Pārrobežu sadarbība cirkulārām bez augsnes lauksaimniecības sistēmām – TransFarm

Projekta TransFarm mērķis ir popularizēt un pielietot slēgtas cirkulāras bez augsnes lauksaimniecības metodes, piemēram, akvaponiku. Šis ir pilsētvides lauksaimniecības paņēmiens, kas apvieno zivju un dārzeņu audzēšanu savienotā, slēgtā ciklā, veidojot ciešu simbiozi. Šāda veida pieeja ļauj samazināt tīra ūdens izmantošanu un ūdenī esošo barības vielu asimilāciju.

Projekta laikā  tiks demonstrētas cirkulārās lauksaimniecības sistēmas visās projekta dalībvalstīs (Igaunijā, Latvijā, Somijā un Zviedrijā), parādot to iespējas papildināt tradicionālo pārtikas produktu ķēdi. Tiks salīdzinātas iespējas un uzlabojumi, ko varētu sniegt šādu sistēmu izveide pilsētvidē. Ilgtspējīgas, slēgtas lauksaimniecības sistēmas var sniegt būtisku ieguldījumu cilvēku labklājībai pārtikas aprites pārrāvumu gadījumā, piedāvājot vietēji audzētus, svaigus produktus (dārzeņus un zivis) visu gadu, neatkarīgi no laikapstākļiem. Izveidotās slēgta cikla demonstrācijas sistēmas tiks izmantotas, lai informētu plašāku sabiedrību par barības vielu atkārtotu izmantošanu, izvairoties no to nonākšanas apkārtējā vidē un minimālu ūdens patēriņu.

Projekta oficiālā mājaslapa - https://centralbaltic.eu/project/transfarm/ 

Projekta termiņš: 03/2023- 02/2026
Galvenais partneris: Finland Futures Research Centre at University of Turku (Somija)

Projekta galvenais koordinators - Veijo Pönni (veijo.ponni@utu.fi)

Projekta koordinators Latvijas Universitātē – Oskars Purmalis (oskars.purmalis@lu.lv)
Projekta partneri:

  • Campus Roslagen (Zviedrija)
  • Coompanion Roslagen (Zviedrija)
  • University of Latvia (Latvija)
  • Estonian University of Life Science (Igaunija)

Kopējais budžets – 1,87 milj. EUR
Eiropas Reģionālās attīstības fonds – 1,5 milj. EUR

TransFarm projekts (projekta identifikācijas Nr. CB0100007) tiek atbalstīts no Eiropas Savienības Centrālās Baltijas jūras reģiona programmas 2021.-2027.gadam līdzekļiem.