Latvijas Universitāte (LU) vienā no prestižākajiem pasaules universitāšu reitingiem "Times Higher Education" jaunākajā apkopojumā saņēmusi augstāko vērtējumu zinātnes izcilības jomā, šajā rādītājā ierindojoties 482. vietā. 

Reitings izziņots 12. oktobrī. Pēc UNESCO datiem pasaulē ir reģistrētas un akreditētas apmēram 20 000 augstākās izglītības institūcijas, THE reitinga kritērijiem šobrīd atbilst 1799 augstskolas, par 137 vairāk nekā pērn. LU reitingā ierindojas 800. – 1000. vietā. No Baltijas valstu augstskolām visaugstāk novērtēta Tartu Universitāte (251. – 300. vieta). Vienā grupā ar LU – 801. – 1000. vietā ierindotas arī Viļņas Universitāte un Lietuvas Veselības zinātņu universitāte.

Reitingā pārstāvētas pasaules labākās universitātes, vērtējot to sniegumu piecos rādītājos – studijās, zinātnē, zinātnisko rakstu citējamībā, starptautiskajā sadarbībā un sadarbībā ar industriju. LU saņēmusi augstu vērtējumu arī par sadarbību ar industriju un starptautisko sadarbību. 

“Augstais vērtējums zinātnei ir apliecinājums LU nospraustajam stratēģiskajam mērķim – Universitāte kā starptautiski atzīts zinātnes centrs. Arī vērtējums par sadarbību starptautiski un ar industriju skaidri parāda, ka zinātniskā darbība pie mums tiek integrēta sabiedrības attīstības procesos. Tomēr, šī gada LU un arī pārējo Baltijas valstu augstskolu sniegums parāda, ka starptautiskajā konkurencē mums iet tāpat kā Alisei Brīnumzemē – ja grib palikt uz vietas, jāskrien no visa spēka, bet, ja grib apsteigt universitātes, kuru budžets krietni pārsniedz mūsējo, jāskrien vēl ātrāk. Tas nozīmē – būtiski jāpalielina Latvijas augstskolu finansējums kā studijām, tā arī zinātnei,” reitingu vērtē LU rektors profesors Indriķis Muižnieks.  

Reitingā visaugstāk novērtēta Oksfordas universitāte Lielbritānijā, 2. vietā – Hārvarda universitāte ASV, bet 3. vietā ierindojušās divas augstskolas – Kembridžas universitāte (Lielbritānija) un Stenfordas universitāte (ASV).

Times Higher Education ir viens no trim pasaules ietekmīgākajiem universitāšu reitingiem, ko publicē jau 18. gadu. Šogad reitingā vērtētas universitātes no vairāk nekā 104 pasaules valstīm, izmantojot zinātnisko sasniegumu informāciju no SCOPUS publikāciju bāzes, gan augstskolu sniegto, gan aptaujās iegūto informāciju. Reitings sniedz plašu un līdzsvarotu augstskolu salīdzinājumu studentu, akadēmiķu, universitāšu vadītāju, industrijas un valsts pārvaldes vērtējumā. Reitinga rezultāti publiskoti 12. oktobrī.

Vairāk informācijas par reitingu: https://www.timeshighereducation.com/

 

Share

Related Content

LU medicīnas studiju vērtējums QS World reitingā pa nozaru grupām pakāpjas par 100 vietām
06.04.2023

LU medicīnas studiju vērtējums QS World reitingā pa nozaru grupām pakāpjas par 100 vietām

LU augsti sasniegumi prestižajā THE Subject reitingā
28.10.2022

LU augsti sasniegumi prestižajā THE Subject reitingā

Ministru kabineta Atzinības rakstus saņem seši LU pētnieki
19.10.2022

Ministru kabineta Atzinības rakstus saņem seši LU pētnieki