Ēkas Baznīcas ielā 5 fasāde
Ēka Rīgā, Baznīcas ielā 5

Latvijas Universitātei (LU) pirmajā izsolē veiksmīgi izdevies pārdot 5221 m2 lielo namīpašumu kompleksu Baznīcas ielā 5, Rīgā.

Īpašums Baznīcas ielā 5  ir celts 1908. gadā, tas sastāv no divām dzīvojamām ēkām un palīgēkām ar kopējo platību 5221 m2 un zemes platību 1831 m2. Īpašuma izsoles sākuma cena tika noteikta 3 650 000 EUR apmērā, kas tika pārsolīta par 210 000 eiro. Īpašums vēsturiski pildījis vairākas funkcijas – sākotnēji celts kā īres nams, laika gaitā pārtapis par LU administrācijas ēku, bet pēdējos gados netiek izmantots LU administrācijas vajadzībām.

“Atsavināšanas procesā šis īpašums piesaistīja daudzu investoru uzmanību. Īpašums tiešām ir interesants un ar izcilu lokāciju. Tomēr ir objektīvi apstākļi, kas būs jāņem vērā jaunajam īpašniekam – salīdzinoši liels ieguldījumu apjoms, kas jāveic attīstot īpašumu, kā arī īpašuma lietderīgā platība, ko būs iespējams pārdot, izīrēt vai iznomāt,” komentē  LU finanšu konsultants Aleksandrs Geržatovičs. “Bieži vien vēsturiskās ēkās ir problēmas ar efektīvas piekļuves nodrošināšanu visām ēkas daļām. Tas nozīmē, ka, attīstot īpašumu, ir jāparedz salīdzinoši lielas koplietošanas platības, jāizbūvē lifti, papildus piekļuves, kas atstāj ietekmi uz projekta ienesīgumu. Jebkurā gadījumā, būs interesanti pavērot kā pozitīvā nozīmē pārtaps no jauna šis vēsturiskais nams, un kāds būs gala produkts.”

Viņš piebilst, ka LU ļoti pozitīvi vērtē izsoles rezultātu, ņemot vērā esošo ekonomisko situāciju un nekustamo īpašumu tirgus tendences, kur šobrīd mainās tirgus dalībnieku uzvedība – tirgus pārtop no “pārdevēja” uz “pircēja” tirgu, kas nozīmē, ka darījumu cenas sāk diktēt pircēji un lielākus objektus ir aizvien grūtāk pārdot par vēlamo tirgus cenu.

LU šogad ir atsavinājusi jau divus īpašumus un plāno turpināt atsavināt daļu no tai piederošiem īpašumiem atbilstoši LU nekustamo īpašumu attīstības plānam, iegūtos līdzekļus ieguldot Akadēmiskā centra Torņakalnā attīstībā.

Jau tuvāko mēnešu laikā LU plāno izsolīt divus apjomīgus īpašumus – Zeļļu ielā 8, Rīgā un Jūrmalas gatvē 76, Rīgā. Abi īpašumi ir bijušie LU fakultāšu kompleksi ar plašu īpašuma sastāvu. Abos kompleksos ietilpst kopmītnes, fakultāšu ēkas un cita veida būves.

Share

Related Content

Izsolē nodots īpašums Baznīcas ielā 5, Rīgā
15.03.2023

Izsolē nodots īpašums Baznīcas ielā 5, Rīgā

LU pirmajā izsolē veiksmīgi pārdod dzīvokļus 1,06 miljonu eiro vērtībā
06.03.2023

LU pirmajā izsolē veiksmīgi pārdod dzīvokļus 1,06 miljonu eiro vērtībā

LU izsolē veiksmīgi pārdod dienesta viesnīcu Burtnieku ielā 1
09.12.2020

LU izsolē veiksmīgi pārdod dienesta viesnīcu Burtnieku ielā 1