Latvijas Universitātes (LU) Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmiskais centrs iesaistījies jaunā Interreg Europe projektā ”Bēgļu un migrantu sociāli-ekonomiskā integrācija” (SIRM), kurā īpaša uzmanība tiks pievērsta ukraiņu kara bēgļu situācijai.

Saskaņā ar ANO Bēgļu lietu aģentūras aprēķiniem 82,4 miljoni cilvēku visā pasaulē 2020. gadā ir bijuši spiesti pamest savas mājas vajāšanas, bruņota konflikta, vardarbības, cilvēktiesību pārkāpumu un citu apstākļu dēļ, kas nopietni traucē sabiedrisko kārtību. 2022. gadā uzsāktas kara darbības rezultātā savas mājas nācās pamest vairāk nekā 7 miljoniem ukraiņu. Stabilās ekonomiskās un politiskās situācijas dēļ ES valstis bieži tiek izvēlētas par galveno bēgļu un migrantu galamērķi. Nereti, lai pilnvērtīgi iekļautos jaunajā vidē, jaunpienācēji saskaras ar dažādiem šķēršļiem: valodas nezināšanu, nepietiekamu izglītību, vietējam darba tirgum nepiemērotām profesionālām prasmēm, līdzekļu trūkumu dzīvokļa īrei vai iegādei, u.c.

Latvijā projekts fokusējās uz ukraiņu kara bēgļu integrācijas stiprināšanu un pilnveidošanu. Kopš 2022. gada februāra Latvija ir uzņēmusi aptuveni 40 tūkstošus ukraiņu. Lai aktīvi palīdzētu Ukrainas civiliedzīvotājiem, tika ieviesti dažādi atbalsta pasākumi no valdības, pašvaldību, nevalstisko organizāciju, uzņēmumu un privātpersonu puses.

Projekta SIRM uzdevums ir veicināt mehānismus, kas dotu iespēju jaunpienācējiem maksimāli pielāgoties jaunajā vidē un darboties neatkarīgi, kā arī palīdzēt politikas veidotājiem labāk izprast bēgļu un migrantu sociāli-ekonomiskās integrācijas potenciālu, izaicinājumus un vajadzības nacionālās vai reģionālās politikas virzienu pilnveidošanai. Piemēram, uzlabot esošas vai izstrādāt jaunas programmas vai iniciatīvas ukraiņu bēgļu integrācijai Latvijā.

Šajā projektā piedalās 9 partneri no 8 ES valstīm (Polijas, Īrijas, Nīderlandes, Rumānijas, Slovākijas, Latvijas, Itālijas, Horvātijas). Projekta vadošais partneris ir Žešovas reģionālās attīstības aģentūra, Polija.

Programma: Interreg Europe

Kopējais budžets: 1,620,908 €

Pamatfāze: no 2023. gada 1. marta līdz 2026. gada 28. februārim (36 mēneši)

Pārraudzības posms: no 2026. gada 1. marta līdz 2027. gada 28. februārim (12 mēneši)

Noslēguma posms: 2027. gada 1. marts līdz 2027. gada 31. maijs (3 mēneši)

Kontakta personas:

Denīze Ponomarjova , LU projektu vadītāja, e-pasts: denize.ponomarjova@lu.lv, tālr. (+371) 28241115

Dāvis Vītols, LU projektu eksperts, e-pasts: davis.vitols@lu.lv, tālr. (+371) 26652750

Vairāk par projektu:

https://www.interregeurope.eu/sirm 

https://www.facebook.com/SIRM.InterregEurope