Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments

26. oktobrī iznācis viens no prestižākajiem pasaules universitāšu reitingiem “Times Higher Eduaction by Subject” (THE Subject), kurā tiek veikts universitāšu izvērtējums pa zinātņu nozarēm. Latvijas Universitāte (LU) saņēmusi vērtējumu kopumā sešās no 11 reitinga kategorijām. Visās zinātņu kategorijās, kurās LU novērtēta, tā saņēmusi augstāko vērtējumu starp četrām reitingā iekļautajām Latvijas universitātēm, ierindojoties 601. – 800. vietā.

LU 2023., tāpat kā 2022. gadā, vērtējums iegūts humanitārajās un mākslas zinātnēs, klīniskajās un veselības zinātnēs, datorzinātnēs, dzīvības zinātnēs, fizikālajās un sociālajās zinātnēs. Vērtējums datorzinātņu, sociālo zinātņu un fizikālo zinātņu nozarēs palicis nemainīgs. Jaunā reitinga metodoloģija, kurā citādi nekā iepriekš vērtēta universitāšu sadarbība ar slimnīcām, ir mazinājusi LU sniegumu klīniskajās un veselības zinātnēs, mainījies vērtējums dzīvības zinātnēs, kā arī, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, krities vērtējums humanitārajās un mākslas zinātnēs, kur likts lielāks uzsvars uz citējumu skaitu.

“Jāņem vērā, ka rezultāti nav objektīvi salīdzināmi ar iepriekšējo gadu rādītājiem. Ikvienā nozarē, arī universitāšu reitingu jomā, lai atspoguļotu aktuālo situāciju, ir nepieciešamas cikliskas pārmaiņas. Reitinga metodoloģijas un nozīmīgākās zinātnisko publikāciju datubāzes “Scopus” citēto autoru indeksācijas izmaiņas atspoguļojas arī šajos reitinga rezultātos,” komentē LU rektors profesors Indriķis Muižnieks.

THE Subject reitingā LU ieguvusi augstāko pozīciju starp Latvijas augstskolām visās kategorijās, kurās tā vērtēta. LU nav vērtēta inženierzinātņu un tehnoloģiju kategorijā, kur Rīgas Tehniskā universitāte ierindota 601.–800. vietā, bet Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte ieņem 1001.+ vietu. Vairākās reitinga grupās vērtēta arī Rīgas Stradiņa universitāte.

Reitinga rezultātus katrā no zinātņu nozarēm veido studiju (mācību vides), pētniecības (apjoma, ienākumu un reputācijas), zinātnisko publikāciju citēšanas biežuma (pētniecības ietekmes savā nozarē), starptautiskās sadarbības (personāla, studentu un pētniecības) un ienākumu no sadarbības ar uzņēmumiem (inovāciju) izvērtējums. Katrai zinātņu nozarei šo kritēriju nozīmīguma attiecības ir atšķirīgas.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, visās reitinga kategorijās augstāko vērtējumu ir ieguvušas britu un ASV universitātes: Oksforda, Kembridža, Hārvarda, Prinstona, Bērklija, Stenforda, Kalifornijas Tehnoloģiju institūts, Masačūsetsas Tehnoloģiju institūts. Baltijas valstu augstskolu vidū visaugstāk vairākos rādītājos pozīcijas saglabā Tartu Universitāte.

Times Higher Education ir viens no trim pasaules ietekmīgākajiem universitāšu reitingiem, ko publicē jau 20. gadu. THE reitings pēc nozares aptver 11 zinātņu jomas (māksla un humanitārās zinātnes, uzņēmējdarbība un ekonomika, klīniskā un veselības joma, datorzinātnes, izglītība, inženierzinātnes, tiesību zinātnes, dzīvības zinātnes, fizikālās zinātnes, psiholoģija un sociālās zinātnes) un sniedz pārskatu par labākajām universitātēm pasaulē.

Share