Grāmatas atvēršanas svētkos. © Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas departaments

Godinot Jura Zaķa (1936–2017) – Latvijas Universitātes (LU) rektora emeritētā profesora piemiņu, LU Bibliotēka ir sagatavojusi viņam veltītu grāmatu, kura iznāk sērijā “Latvijas Universitātes rektori”, tā pieminot rektoru, kurš mūžībā devās pirms pieciem gadiem. 13. maijā Kalpaka bulvāra bibliotēkā, pulcējoties Jura Zaķa līdzgaitniekiem, ģimenes locekļiem un kolēģiem, grāmata piedzīvoja atvēršanas svētkus.

Studentu mīlēts, starp fiziku un filozofiju, dažkārt nesaprasts

J. Zaķis bija tā personība, kas ievērojami apsteidza savu laiku, daudzos aspektos palika nesaprasts, bet pie viņa idejām un domām mēs atgriežamies arī šodien, tā profesoru raksturoja Latvijas Universitātes rektors Indriķis Muižnieks. Profesoru J. Zaķi cienīja, atzina, bet pats svarīgākais – viņu mīlēja studenti.

“Profesors Zaķis ir viens no tiem mūsu akadēmiskās vides, zinātnes un pasniedzēju pārstāvjiem, kas ir izveidojis Universitāti tādu, kāda tā ir mūsdienās – labākā Latvijas augstskola,” savā atmiņu stāstā dalījās I. Muižnieks, pasmīnot, ka savulaik no J. Zaķa vienā dienā saņēmis gan rājienu, gan atzinību.

Filozofijas un socioloģijas institūta direktore Maija Kūle J. Zaķi raksturoja kā romantisku rektoru – fiziķi, kurš vērsts uz filozofiju. Grāmatā viņa ar prieku dalījusies atmiņās, uzsverot, ka ar tā laika LU rektoru bija ļoti viegli sastrādāties, jo J. Zaķim bijusi ļoti laba humora izjūta un nekad neiztika bez dažādām ēverģēlībām.

Ivars Lācis, Latvijas Universitātes rektors (2000—2007), Juri Zaķi raksturoja kā lielu cilvēku, kurš vadīja Universitāti ļoti izaicinošā laikā un no kura pats profesors ir ļoti daudz mācījies. “Kad J. Zaķis atnāca no Cietvielu fizikas institūta, viņš paņēma līdzi jēdzienu, ko sauc par draugu būšanu. Draudzība un draugu būšana ir divas ļoti atšķirīgas lietas,” sacīja profesors.

“Cilvēks dzīvo pasaulē tik ilgi, cik viņu atceras. Domāju, ka J. Zaķis mūsu vidū dzīvos ilgu laiku, tam palīdzēs šī grāmata,” sarunu noslēgumā sacīja Keramikas studijas TLMS "Vāpe" mākslinieciskā vadītāja Helga Ingeborga Melnbārde.

Rektors, kurš iegājis vēsturē

Profesors Juris Zaķis savu darbu un sirdsdegsmi Alma Mater veltīja 45 gadu garumā. Tas izpaudās zinātnieka misijas apziņā un patriotismā laika posmā, kad personiskie motīvi cieši savijās ar universitātes attīstības tendencēm.

LU sienās profesors aizvadījis studiju un ilgus sirdsdarba gadus dažādos amatos. Juris Zaķis studējis LVU Fizikas un matemātikas fakultātē (1955–1960), vēlāk studijas turpinājis aspirantūrā (1964–1966), veicis administratīvo darbu LU Cietvielu fizikas institūtā (1978–1984), kam vēlāk sekoja augstākā līmeņa administratīvā darba izaicinājumi.

Profesors Juris Zaķis ir viens no retajiem rektoriem, kas LU vēsturē tiks pieminēts kā rektors, kurš ieguldījumu LU darbībā sniedza 13 gadu garumā.

Grāmatā iekļauta Bibliotēkas darbinieku sastādītā bibliogrāfija. Profesora Jura Zaķa bibliogrāfiskajā rādītājā apkopoti publikāciju bibliogrāfiskie apraksti no 1947. līdz 2017. gadam. Atsevišķās nodaļās apkopotas Jura Zaķa monogrāfijas, publikācijas iespieddarbos. Tāpat grāmatā izveidota melnbalti krāsaina fotogrāfiju kolāža, kurā raksturota Jura Zaķa darba ikdiena gan svinīgos brīžos, gan esot kopā ar saviem domubiedriem.

Grāmatu veidojusi LU Bibliotēkas direktore Mārīte Saviča.

Share

Related Content