27. un 28. martā atzīmēsim Latvijas Universitātes (LU) Satversmes simtgadi. Pirms simts gadiem LU Satversme tika apstiprināta Saeimā, ar to nostiprinot arī Latvijas Universitātes nosaukumu, bet galvenais – noslēdzās Universitātes organizēšanas posms, nostiprināti tās darbības tiesiskie pamati, iedibināts demokrātisks augstskolas pārvaldības modelis un uzsākta LU akadēmisko tradīciju veidošana. 

Lai atzīmētu šo vēsturisko notikumu, aicinām nākamnedēļ – 27. un 28. martā – apmeklēt LU Satversmes simtgadei veltītos pasākumus.  

Pirmdien, 27. martā, plkst. 12.00 ieklausīsimies Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieka Valda Dombrovska vieslekcijā “Eiropas un Latvijas attīstības perspektīvas globālo transformāciju kontekstā”.

Savukārt otrdien, 28. martā, no plkst 10.00 aicinām piedalīties LU Satversmes simtgades konferencē. Konferences programmā: Māris Baltiņš, Valsts valodas centra direktors, LU Latviešu valodas institūta vadošais pētnieks, referēs par tēmu “Latvijas Universitātes Satversmes tapšana un tās ieviešanas gaita (1919–1924)”.  LU Juridiskās fakultātes profesore Sanita Osipova dalīsies jautājumā par latviešu valodas lietojumu – “Latviešu valoda kā studiju valoda Latvijas Universitātes Satversmē un auditorijās”. LU Juridiskās fakultātes docents Edvīns Danovskis referēs par tēmu “Latvijas Universitātes Satversmē ietvertie principi, tradīcijas un vērtības”.

Par konferencē risināmajām tēmām un vēsturiskajiem aspektiem M. Baltiņš atklāj: “Ne visus LU Satversmē definētos principus, tostarp latviešu valodu kā mācību pamatvalodu, izdevās ieviest uzreiz, un tas nebūt nenācās viegli. Tomēr vēsturiskajā LU Satversmē ietvertie principi un vērtības kalpoja par pamatu, gan veidojot pirmo tās Satversmes redakciju pēc neatkarības atjaunošanas XX gs. 90. gados, gan izstrādājot tās jaunāko variantu, kas pieņemts 2022. gadā. Vēsturiskā tapšana, ieviešanas grūtības, Satversmē ietvertie principi un vērtības – tie ir trīs atslēgvārdi, kas visprecīzāk raksturo konferences ievirzi.”

Aicinām LU saimi un visus interesentus apmeklēt pasākumus klātienē! Pasākumi notiks LU Mazajā aulā.

Pasākumiem tiks nodrošināta tiešraide.

Share

Related Content

LU Satversmes sapulces vadībā - studente Eva Borska
09.08.2022

LU Satversmes sapulces vadībā - studente Eva Borska

Par LU Satversmes sapulces priekšsēdētaju ievēlēta profesore Zanda Rubene
27.05.2022

Par LU Satversmes sapulces priekšsēdētaju ievēlēta profesore Zanda Rubene

LU Bibliotēka atzīmē LR Satversmes simtgadi ar virtuālo izstādi
25.02.2022

LU Bibliotēka atzīmē LR Satversmes simtgadi ar virtuālo izstādi