8. jūlijā plkst. 18.00 Latvijas Universitātes (LU) Lielajā Aulā notiks meditatīvas Ziemeļindijas klasiskās mūzikas festivāls “Ceļojums skaņas dziļumos”.

Festivāla zvaigzne – unikālas balss un unikālas dziedāšanas tehnikas īpašnieks Pandits Ašišs Sankritjajans no Deli, Indijā. Viņš ir viens no retajiem meistariem, kas autentiski izpilda senāko Indijas dziedāšanas formu – dhrupādu. “Esam pagodināti, ka Pandits savā Eiropas turnejā koncertēs ne tikai Parīzē, Briselē un Kopenhāgenā, bet arī Rīgā,” saka festivāla organizators, LU Starptautiskā Indijas studijas institūta (SISI) pasniedzējs, komponists, Indijas mūzikas pētnieks un sārodists Sergejs Ancupovs. "Mums būs iespēja iegūt neatkārtojamo pieredzi, jo viņš ir viens no dažiem dziedātājiem pasaulē, kuri turpina Dagaru mūzikas tradīcijas. Pārvaldot skaņas, elpas un enerģijas plūsmas, mūzikas priekšnesumu viņš transformē garīgajā piedzīvojumā."

Festivālā skanēs ne tikai vokāla, bet arī instrumentālā mūzika. To pārstāvēs četri vispopulārākie Indijas klasiskās mūzikas instrumenti: sitāra, sārods, tabla un tampūra.

Pateicoties diviem 20. gadsimta izciliem sitāristiem Ravi Šankaram un Vilajātam Khānam, sitāru pazīst visā pasaulē. Anato Ali Lomonosovas, kurš uzstāsies festivālā, apguva sitāras spēles mākslu Kalkutā pie Vilajāta Khāna jaunākā brāļa Imrata Khāna. Viņš plāno atskaņot ļoti skaistās un senas rāgas Bagešvari un Darbari.

Sitārai ir īpašs stīgu tiltiņš, kuru sauc par dživāri tiltiņu. Tas nāk no vārda dživa jeb dvēsele. Pateicoties īpašajai dživari tiltiņa formai, sitāras skaņā ir neparasti liels augstāko harmoniku īpatsvars, kas savukārt rada tās neatkārtojamību un sava veida maģiskumu, skaidro SISI pētnieks.

Sārodu festivālā spēlēs pats institūta pārstāvis Sergejs Ancupovs. Ziemeļindijas klasiskajā mūzikā tas ir otrs populārākais instruments. Viņš uzstāsies ne tikai solo, bet arī dialogā jeb džugalbandhi ar Panditu Ašišu Sankritjajanu.

Turpinot Starptautiskās jogas dienas atzīmēšanas tradīciju, festivālā ar jogas deju uzstāsies horeogrāfs, LU SISI jogas pasniedzējs Anurāgs Arnis Siliņš.

Spilgto krāsu festivālam iedos arī perkusijas meistars, tablists Balradžs Singhs Sandhu. Tampūras akompanementu spēles Jurate Adlite un Lila Ludmila Žurkova. 

Ieeja bez maksas, reģistrācija: https://bit.ly/3xWMAuz

Share

Related Content

Viesprofesore veicinās Indijas intelektuālā mantojuma apguvi Latvijas Universitātē
18.02.2022

Viesprofesore veicinās Indijas intelektuālā mantojuma apguvi Latvijas Universitātē