kas risinās visa gada garumā un par uzvaru spēkojas fakultāšu komandas, savukārt vairākas reizes semestrī studentiem ir iespēja bez maksas piedalīties nakts turnīros tādos sporta veidos kā strītbols, florbols, volejbols un futbols. Tiek organizēti arī dažādi citi interesanti un inovatīvi sporta pasākumi, akadēmiskā gada ietvaros sev saistošu nodarbi ļaujot izbaudīt jebkuram fizisku aktivitāšu cienītājam.

 

Dalīties