Iznācis jaunais “Alma Mater” pavasara numurs, kas lasītājus priecē ar tēmām par jaunatklāto Zinātņu māju un zinātni, kas top Latvijas Universitātes (LU) ekosistēmā.

Jaunajā numurā lasiet:

“Nodedzināt naudu” vai “nokļūt uz viļņa”?

Gada sākumā plašsaziņas līdzekļu uzmanību guva Latvijas Universitātes pētnieku grupas vēstījums par sešām inovāciju tendencēm, kas ietekmē arī patērētāju izvēli Latvijā un pasaulē. Ar profesori Andu Betragu un pētnieci Līgu Brasliņu sarunājās Māris Zanders.

Robežas starp zinātnēm tādā formā, kādā tas šobrīd saprot, tuvāko 30 – 50 gadu laikā izzudīs

Kāpēc kognitīvās zinātnes ir noderīgas? Kāds ir to zinātņu lauks un metodes? Cik attīstījušās kognitīvās zinātnes ir Latvijā? Uz šiem un daudziem citiem jautājumiem atbild Jurģis Šķilters, LU profesors, Uztveres un kognitīvo sistēmu laboratorijas vadītājs.

Mežs – plantācija, parks, vēl kādi varianti?

Latvijas Ornitoloģijas biedrības valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķeruss stāsta par 2018. gada nogalē LU Akadēmiskajā centrā notikušo starptautisko simpoziju “Mežsaimniecība un bioloģiskā daudzveidība”.

Kaimiņvalsts – “baltais plankums”

Vairāk informācijas par šī gada janvāra beigās LU Akadēmiskajā bibliotēkā atklāto kolektīvo monogrāfiju “Latvija – Baltkrievija: 1918-2018” un zinātnisko rakstu krājumu “Latvieši un baltkrievi: kopā caur gadsimtiem”.

Placdarms, kur izmēģināt intelektuālās spējas

Par šogad Rīgā gaidāmo Eiropas fizikas olimpiādi stāsta LU asociētais profesors Vjačeslavs Kaščejevs. “LU ir īstā vieta, uz kurieni tiekties sevi fizikā redzošiem jauniešiem,” uzsver profesors.

Stipendija – atbalsta punkts studentu dzīves sākumā

Vairāk par stipendiātiem un pieredzes stāstiem, kā arī ieteikumi, ar kuriem jaunie LU fonda stipendiāti dalās ar pārējiem studentiem.

Kristaps Bergfelds: Mēs, fiziķi, beidzot esam mājās

Vides un tehnoloģisko procesu matemātiskās modelēšanas laboratorijas darbinieki dalās pirmajās sajūtās par jauno Zinātņu māju.

“Latviskais pelēkais” – 21. gadsimtā un divu veidu salāti uz jumta

Arhitekte Vita Polkovņikova stāsta par Zinātņu mājas projekta ieceri un īstenošanu.

Augt nozīmē mainīties

Raksts par Studiju attīstības un pārvaldības pilnveides programmu – programmu, kas sevī ietver Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektus studiju attīstībai un pārvaldības uzlabošanai LU. Tā Latvijas Universitātē izveidota 2018. gada beigās.

Alma Mater e-versijā var lasīt ŠEIT.

Share

Related Content

Alma Mater vasaras numurā – tēmas, kas pandēmijas laikā ieguvušas skanējumu
17.06.2020

Alma Mater vasaras numurā – tēmas, kas pandēmijas laikā ieguvušas skanējumu

Kristaps Bergfelds: Mēs, fiziķi, beidzot esam mājās!
08.03.2019

Kristaps Bergfelds: Mēs, fiziķi, beidzot esam mājās!