Foto: PIXABAY

2023. gada 31. oktobrī Eiropas Komisijai tika iesniegts Eiropas kopējās aktivitātes (Joint Action) projekts par visaptverošu iniciatīvu vēža skrīninga programmu uzlabošanu visās Eiropas Savienības dalībvalstīs. Pēc Veselības ministrijas pilnvarojuma projektu Latvijā un Eiropā koordinēs Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts (LU KPMI).

Projektā iesaistītie partneri no Latvijas puses ir Slimību profilakses un kontroles centrs, Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca un Rīgas Stradiņa universitāte.

Eiropas vēža uzveikšanas plāns paredz izveidot jaunu vēža skrīninga shēmu, lai nodrošinātu vēža skrīninga programmu augstu veiktspēju visās dalībvalstīs. Tas nodrošinās ilgtspējīgu augstas kvalitātes krūts, dzemdes kakla un kolorektālā vēža skrīninga ieviešanu, nesen ieteikto plaušu, prostatas un kuņģa vēža skrīninga programmu ieviešanu, kā arī veicinās vēža radīto slogu samazināšanu visā ES.

Kopumā konsorcijā pārstāvētas 29 partnervalstis, tostarp 25 ES dalībvalstis, Ukraina, Moldova, Norvēģija un Īslande. Projektu koordinēs Latvijas Universitāte, un tajā tiks iesaistītas papildus 28 kompetentās iestādes, 59 saistītie partneri un 10 asociētie partneri. Projekta ilgums būs 48 mēneši, kopējais budžets - 38 749 916,70 EUR.

Galējo lēmumu par projekta apstiprināšanu pieņems Eiropas veselības un digitālā izpildaģentūra 2024. gada janvārī.

Share