Divas dienas Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskais centrs zumēja, dunēja un pildījās ar skaļām čalām, pulcējot vienkopus vairākus tūkstošus zinātkāru, studēt gribošu un ziņkārīgu skolēnu – pirmais LU studiju festivāls “L’Universs” piedāvāja visu, kas nepieciešams topošajam studentam – konsultācijas, sarunas, diskusijas, eksperimentus, spēles, viktorīnas, laiskas pastaigas nogurušajiem un sportiskas aktivitātes nenogurdināmajiem.

Pat sestdienas dramatiskie laika apstākļi nekavēja jaunas zinības alkstošos doties uz Pārdaugavu, lai savām acīm redzētu, dzirdētu, sataustītu un sajustu LU un tās Akadēmiskā centra piedāvātās iespējas studentiem.

Visas 13 LU fakultātes, kā arī dažādi LU centri un struktūrvienības piedāvāja nākotnes studentiem gan konsultēties par nepieciešamajām zināšanām studijām, gan caur dažādām aktivitātēm iepazīt un “pielaikot” nākotnes studijas, gan vingrināt prātu, gan kļūt par sociālo tīklu zvaigzni, gan vienkārši izstaigāt LU Akadēmisko centru un palūkoties, piemēram, uz Vecrīgu no pilnīgi cita skatu punkta.

Skolotājiem – gan tiem, kas ieradās kopā ar skolēniem, gan individuāliem apmeklētājiem, bija iespēja atvilkt elpu īpašā Skolotāju telpā jeb lounge, kur pie kafijas tases aprunāties gan ar kolēģiem, gan LU ekspertiem un vadību.

Uz festivāla lielās skatuves “Telpa izcilībai” atmiņās par studiju gadiem dalījās izcili LU absolventi, fakultāšu mācībspēki atklāja dažādas studiju, diskutējot par mākslīgā intelekta ietekmi uz sociālajām zinībām, par humanitāro zinātņu nākotni un par iemesliem, kādēļ dabas zinības jāstudē tieši LU. Pedagoģijas eksperti savukārt atklāja savas bažas par nākotni, arvien sarūkot skolotāju skaitam un aicinot jauniešus izvēlēties skolotāja profesiju. Visas lielās skatuves diskusijas tika pārraidītas tiešraidē LU kontā sociālajā tīklā Facebook un ir pieejamas skatīšanai arī pēc festivāla.

Festivāla apmeklētājus izklaidēja LU karsējmeitenes, savu gatavību Dziesmu svētkiem rādīja LU jauktais koris “Dziesmuvara”, bet jestrās dejās un rotaļās LU folkloras deju kopa “Dandari” spēja ievilināt pat Datorikas fakultātes robotsuni. Festivāla kulminācijā apmeklētāji un LU saime vienojās skanīgā kopkorī ar grupu “Citi zēni”, sapņojot par to, ko katrs darītu, ja pie rokas būtu “lieka štuka”.

“L’Universs” ir LU alternatīva ierastajai izstādei “Skola”, kas katru gadu notiek Ķīpsalas izstāžu kompleksā. Kā lielākā Latvijas augstskola ar plašāko studiju programmu piedāvājumu, LU topošos studentus un viņu atbalstītājus uzrunā citā, daudz atraktīvākā un plašākā formātā, izmantojot savas modernās infrastruktūras sniegtās iespējas. ”L’Universs” – tas bija visaptverošs, spožs, daudzveidīgs – gluži kā visums virs mūsu galvām, kam nav ne gala, ne robežu.

Uz tikšanos nākamgad!

Share

Related Content

Festivāls L-Universs tuvojas!
02.01.2024

Festivāls L-Universs tuvojas!