Ukrainas karogs pie LU galvenās ēkas.
Ukrainas karogs pie LU galvenās ēkas. © Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas departaments

Šajā gadā uzsāktais Ukrainas karš ir izmainījis visu cilvēku dzīves, it īpaši pašu Ukrainas iedzīvotāju ikdienu. Latvijas Universitāte (LU) gāja talkā, lai palīdzētu un atbalstītu Ukrainas studentus, kas mācās Latvijā. Pavasarī tika uzsākta ziedojuma kampaņa “Par brīvu Ukrainu”, kuras mērķis bija atbalstīt studentus no Ukrainas, kas studē LU ar studiju maksas atlaidēm, kā arī dot iespēju bez maksas uzturēties LU dienesta viesnīcās un nodrošināt psiholoģisko atbalstu. Ziedojumus administrē LU fonds.

LU Pirmsstudiju mācību centra direktore Sarmīte Miltiņa par šo iespēju palīdzēt studentiem izsakās šādi: “Mēs, Latvijas Universitāte un Latviešu valodas un kultūras vasaras skola, esam pagodināti, ka spējam šajā neziņas laikā palīdzēt Ukrainas valsts piederīgajiem mācīties gan latviešu valodu, gan iepazīt mūsu vēsturi un kultūru. Mēs ceram, ka iegūtās zināšanas palīdzēs gan darba tirgū un ikdienas gaitās, gan palīdzēja novērst domas un sazemēties kaut uz mirkli.

Vasaras skolas dalībnieki latviešu valodu intensīvi mācījās divas nedēļas, daudziem tā bija pirmā saskaršanās ar latviešu valodas apguvi, citiem tā bija iespēja papildināt un pilnvērtīgāk apgūt mūsu valodu, lai varētu turpināt jau savas uzsāktās studijas LU. Dalībnieku vidū vairāki jaunieši izrādīja interesi par studiju iespējām LU jau šajā rudens semestrī, kas radīja prieku un gandarījumu pasniedzējai un vasaras skolas organizētājiem.

Latviešu valodas pasniedzēja  Dr.philol. Inga Laizāne, atzinīgi novērtēja to uzcītību un apzinīgumu ar kādu dalībnieki valodu apguva.

Mums bija iespēja piedāvāt arī nelielu ieskatu latviešu kultūrā, vēsturē, politikā, mākslā un folklorā, kas dalībniekiem likās ļoti saistoši.

Par vēsturi un politiku stāstīja asociētais profesors Ivars Ijabs, mg. hist. Ginta Ieva Bikše, par mākslu un kultūru – Latvijas Nacionālas bibliotēkas Latvijas kultūras kanona kuratore Anita Smeltere, par folkloru un latviešu tradīcijām – Ilga Vālodze Ābele.

Dalībnieki apmeklēja arī tiešsaistes ekskursijas Krišjāņa Barona memoriālajā muzejā, kuru vadīja Rūta Kārkliņa un Andris Ērglis, devās virtuālajā ekskursijā pa Rīgas ielām, apmeklēja Raiņa un Aspazijas māju Rīgā, Latvijas Okupācijas muzeju, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju un Latvijas Nacionālo mākslas muzeju. Īpaši emocionāla bija lekcija, kuru organizēja Latvijas Okupācijas muzejs. Rīgas ekskursijā ar gidu, Kasparu Zaltānu, piedalījās dalībnieki gan attālināti, gan klātienē.”

Arī paši studenti ir ļoti pateicīgi par iespēju. Jelizaveta Rubļova(Yelyzaveta Rublova) izsaka pateicību: “Es vienmēr esmu bijusi ļoti zinātkāra. Kad ierados Latvijā, droši zināju, ka valodu iemācīšos. Labāk ir patiesi iepazīt valsti, kad runā vienā valodā. Un tāpēc es nevarēju palaist garām iespēju un nepiedalīties vasaras skolā.

Tikai divu nedēļu laikā es pārbaudīju savas zināšanas. Ļoti draudzīga atmosfēra grupā, liels domubiedru skaits no dažādām pasaules malām un izcila augstskolas pasniedzēja Kristīne Ante padarīja apmācības ļoti interesantas. Pirms skolas latviešu valodu ikdienā lietoju reti, jo baidījos, ka nesapratīšu atbildi. Bet tagad domāju, ka vairs nebaidos kļūdīties, sapratu, ka galvenais ir vairāk trenēties.

Lekcijas par kultūru bija ļoti interesantas. Skolā mācījāmies par daudziem svētkiem un paražām. Daži ir līdzīgi Ukrainai. Iepazināmies ar valsts vēsturi. Īpaši patika ekskursija uz Raiņa un Aspazijas mājām, kas izvērtās par ekskursiju talantīgāko cilvēku dzīvēs.

Pēc vasaras skolas vēlos uzzināt vairāk par Latviju. Paldies par iespēju piedalīties!”

Savukārt Valērijs Mališevs (Valerii Malyshev) saka: “Vasaras skola bija izcila! Atmosfēra mācībās bija ļoti patīkama. Es ieguvu ļoti daudz zināšanu. Man ļoti patika tas, ka tās nebija tikai valodas mācības, bet, ka mēs mācījāmies arī par kultūru, vēsturi, politiku u.c. lietām, tāpat mums notika arī dažādas ekskursijas apkārt Rīgas centram, kuras bija interesantas.”

Paldies katram, kas ziedoja, lai atbalstītu ukraiņu tautu un turpina to darīt joprojām!

Share

Related Content

Latvijas Universitāte turpinās atbalstīt Ukrainas studentus
13.07.2022

Latvijas Universitāte turpinās atbalstīt Ukrainas studentus