Karogi pie Dabas mājas.
© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas departaments

Šī gada 25. augustā noslēdzās Latvijas Zinātnes padomes (LZP) Fundamentālo un lietišķo pētījumu projektu (FLPP) 2022. gada atklātā konkursa projektu pieteikumu iesniegšana. Tika saņemti 600 projektu iesniegumi, no kuriem vairāk nekā trešdaļa ir pieteikumi no Latvijas Universitātes (LU).

Kā norāda LZP, kopumā šis ir augstākais saņemto iesniegumu skaits LZP FLPP konkursu vēsturē. Visaktīvākā projektu iesniegšanā ir Latvijas Universitāte (LU) – 225 projektu pieteikumu, no tiem LU Cietvielu fizikas institūts iesniedzis – 51, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts – deviņus un LU Matemātikas un informātikas institūts – septiņus projektu pieteikumus.

FLPP ir Izglītības un zinātnes ministrijas finansēta uz zinātnisko izcilību vērsta zinātnes finansēšanas programma, kuras mērķis ir radīt jaunas zināšanas un tehnoloģiskās atziņas visās zinātņu nozaru grupās – dabaszinātnēs, inženierzinātnēs un tehnoloģijās, medicīnas un veselības zinātnēs, lauksaimniecības, meža un veterinārās zinātnēs, sociālajās zinātnēs, humanitārajās un mākslas zinātnēs. Programmā finansējumu piešķir projektiem, pamatojoties uz atklāta konkursa rezultātiem.  Programmu īstenošanu un projektu administrēšanu veic LZP.

2022. gada konkursam pieejamais valsts budžeta finansējums – 13, 6 miljoni eiro, kas ir viena no lielākajām summām, salīdzinot ar citiem FLPP konkursiem. Finansējums projektiem tiek piešķirts, ņemot vērā neatkarīgu ārvalstu zinātnisko ekspertu vērtējumu.

Nākamais konkurss plānots 2023. gadā, precīzāki tā norises laiki tiks paziņoti.

Share

Related Content