Gremošanas slimību profilakses pētījumā GISTAR  iekļauto dalībnieku skaits sasniedzis jau 10 000 cilvēku, informē Latvijas Universitātes (LU) Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts. Pētnieki izsaka pateicību visiem, kas jau ir iesaistījušies pētījumā. Šobrīd turpinās GISTAR pētījuma realizācija Kuldīgā, kur piedalījušies 300 dalībnieku.

Pētījuma iniciators un zinātniskais vadītājs ir Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta direktors, profesors, gastroenterologs Mārcis Leja. 

Vairākas gremošanas sistēmas problēmas (kuņģa un zarnu saslimšanas) vai to priekšvēstnešus iespējams noteikt ar vienkāršu testu palīdzību, izmeklējot vai nu asins, vai arī fēču (vēdera izejas) paraugus. Šo stāvokļu skaitā ir arī kuņģa un zarnu ļaundabīgo audzēju priekšvēstneši.

Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta pētniekiem sadarbojoties ar daudzām starptautiskām organizācijām, t.sk. Vesela kuņģa iniciatīvu (HSI) un Starptautisko vēža pētniecības aģentūru (IARC), Latvijā kļuvis iespējams realizēt gremošanas slimību profilakses pētījumu GISTAR, kuram atbalstu paudusi arī Latvijas Veselības ministrija. Līdz šim pētījums ir veikts Cēsīs, Alūksnē, Ludzā, Dobelē, Saldū, Tukumā, Madonā, Rēzeknē, Jēkabpilī un Kuldīgā.

Visiem pētījuma dalībniekiem pēc aptaujas veikšanas tiek veikti testi riska izvērtēšanai. Sekot pētījumā iekļauto cilvēku saslimšanām paredzēts pat 15 gadu periodā pēc visu paredzēto dalībnieku iekļaušanas. Pētījumā paredzēts iekļaut daudzus tūkstošus 40–64 gadus vecus veselus cilvēkus.

GISTAR Kuldīgas centra darbība tiek finansēta no Eiropas Savienības programmas “Apvārsnis 2020” pētniecības un inovācijas programmas saskaņā ar dotācijas līgumu Nr. 824986 VOGAS projekta ietvaros.

Projekts tiek finansēts FLPP (Fundamentālo un lietišķo pētījumu projekti) Latvijas programmas ietvaros, projekta Nr. lzp-2018/1-0135 "Kuņģa vēža izraisītas mirstības prevencijas pasākumu kompleksa ieviešanas pētījums, likvidējot H.pylori infekciju un savlaicīgi atklājot kuņģa pirmsvēža stāvokļus".

   

Share

Related Content

Kuldīgā maijā uzsākts gremošanas sistēmas slimību profilakses pētījums GISTAR
12.05.2021

Kuldīgā maijā uzsākts gremošanas sistēmas slimību profilakses pētījums GISTAR

Noslēdzies lielākais pētījums GISTAR Rēzeknes reģionālajā centrā
29.03.2019

Noslēdzies lielākais pētījums GISTAR Rēzeknes reģionālajā centrā

GISTAR pētījumā iekļauti 8000 respondenti
26.10.2018

GISTAR pētījumā iekļauti 8000 respondenti