LU Akadēmiskais centrs, Dabas māja, studenti
Studenti pie LU Dabas mājas. © Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments.

Latvijas Universitātē (LU) tiek īstenots starptautisks sadarbības projekts, kas veicina Baltijas un Vācijas sadarbības tīklu attīstību, kā arī LU piedalās apjomīgā ilgtspējīgas prakses sadarbības projektā, lai sekmētu universitāšu un pašvaldību sadarbību ilgspējīgas vides un noturīgas vietējās kopienas veidošanā, projektā kā asociētie partneri piedalās arī pašvaldības.

Šobrīd LU tiek realizēts projekts „The future cities of Europe: Beyond Lüneburg 2030+”, kas izstrādāts sadarbībā ar Līneburgas Leuphana Universitāti (Vācija). Projektā  kā sadarbības partneri piedalās arī Klaipēdas universitāte (Lietuva) un Dzīvības zinātņu universitāte Tartu (Igaunija). Finansiāli projektu atbalsta Baltijas-Vācijas Augstskolu birojs* ar Vācijas Akadēmiskās apmaiņas dienesta (DAAD) līdzekļiem, ko piešķīrusi Vācijas Ārlietu ministrija.

Baltijas – Vācijas universitāšu sadarbības tīkla veicināšanas projekts nodrošina Līneburgas universitātes studentu lauka studiju praksi pie Baltijas universitāšu partneriem un Baltijas studentu praksi Līneburgā. Minētās apmaiņas prakses tikko jau sekmīgi noslēgušās un visiem partneriem vēl atlikusi noslēguma pieredzes apmaiņas konference.

Partneru sadarbība nenoslēdzas tikai ar studentu un akadēmiskās pieredzes apmaiņu, jo visi minētie partneri, kopā ar Līneburgas pilsētu un trīs Baltijas valstu pašvaldībām kā asociētiem partneriem, ir jau veiksmīgi uzsākuši apjomīgāku  ilgtspējīgas prakses sadarbības projektu “Vides ilgtspējīga attīstība 2030: Noturīgas un ilgtspējīgas vietējās kopienas prakses attīstības iniciatīvas”, to finansē Vācijas Vides fonds.

Projekta centrā ir universitāšu un pašvaldību sadarbība vides pārvaldībā un izglītības ilgtspējīgas attīstības veicināšana vietējās kopienās, īpaši jaunatnes iesaistē – jaunatnes ekoskolu līdzdalībā pašvaldību vides pārvaldībā. Tiek īstenotas tā saucamās “praktiskās vides laboratorijas” (no angļu valodas “real-world-labs”), kurās jaunieši, sadarbojoties ar pašvaldību un citām organizācijām, ievieš eksperimentālus vides projektus konkrētajās pilsētās. Tādā veidā tiek risināti vietējās vides pārvaldības situācijas izaicinājumi, ar kuriem sastopas pašvaldības. Līdzveidojot ilgtspējīgas kopienas un paralēli nodrošinot savstarpējo mācīšanās procesu, piemēram, transformējot dažādas publiskās vietas, sabiedrībai tiek dota iespēja iesaistīties, analizēt un piedāvāt, ko tā vēlas redzēt. Tas rada labjūtības faktoru pilsētā. Projekta laikā Līneburgas pilsēta tiek izmantota kā references vieta – paraugs, kur tajā īstenotā prakse tiks pārnesta uz Baltijas partnervalstu pašvaldībām (Klaipēdu, Viljandi un Valmieru).

Baltijas valstu studenti, lai iepazītu “praktiskās vides laboratoriju”, piedalījās lauka praksē Līneburgā un apmeklēja gan jau ieviestos projektus, gan arī kopīgā ceļā rada risinājumu un ieguva priekštatu par izstrādes plāna veidošanu ilgtspējas izaicinājumiem, ar kuriem sastapās Līneburgas pilsētā. 

---

*Baltijas-Vācijas Augstskolu biroja mērķis ir veidot akadēmisko sadarbību un apmaiņu starp augstskolām, apvienojot dažādas institūcijas, iniciatīvas un projektus. Par citām Augstskolu biroja aktivitātēm iespējams sekot līdzi biroja mājas lapā www.hochschulkontor.lv, Twitter http://twitter.com/Hochschulkontor, Facebook  https://www.facebook.com/hochschulkontor/.

Share

Related Content

Zinātnes kafejnīca atgriežas ar zinātnieku neražu stāstiem
24.11.2022

Zinātnes kafejnīca atgriežas ar zinātnieku neražu stāstiem

Zinātnieki no grūtībām nebaidās – 10. novembrī atzīmējam Pasaules zinātnes dienu
10.11.2022

Zinātnieki no grūtībām nebaidās – 10. novembrī atzīmējam Pasaules zinātnes dienu

Valsts svētkus ievadīs “zvaigžņu lietus”
10.11.2022

Valsts svētkus ievadīs “zvaigžņu lietus”