2021. gada 7. un 8. oktobrī Latvijas Universitāte FORTHEM partneraugstskolu alianses ietvaros organizēja starptautisku zinātnisko konferenci “Post-Covid Europe: Economic, Legal, Political Perspectives”. Konference norisinājās attālinātā režīmā, Zoom platformā.

Divu dienu konference pulcēja dalībniekus ne tikai no FORTHEM alianses partneruniversitātēm, bet arī no citām pasaules valstīm. Savus ziņojumus konferencē prezentēja dažāda līmeņa pētnieki un doktoranti no Latvijas Universitātes, Burgundijas Universitātes (Francija), Maincas Johannesa Gūtenberga universitātes (Vācija), Tartu Universitāted (Igaunija) un jaunie pētniekus no Ukrainas, kas pievienojās konferencei, lai apmainītos ar viedokļiem par Covid-19 pārmaiņām Eiropā. FORTHEM alianses partneruniversitāšu pārstāvji konferences laikā sprieda par kopīgu vīziju uz pārmaiņām Eiropā un COVID lomu tajās.

Konferences ievaddaļā LU Sociālo zinātņu fakultātes profesore Žaneta Ozoliņa iezīmēja trīs svarīgākos pieturpunktus par pārmaiņām ekonomikā, pārvaldē un politikā Eiropas attīstībā pēc Covid-19 krīzes. Profesore atzīmēja, ka pārmaiņas, kas skārušas Eiropu Covid-19 krīzes dēļ ir ilglaicīgas un risinājumiem to pārvarēšanai ir jābūt pārdomātiem un nosvērtiem.

Konferences laikā tika diskutēts arī par izglītības jautājumiem, kā daļu no pārvaldes. Visi dalībnieki secināja, ka izglītības joma ir viena no tām jomām, kura Covid krīzes ietekmē mainījusies visstraujāk. Dalībnieki atzīmēja, ka COVID krīze ir raisījusi kā virkni negatīvu efektu – socializēšanās trūkumu, neefektīvu laika plānošanu un virtuālās izglītības nepieejamību,  tā arī virkni pozitīvu efektu, piemēram, plašāka izglītības pieejamību personām ar dažāda veida veselības traucējumiem, digitālo prasmju attīstību (gan studentiem, gan mācībspēkiem) un laika taupīšanu, kas tiek pavadīts ceļā no un uz universitāti.

Pēc dalībnieku atsauksmēm konference bija ļoti saturīga un radoša. Diskusijas, kas norisinājās konferences laikā, nodrošina pamatu projekta turpinājumam – koprakstu sagatavošanai un publikāciju publicēšanai FORTHEM aliansē.

Share

Related Content

Latvijas Universitāte FORTHEM aliansē sadarbojas studiju kursu īstenošanā ar Opoles Universitāti
11.03.2022

Latvijas Universitāte FORTHEM aliansē sadarbojas studiju kursu īstenošanā ar Opoles Universitāti

Forthem alianse aicina pieteikties uz īstermiņa mobilitātes pasākumiem 2022. gadā
12.11.2021

Forthem alianse aicina pieteikties uz īstermiņa mobilitātes pasākumiem 2022. gadā