© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas departaments

Ceturtdien, 14. aprīlī, Latvijas Universitāte un organizācija "Glābiet bērnus" parakstīja memorandu "Par bērnu slepkavošanas apturēšanu Ukrainā ar ANO Bērnu tiesību konvencijas rīku".

Memoranda mērķis ir likt Eiropas Savienības, ANO, NATO un citiem valstu blokiem turpmāk izvērtēt un pieņemt lēmumus attiecībā uz Krievijas agresiju pret Ukrainu no ANO Bērna tiesību konvencijas kā saistošas dalībvalstīm skatupunkta.

"Tas ļautu kara noziegums traktēt daudz smagāk un lemt izšķirīgāk no bērnu kā prioritātes tiesību perspektīvas, kā arī rosinātu izveidot garantiju sistēmu aizsardzībai pret jebkuru agresiju bērniem nākotnē. Ikviens arī aicināts iesaistīties pierādījumu vākšanā un iesniegšanā bērnu vietā," aicina biedrības “Glābiet bērnus” valdes priekšsēdētāja LU Medicīnas fakultātes asociētā profesore Inguna Ebela.

Šajā darbā ir svarīgi iegūt konkrētu cilvēku stāstus un citu veidu pierādījumus, uzsver I. Ebela. “Tam visam būs nozīme vēlākajā tiesas procesā vai nu Starptautiskajā tiesā, vai esošā vai jaunā kriminālā tiesā un starptautiskā tribunālā. Visu, ko izdosies reģistrēt kādā no oficiālajām starptautiskajām procedūrām, varēs daudz vienkāršāk izmantot kā pierādījumu izmeklēšanas un tiesas procesā,” turpina profersore.

"Glābiet bērnus" atgādina, ka 14. aprīlī aprit 30 gadi, kopš Latvija ratificēja 1989. gada ANO Bērna tiesību konvenciju.

Plānots, ka vēlāk memorandam pievienosies pārējo Baltijas valstu dalībnieki. Dokuments tiks ievietots starptautiskajā platformā parakstiem.

"Memorandu no mums atbalstam gaida "Glābiet bērnus" sadarbības partneri Ukrainā," atzīst I. Ebela.

Memoranda iniciatīvas grupa ir "Glābiet bērnus", Pediatru asociācija, Latvijas Universitāte, 1991. g. Barikāžu dalībnieku biedrība, Latvijas Tautas frontes muzejs un Latvijas Zinātņu akadēmija.

Share

Related Content

Turpinās ziedojumu vākšana Ukrainas studentu un pētnieku atbalstam
02.05.2022

Turpinās ziedojumu vākšana Ukrainas studentu un pētnieku atbalstam

LU vienojas ar Ukrainas vēstnieku Latvijā par kopīgu vietu Ukrainas kultūras saglabāšanai
14.04.2022

LU vienojas ar Ukrainas vēstnieku Latvijā par kopīgu vietu Ukrainas kultūras saglabāšanai