8. decembrī plkst. 10.00 Latvijas Universitātes Bibliotēkā (Kalpaka bulvārī 4, Rīgā) notiks konference ,,Latvietis kokā ēd sēnes: nopietni un nenopietni par latviešiem’’.

Gada nogalē Latvijas Universitātes Bibliotēkas telpās pulcēsies vairāku zinātņu nozaru speciālisti, lai ar tematiski bagātīgu un daudzpusīgu referātu klāstu, nopietni un nenopietni runātu par latviešiem. Ideja šādu konferenci organizēt radās pavasarī, kad uzvirmoja jautājums par citāta ,,Latvieši ir tautiņa pie Baltijas jūras, kas dzīvo kokos un ēd sēnes’’ vēsturisko izcelsmi.

Minētais citāts ir intepretēts dažādos vārdu salikumos, taču lai gan teiciens mums visiem ir zināms un dzirdēts, diemžēl pētot dažādus rakstītos avotus, neizdevās noskaidrot tā izcelsmi. Viens no intuitīviem minējumiem bija, ka šis raksturojums ņemts no kāda 18. vai 19. gadsimta autoru darbiem. Bija versija, ka latvieši to paši izdomājuši par sevi, bet tomēr ir arī uzskats, ka tas minēts kādā enciklopēdijā vai vēstures grāmatā, kura datēta aptuveni ar 18. gs. Tajā pašā laikā, ļoti iespējams, ka tas ir jaunlaiku mīts.

Konferences organizatori aicina ikvienu interesentu piedalīties konferencē, lai noklausītos 14 pieteiktos referātus, kurus prezentēs gan LU akadēmiskais personāls, doktoranti, gan atmiņas institūciju u.c. jomas speciālisti.

“Tas ir veids, kā mums visiem kopā iespējams noskaidrot, vai šis teiciens vairāk saistās ar laiku pēc Latvijas neatkarības atgūšanas vai tomēr minēts kādā senākā vēstures avotā,” uzsver organizatori.

Laipni aicināti!

Share