Dabas vielu farmakoloģisko īpašību raksturošana ādas cilmes šūnu kultūrās

Projekta vadītāja: U.Riekstiņa

Pieauguša cilvēka jeb somatiskās cilmes šūnas kalpo kā lielisks in vitro modelis, lai raksturotu pētāmo vielu farmakoloģiskās īpašības ādas cilmes šūnu kultūrās. Izmērāmie parametri ir ietekme uz cilmes šūnu proliferāciju, diferenciāciju, signālmolekulu ekspresiju un sekrēciju. Tādējādi būtu iespējams atrast vielas, ko nākotnē varētu pielietot inovatīvu, ādas cilmes šūnas stimulējošu ārstniecisku, profilaktisku un kosmētisku līdzekļu ražošanā.

Projekta tiešais mērķis bija noskaidrot bērzu tāss sastāvā esošā betulīna ietekmi uz ādas cilmes šūnu proliferāciju in vitro. Tika noskaidrots, ka betulīnam nepiemīt šūnu proliferāciju stimulējošas īpašības, taču betulīns 10 µM koncentrācijā stimulē fibroblastu augšanas faktora 2 sekrēciju. Pateicoties atgriezeniskai saitei, cilmes šūnas uztur konstantu FGF-2 koncentrāciju apkārtējā vidē, kura ir vajadzīga, lai cilmes šūnas pašatjaunotos, diferencētos un migrētu uz bojājumu vietu. Noskaidrojām, ka betulīns nav toksisks ādas cilme šūnām, drīzāk tam piemīt citostatiskas īpašības.

Projekta realizācijas gaitā ir sasniegti uzstādītie mērķi un uzdevumi. Projekts ir veicinājis studentu piesaisti pētījumiem, kā arī devis būtisku ieguldījumu jaunā zinātnieka grupas veidošanai.

Problēmas projekta realizācijai radīja ilgā iepirkuma procedūra, kas kavēja pētniecībai nepieciešamo reaģentu savlaicīgu iegādi.