Latvijas Universitātes Botāniskā dārza simtajā jubilejā Borisa un Ināras Teterevu fonds pasniedz dārzam īpašu dāvanu – augu kolekciju automātisko laistīšanas sistēmu, kas ļaus efektīvi kopt un saglabāt daudzveidīgo augu fondu visā dārza teritorijā.

Līdz šim nepietiekamais ūdensvada sazarojums un zemais spiediens kavēja pilnvērtīgu visas nepieciešamās teritorijas laistīšanu, tādējādi apdraudot savākto augu kolekciju un īpaši veidoto zālienu pilnvērtīgu aprūpi. Kopš 2013. gada Borisa un Ināras Teterevu fonds LU Botāniskā dārza attīstībā ir ieguldījis pusotru miljonu eiro.

“Botāniskais dārzs kalpo gan kā izglītības un tālākizglītības institūcija, gan kā rekreācijas zona pilsētniekiem un Rīgas visiem. Mums visiem ir svarīgi, lai tā vēsturiskā augu kolekcija tiktu saglabāta, nodrošinot Latvijai unikālo augu pilnvērtīgas izziņas un demonstrācijas iespējas,” norāda LU Botāniskā dārza direktors Uldis Kondratovičs.

Jaunā laistīšanas sistēma neatkarīgi no ūdensvada sistēmas noslogojuma ļaus racionāli un pietiekamā apjomā nodrošināt augu specifiskajām vajadzībām atbilstošu ūdens režīmu. Vienlaikus tā daļēji risinās darbaspēka trūkuma problēmu, atslogotos darbiniekus novirzot citos darbos un tādējādi sekmējot pārējo LU Botāniskā dārza  projektu ātrāku virzību.

“Botāniskais dārzs ir unikāla vieta, kur tiek saglabātas esošās un radītas jaunas dabas vērtības. Turklāt nepārtraukti tiek veikts izglītojošs darbs sabiedrības labā. Tā ir arī kultūrtelpa, kas ar dažādām norisēm bagātina Latvijas mākslas vidi. Šīs ir arī mūsu fonda būtiskākās vērtības, tāpēc likumsakarīga ir atbalsta sniegšana LU Botāniskā dārza attīstībai. Šo gadu laikā fonds ir ne tikai ieguldījis finansējumu infrastruktūras attīstībā, bet arī uzdāvinājis dārzam divus nozīmīgus mākslas objektus. Ūdens ir dzīvība, un ir simboliski, ka dārza simtgades svinību laikā mēs varam tam pasniegt tik nozīmīgu dāvanu, kas sekmēs izcilo augu kolekciju saglabāšanu,” saka mecenāte Ināra Tetereva.

Augu laistīšanas sistēmas būvniecības darbus īstenos 2022. gadā. Kopumā vērienīgās laistīšanas sistēmas izveidei 14 hektāros būs nepieciešami 2,2 kilometri cauruļu. Lai īstenotu efektīvu divu veidu laistīšanu – kapilāro augu laistīšanas sistēmu un laistīšanas sistēmu ar izsmidzinātājiem (spinkleriem), – plānota maģistrālā ūdensvada tīkla un laistīšanas pievadu tīkla izbūve. Notiks arī laistīšanas elementu un automātikas izbūve, kas kopumā dos iespēju neatkarīgai laistīšanai piecu zonējumu 77 augu grupās. Līdzīgas sistēmas jau sekmīgi izmanto citu valstu botāniskie dārzi, piemēram,  Boloņas Universitātē, Britu Kolumbijas Universitātē, kā arī Čikāgā un Tallinā.

Lai LU Botāniskā dārza 100. jubileja izvērstos  par īstām svinībām sakoptā vidē, Borisa un Ināras Teterevu fonds līdz šim ir piešķīris finansējumu dažādu stādījumu un ekspozīciju atjaunošanai un izveidošanai, tehnikas iegādei, infrastruktūras pilnveidošanai, kā arī publiskās telpas labiekārtošanai 1,545 miljonu eiro vērtībā. Augu laistīšanas sistēmas izveidi līdzfinansē Latvijas Universitāte, projektu kopumā administrē Latvijas Universitātes fonds.

Share

Related Content

Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs atzīmē 100. gadadienu
01.06.2022

Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs atzīmē 100. gadadienu

Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs atzīmē 100. gadadienu
01.06.2022

Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs atzīmē 100. gadadienu