Skolēnu konkursa fināls LU Dabas mājā

19. maijā Latvijas Universitātes (LU) Dabas mājā pulcējas 4. un 5. klašu skolēni no visas Latvijas, lai piedalītos atklātās olimpiādes – konkursa “Uzdrīksties! Domā! Radi!” finālā. Uzdevumus risināja, tiltus būvēja un komandās strādāt mācījās 19 skolu komandas.

Finālistu vidū bija komandas no Aknīstes vidusskolas, Alūksnes pilsētas sākumskolas, Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas, Cēsu pilsētas Pastariņa sākumskolas, Kandavas Kārļa Mīlenbaha vidusskolas, Mērsraga vidusskolas, Ogres Centra pamatskolas, Pļaviņu vidusskolas, Preiļu 1.pamatskolas, Rēzeknes sākumskolas, Rīgas Zolitūdes ģimnāzijas, Saldus pamatskolas, Talsu pamatskolas, Tukuma E. Birznieka-Upīša 1. pamatskolas, Valmieras sākumskolas  un Ventspils Centra sākumskolas.

Konkursa pirmajā daļā skolēni pildīja uzdevumus programmēšanā Scratch vidē (pamatelementi), matemātikā un dabaszinībās. Balvu nominācijā “Programmēšana” ieguva Mērsraga vidusskolas komanda “Mērsraga gudrīši”, matemātikas uzdevumu risināšanā veiksmīgākie un līdz ar to balvas nominācijā “Domāšana” ieguvēji – Ogres Centra pamatskolas komanda “GARLED”, bet  dabaszinības vislabāk pārzināja un balvu nominācijā “Pētniecība” ieguva Pļaviņu vidusskolas komanda “Līdzsvars”.

Otrajā daļā skolēnu komandas veidoja inženiertehnisku objektu – šoreiz tas bija izturīgs tilts. Uzdevums  bija izveidot pēc iespējas garāku tiltu, kas spēj noturēt 1 kg, izmantojot kartona gabalus, papīra līmi, papīra līmlenti. Paveiktā vērtējums veidojās ne tikai no tilta izturības, bet arī no komandas darbības – iesaistes, cieņas un darba vietas uzturēšanas. Lielo uzdevumu vislabāk izdevās paveikt Preiļu 1. pamatskolas komandai “Lucky”, kura tādējādi ieguva balvu nominācijā “Inženierdizains”.

Kopvērtējumā lielāko punktu skaitu un Lielo balvu saņēma Pļaviņu vidusskolas komanda “Līdzsvars”. Savukārt žūrijas simpātiju balvu, atsaucoties arī uz konkursa 2. kārtas uzdevumu – video veidošanu, saņēma Cēsu pilsētas Pastariņa sākumskolas komanda “Brainstorm”.

Kamēr skolēni risināja uzdevumus, skolotājiem bija lieliska iespēja piedalīties dažādās nodarbībās, kuras vadīja LU Starpnozaru izglītības inovāciju centra eksperti Uldis Dzērve, Ilze Cīrule un Marta Mikīte.

Konkursa noslēguma daļā visas komandas apsveica un atzinīgus vārdus gan skolēniem, gan viņu skolotājiem teica profesors Valdis Segliņš, LU prorektors dabas, tehnoloģiju un medicīnas zinātņu jomā, kā arī personīgi bija ieradušies atbalstītāju pārstāvji – Oskars Teikmanis, Elektronikas un datorzinātņu institūta zinātniskais asistents, nodrošinot iespēju labākajiem programmētājiem viesoties institūtā, un Jānis Urtāns, Kosmosa izziņas centra izglītības programmas vadītājs, kurš savukārt pasniedza balvu nominācijā “Inženierdizains”, nodrošinot iespēju Preiļu 1. pamatskolas komandai “Lucky” viesoties jaunajā Kosmosa izziņas centrā Cēsīs.

Atklāto olimpiādi – konkursu 4., 5.klašu skolēniem “Uzdrīksties! Domā! Radi!” jau piekto gadu organizēja LU Starpnozaru izglītības inovāciju centrs.

Share

Related Content

Atklātā olimpiāde- konkurss "Uzdrīksties! Domā! Radi! 2023
16.05.2023

Atklātā olimpiāde- konkurss "Uzdrīksties! Domā! Radi! 2023

Aicina 4.-5. klašu skolēnus piedalīties dabaszinātņu konkursā
10.03.2023

Aicina 4.-5. klašu skolēnus piedalīties dabaszinātņu konkursā