Trīs domātāji pie datora, ilustratīvs attēls.
Publicitātes foto.

Radio NABA ēterā no 29. aprīļa, katru otro piektdienu plkst. 19.00 būs dzirdams ideju vēsturei veltīts raidījums “Vēstures ķīlis”, kas turpina un attīsta vēstures izziņas procesu, kas tika apskatīts iepriekš raidījumā ar šādu pašu nosaukumu.

Ik pārnedēļas, mijoties ar vēsturiskās fantāzijas raidījumu “Fono-grāfs”, kultūras, ideju, notikumu vēsturei veltītajā raidījumā “Vēstures ķīlis” filozofi  un vēsturnieki – Latvijas Universitātes doktoranti (LU) Valters Zariņš un Krišjānis Lācis, LU prof. Raivis Bičevskis un asoc. prof.  Andris Levāns  dažādu izglītojoši apcerīgu interviju, sarunu, diskusiju, lasījumu un intervenču ceļā veidos gaistošus vēstures ķīļus. 

“Laika okeāna mainīgajās straumēs dzenot ķīļus un būvējot plostus, lai pārlaistu pagājības vētru, uzceltu nogrimušo un kopā ar Faustu teiktu: “mirkli, tu esi skaists, jel stājies!” Apstādinātais, izteikts vārdos, iegūst pārlaicīgu raksturu, kas izmaina likteņus. “Vēstures ķīlī" visi laiki ir klātesoši, tie plūst un šaudās visos virzienos, un nekas nav tā vienkārši beidzies vai aizmirsts. Pati stāstītā un atminētā vēsture ir kā ķīlis, kas satur kopā kuģi, kuram īsu brīdi ļauts droši mērot nemierīgo laika okeānu,” stāsta raidījuma veidotāji.

Pirmajā raidījumā Raivis Bičevskis un Andris Levāns sarunāsies par ideju vēstures aktualitāti, iztirzājot ideju spēku un vēsturi. Vai apzināties ideju vēsturi ir tikpat svarīgi kā apzināties ideju spēku? Kāda ir ideju vēstures aktualitāte šodien? Vai idejas ir tās, kas virza finanšu straumes, tanku kolonnas un plosa prātus tikpat lielā mērā kā miesu? Vai ir svarīgi zināt, kādas un kuras idejas šobrīd vada manu dzīvi, rīcību un skatienu?

LR6 – LU Radio NABA ir atvērts medijs, kas atspoguļo kultūras, urbāni inteliģentās vides, studentijas un alternatīvā dzīvesveida procesus un norises kvalitatīvā, dzīvā un dinamiskā veidā. Radio NABA ir brīvā formāta programma, kas Latvijas Radio FM viļņos skan kopš 2002. gada 1. decembra. NABA ir radio cilvēkiem, kurus interesē kas vairāk par standarta komercproduktu gan mūzikā, gan informācijā.

Share

Related Content

Radio NABA literatūras raidījums “Bron-Hīts” uzsāk jau 20. sezonu
16.09.2022

Radio NABA literatūras raidījums “Bron-Hīts” uzsāk jau 20. sezonu

Jauno mūziķu konkursa “HADRONS” fināls tiešraidēs jau 31. maijā
30.05.2022

Jauno mūziķu konkursa “HADRONS” fināls tiešraidēs jau 31. maijā

Radio NABA ēterā sāk skanēt muzikālie vēstījumi #RaidaUkraina
12.04.2022

Radio NABA ēterā sāk skanēt muzikālie vēstījumi #RaidaUkraina