Jaunu, mobilu kognitīvo darbaspēju pašnovērtējuma testēšanas metožu izstrāde

L. Ozoliņa - Moll
 

Sakāpinoties dzīves tempam, it īpaši pēdējos gados, par bīstamu cilvēka ienaidnieku ir kļuvis stress. Nemitīgas pārpūles ne vien mazina atmiņu, koncentrēšanās spēju un reakcijas ātrumu, bet pat var izraisīt nopietnas sirds-asinsrites un gremošanas sistēmas saslimšanas.

Praksē ir iespēja pārbaudīt savu psihisko stāvokli, apmeklējot attiecīgo speciālistu, diemžēl tas prasa daudz laika un nav lēti.

Ja būtu iespējams radīt individuālu testēšanas sistēmu, kas būtu vienmēr līdzi, tad  bez tiešas speciālista klātbūtnes jebkurā laikā varētu pabaudīt savu veselību. Šī projekta ietvaros mēs izstrādājam un pārbaudām vairākus testus, kas būtu  pamats šādai kognitīvo spēju noteikšanas sistēmai. Testu veikšanai nav nepieciešams liels un dārgs aprīkojums, jo tie ir veidoti kā mobilajā telefonā instalējama programmatūra. Objektīvus rādītājus ir iespējams iegūt pat ar dažādiem mobilo telefonu modeļiem, jo testi tiek automātiski pielāgoti katram telefona modelim. Vienīgā prasība ir tālrunis ar JavaTM un GPRS. Pēc testa izpildes dati tiek nosūtīti uz īpašu datu bāzi, kur serveris tos apstrādā un rezultātu nosūta uz mobilo telefonu. Izveidojot pietiekami daudz dažādus testus būtu iespējams sasaistīt tos vienotā testu sistēmā, kas sniegtu objektīvāku priekšstatu par izmeklējamās persona stāvokli konkrētā brīdi.

 


Attēlā redzama shematiska kognitīvo darbaspēju pašnovērtējuma sistēmas darbība.

 

Pašreiz mēs izstrādājām dažādus testus un metodes cilvēka kognitīvo spēju pārbaudei un noteikšanai. Kā arī kalibrāžas procedūru, ar kuras palīdzību testus var piesaistīt noteiktam mobilā tālruņa modelim.

 


Attēlā redzama tālrunī instalēta programmatūra darbībā.