Fotogrāfijas autors: Nikolajs Savenkovs.

Latvijas Universitātes Bioloģijas institūta projekta “LIFE for Species” eksperts un entomologs Nikolajs Savenkovs konstatējis Latvijā jaunu sugu. Tā ir sengaidīta stiklspārņu suga “Sesia bembeciformis”.

30. jūnijā, izmantojot feromonu lamatas, Dienvidkurzemes novada Rucavas pagasta Papē izdevās konstatēt 6 pieaugušus šīs sugas īpatņus. Sugai ir slepens dzīvesveids – tā pamatā dzīvo uz dažādu sugu kārkliem. Daži īpatņi ievākti un turpmāk tie papildinās Latvijas Nacionālā dabas muzeja kukaiņu kolekciju.

Šī suga izceļas ar dzīves cikla īpatnībām – kāpura stadija ilgst 3–4 gadus. Suga dzīvo stublājos, dzīvos augos un kāpurs barojas ar sulu, bet parasti netiek uzskatīts par kaitēkli. Ņemot vērā, ka suga līdz šim Latvijā nebija konstatēta, tai vēl nav oficiāla nosaukuma latviešu valodā.

Interesants ir arī jaunās sugas izskats – “Sesia bembeciformis” ir tauriņš, kas izskatā līdzīgs sirsenim. Neskatoties uz tauriņa izskatu, tas ir miermīlīgs un cilvēkiem iedzelt nevar.


Materiāls sagatavots Eiropas Komisijas LIFE projekta “Apdraudētas sugas Latvijā: uzlabotas zināšanas un kapacitāte, informācijas aprite un izpratne” (projekta Nr. LIFE19 GIE/LV/000857 – LIFE FOR SPECIES) ietvaros. Projekts tiek īstenots ar Eiropas Savienības LIFE programmas un Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu. Šis materiāls satur tikai projekta LIFE FOR SPECIES īstenotāju viedokli,  Eiropas Klimata, infrastruktūras un vides izpildaģentūra nav atbildīga par šeit sniegtās informācijas iespējamo izmantojumu.

Share

Related Content

LU SMI: Kontrolējot burbuļus metālā, var padarīt to izturīgāku un ilgtspējīgāku
26.07.2022

LU SMI: Kontrolējot burbuļus metālā, var padarīt to izturīgāku un ilgtspējīgāku

LU Bioloģijas institūta pētniece atklāj jaunu ūdensaugu sugu Latvijā
01.09.2021

LU Bioloģijas institūta pētniece atklāj jaunu ūdensaugu sugu Latvijā