LNPVA vizīte LU Zinātņu mājā

22. novembrī Latvijas Universitātes (LU) Zinātņu mājā (ZM) viesojās Latvijas Nacionālā projektu vadīšanas asociācija (LNPVA), lai iepazītos ar LU darba praksi pētniecībā un Universitātes attīstībā.

“LU organizācija un pieredze ir iespaidīga, un šajā bagātīgajā programmā mēs ne tuvu nedzirdējām visu, ar ko Universitāte vēl varētu dalīties. Tāpēc pārrunājām arī turpmākās sadarbības iespējas, lai mūsu biedri varētu iedvesmoties no Universitātes ieteikumiem projektu vadībā un uzzināt par Universitātes piedāvātajiem pakalpojumiem, kas ir noderīgi ne tikai projektu vadītājiem, bet arī uzņēmējiem,” pēc vizītes atzina asociācija.

Viesus laboratorijā uzņēma LU Bioloģijas fakultātes Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas katedras pētnieks Mārtiņš Borodušķis. Pētnieks pastāstīja par LU īstenotajiem pētniecības projektiem, kas tapuši sadarbībā ar tādiem uzņēmumiem kā Silvanols, Latvijas Finieris un Madara Cosmetics.

Par Universitātes veiksmīgo sadarbību ar industriju turpināja stāstīt LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes Skaitliskās modelēšanas institūta vadošais pētnieks Andris Jakovičs. Institūta pētījumu projektu pamatvirzieni ir būvfizikā, magnetohidrodinamikā un augstas veiktspējas skaitļošanā, kā arī izstrādāti pētījumi par vides procesiem atmosfērā, ūdenī un pazemē. Piemēram, tikko institūtā noslēdzās pētījums, kurā sadarbībā ar uzņēmumu Hydrokapillar Tech tika izstrādātas telpu apkures un dzesēšanas sistēmas, kas būtiski samazina energopatēriņu.

Studiju attīstības un pārvaldības pilnveides programmas projektu direktore Inga Šķendere iezīmēja programmas galvenos projektu veidus un iniciatīvas, kas iekļauj LU pārvaldības pilnveidi, tajā skaitā konsolidāciju, studiju programmu modernizāciju, jaunu studiju programmu pilnveidi, akadēmiskā personāla tālākizglītību un pilnveidi, doktorantūras grantus un studiju procesa digitalizācijas projektu īstenošanu sadarbībā ar LU Inovāciju centru.

Tikšanos noslēdza Projektu atbalsta centra (PAC) direktore Airita Brenča ar prezentāciju par LU projektu darba organizatorisko shēmu, iesaistītajām Administrācijas struktūrvienībām un procesiem, par PAC lomu LU, pamata funkcijām, paveiktajiem un īstenošanā esošajiem starptautiskajiem projektiem. Centrs gatavo un nodrošina atbilstošu informāciju par aktuālajiem starptautisku projektu konkursu uzsaukumiem un pieejamo finansējumu, sniedz individualizētu atbalstu LU struktūrvienībām un ārējiem klientiem. PAC sadarbības tīklā pašlaik ir organizācijas no 29 Eiropas valstīm un ASV. Piecos gados PAC eksperti rakstījuši un/ vai snieguši atbalstu 38 starptautisku projektu pieteikumu sagatavošanā, kopīgais projektu kopbudžetu apjoms projektu pieteikumos ir 107 919 539 eiro. Centrs palīdzējis sagatavot, kā arī sniedzis atbalstu projektu sagatavošanā tādu Eiropas Komisijas konkursu programmās, kā, piemēram, Horizon Europe, EIT HEI Initiative Innovation Capacity Building for Higher Education, EU4Health Programme, Equality and Citizenship programme (JUSTICE), Citizens, Equality, Rights and Values (CERV) programme, Interreg, Baltic Research Programme, Baltic-American Dialoque Programm, ERA-NET Cofund CHANSE, Collaboration of Humanities and Social Sciences in Europe, Erasmus+ Cooperation partnerships in HE.

Tāpat centrs iesaistās dažādu ar infrastruktūras attīstību saistītu projektu izstrādē. Kā vienu no pēdējiem veiksmīgiem projektiem A. Brenča minēja LU rododendru selekcijas un izmēģinājumu audzētavas “Babīte” atjaunoto atpūtas laukumu un celiņus, kuri nostiprināti saskaņā ar universālā dizaina principu. Tagad visiem audzētavas apmeklētājiem šādi nodrošināta ērta un droša pārvietošanās pa gludu un stingru zāliena virsmu, kas ir ērti apsaimniekojama un kurā neiestrēgst dažādu pārvietošanās līdzekļu mazie ritenīši.

Share