Otrais LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes un lidosta “Rīga” rīkotais “Mobility City Challenge 2022” hakatons. Publicitātes foto

Otrajā Latvijas Universitātes (LU) Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes (BVEF) un lidosta “Rīga” rīkotajā “Mobility City Challenge 2022” hakatonā, kas notika 23. līdz 25. septembrim, piedalījās 105 studenti no sešām Latvijas augstskolām. Sīvā konkurencē uzvarēja un 1000 eiro balvu, kā arī iespēju piedalīties sacensību fināla posmā Barselonā (Spānijā) ieguva komanda RIX3027 - Rihards Mežiņš (LU), Ridhan Parvendhan (RTU), Lita Bogdanova un Beāte Monta Eihe (Banku augstskola).

“Interesanti, ka hakatona uzvarētāji komandu izveidoja uz vietas, lai gan lielākā daļa studentu uz pasākumu jau nāca ar izveidotām komandām. Uzvarētājkomandas ideja ir  mērogojams 24/7 bērnudārzs lidosta teritorijā, sākotnēji darbiniekiem, bet vēlāk pasažieriem un plašākai auditorijai, kas saņēma visaugstāko žūrijas vērtējumu,” uzver hakatona organizatore LU BVEF asoc. prof. Ilona Baumane-Vītoliņa.

Hakatona žūrijā darbojās un 23 studentu komandu idejas vērtēja lidosta “Rīga” valdes loceklis Artūrs Saveļjevs, Latvijas Dzelzceļa valdes locekle Vita Balode Andrews un Latvijas Biznesa Eņģeļu tīkla valdes loceklis, uzņēmējs un privātais investors Voldemārs Brēdiķis.

“Lielākā pievienotā vērtība lidostai no sadarbības ar jauniešiem bija ideju dažādība un fakts, ka šīs idejas un risinājumus piedāvā paaudze, kura būs nākotnes lidostas pilsētas lietotāji un “iedzīvotāji”. No praktiski īstenojamiem risinājumiem līdz vērienīgiem plāniem: jaunā paaudze saredz RIX Airport City kā vietu inovācijām un modernām tehnoloģijām, vienlaikus apzinoties, cik svarīga ir arī sociālā ilgtspēja, sadarbība un kopienas sajūta,” gandarījumu pauž lidostas “Rīga” valdes loceklis Artūrs Saveļjevs.

Veicināšanas balvas ieguva komanda AA220, ko veidoja divi arhitektūras studenti Anita Ozoliņa un Arvīds Apelis no RTU, kā arī IT students Deniss Kargins. Komandas ideja -  katra lidosta pilsētas kvādrātmetra lietderīga izmantošana un UA/UX principos balstīta arhitektūra. Otra komanda, kas saņēma veicināšanas balvas ir JUPITERS (RTU arhitekti) - par festivālu/pasākumu rajona izveidi lidostā, kā arī AirBITL (RTU/RBS) – par ideju –  virtuālās realitātes brilles un lietotne, kas iepazīstina ar Latvijas startup uzņēmumiem. Komanda Bruntor - ideja – jau izveidots prototips - bagāžas pārvadāšanas skūteris lidosta teritorijā. Vēl žūrija atzinīgi novērtēja komandu Bus22 - viņi attīstīja ideju par ilgtspējīgas autobusu līnijas ierīkošanu maršrutā Mārupe – lidosta “Rīga”.

“Mobility City Challenge 2022” ir pilsētvides hakatons, kas jau otro gadu aicināja paskatīties uz savu pilsētu no cita skatu punkta un piedalīties tās nākotnes veidošanā. Hakatona darba valoda -  angļu valoda. Šī gada trīs izaicinājumus studentiem izstrādāja lidosta “Rīga”. Pirmais - Pilsētas mobilitātes uzlabošana - uzlabot piekļuvi lidostai, izmantojot klimatneitrālus/zemas emisijas transporta veidus, lai uzlabotu to lietojamību un vēlmi tos izmantot. Otrais izaicinājums - Lidostas pilsēta kā galamērķis -  izstrādāt pakalpojumus, kas radīs vērtību ceļotājiem, klientiem, vietējiem iedzīvotājiem. Trešais izaicinājums - Patīkama ceļojuma pieredze - uzlabot un atvieglot satiksmi starp lidostu, lai paaugstinātu ceļotāju apmierinātību.

“Mobility City Challenge 2022” ietvaros studenti nedēļas nogalē strādāja pie lidosta “Rīga” piedāvātajiem izaicinājumiem profesionālu treneru no Kimitisik komandas vadībā. Dalība izaicinājumā bija bezmaksas.

Komanda, kas uzvarēja Rīgas izaicinājumā, lielajā finālā Barselonā tiksies ar komandām no trim Eiropas pilsētām – Evoras (Portugāle), Kauņas (Lietuva) un Ļubļanas (Slovēnija). Lielajā finālā komandas turpinās attīstīt savu ideju un cīnīsies par naudas balvu.

“Mobility City Challenge 2022” organizē Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte, Rīgas Tehniskā universitāte un Rīgas Stradiņa universitātes Biznesa inkubators sadarbībā ar lidostu “Rīga”, Kimitisik B.V. un EIT Urban Mobility.

Share

Related Content

Notiks ideju forums par universitātes lomu mainīgā pasaulē
29.09.2022

Notiks ideju forums par universitātes lomu mainīgā pasaulē

TIEŠRAIDE. Latvijas Universitātē notiks laikmeta izaicinājumiem veltīta jubilejas konference
26.09.2022

TIEŠRAIDE. Latvijas Universitātē notiks laikmeta izaicinājumiem veltīta jubilejas konference

Latvijas Universitātes Biznesa inkubators svin 10 gadu pastāvēšanas jubileju
22.09.2022

Latvijas Universitātes Biznesa inkubators svin 10 gadu pastāvēšanas jubileju

Notiks pirmais digitālais datu analītikas un vizualizācijas hakatons Latvijā
29.11.2021

Notiks pirmais digitālais datu analītikas un vizualizācijas hakatons Latvijā

LU BVEF studenti uzvar starptautiskā banku simulācijas spēlē
25.03.2020

LU BVEF studenti uzvar starptautiskā banku simulācijas spēlē