Pētījuma zinātniskais vadītājs, LU KPMI direktors Mārcis Leja ar Rēzeknes pētījumu centra darbiniecēm, Rēzeknes domes pārvaldes “Sociālais dienests” vadītāju Gunāru Arbidānu un kolēģēm no GISTAR komandas.

Šodien savu darbību ir noslēdzis Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta lielākā pētījuma GISTAR Rēzeknes reģionālais centrs.

Kopumā šajā centrā divu gadu laika posmā no 2017. gada 3. aprīļa līdz 2019. gada 29. martam tika iekļauti 2 409 respondenti (attiecīgi sievietes - 1 480, vīrieši - 929). Pētījuma zinātniskais vadītājs LU profesors Mārcis Leja pateicās Rēzeknes pētījumu centra darbiniecēm par paveikto darbu, kā arī Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājam Aleksandram Bartaševičam un domes pārvaldes “Sociālais dienests” vadītājam Gunāram Arbidānam par atbalstu pētījuma realizācijā. 
Paralēli tam, GISTAR komanda plāno  pētījuma paplašināšanu citās Latvijas pašvaldībās un jau šobrīd norisinās aktīva komunikācija ar Jēkabpils pašvaldības pārstāvjiem par GISTAR pētījuma realizācijas uzsākšanu šī gada rudenī.
Ar lepnumu varam arī atzīmēt, ka kopš pētījuma uzsākšanas 2013.gadā, uz šī gada marta beigām GISTAR pētījumā ir iekļauti jau 8 316 respondenti.


GISTAR – daudzcentru randomizēts pētījums kuņģa vēža izraisītās mirstības samazināšanai, veicot H.pylori eradikāciju un nosakot pepsinogēnu līmeni. Tā ir Latvijas universitātes un starptautisku ekspertu atbalstīta iniciatīva pētīt gremošanas trakta audzēju skrīninga iespējas, to agrīnu diagnostiku un procesa efektivitāti.
Gremošanas sistēmas audzēji sastāda lielu daļu no kopējā audzēju skaita visā pasaulē un katru gadu tiek diagnosticēti 3.88 miljoni jauni saslimšanas gadījumi, kā arī no gremošanas sistēmas audzējiem katru gadu mirst 2.83 miljonu cilvēku.

Kolorektālais (resnās un taisnās zarnas) vēzis un kuņģa vēzis ir visplašāk izplatītie gremošanas sistēmas audzēji. Daudzus no vēža gadījumiem ir iespējams novērst: diagnosticējot ļaundabīgo procesu savlaicīgi, lielāko daļu no audzējiem (tai skaitā arī kolorektālo un kuņģa vēzi) ir iespējams veiksmīgi ārstēt.

Zinātniskais pētījums izstrādāts, lai meklētu jaunas stratēģijas kuņģa vēža mirstības samazināšanai augsta riska zonās.

Veseli indivīdi vecumā no 40 līdz 64 gadiem tiks uzaicināti labprātīgi piedalīties zinātniskajā projektā. Tiks aizpildīta anekta, kas apkopo dzīvesveida faktorus, kā arī iepriekšējās saslimšanas un sūdzības. Daļa dalībnieku, kura būs izteikusi vēlmi piedalīties projektā, tiks uzaicināta turpmākajiem izmeklējumiem. Dalībnieku atlase notiks pēc nejaušības principa, bet  tiem dalībniekiem, kuriem būs nepieciešama tūlītēja medicīniska palīdzība, tiks rekomendēts veikt diagnostiskos testus. Atlasīto dalībnieku  grupai tiks piedāvāts nodot asins analīzes, lai identificētu kuņģa atrofijas pazīmes (stāvoklis, kam raksturīgs pastiprināts kuņģa vēždraudes risks) un veikt slēpto asins piejaukuma noteikšanas testu  izkārnījumos jeb fēcēs (lai atlasītu pacientus ar paaugstinātu kolorektālā vēža risku). Pacienti,  kuriem tests būs pozitīvs (novērotas novirzes no normas), tiks uzaicināti turpmākiem izmeklējumiem. Tiek plānota arī tālāka projektā iesaistīto pacientu novērošana 10-15 gadu periodā.

Share

Related Content

GISTAR pētījumā iekļauto dalībnieku skaits sasniedzis 10 000
22.07.2021

GISTAR pētījumā iekļauto dalībnieku skaits sasniedzis 10 000