Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece novērtē LU Cietvielu fizikas institūta nozīmīgo infrastruktūru. Publicitātes foto.

10. februārī Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece piedalījās Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta (LU CFI) modernizētās pētniecības infrastruktūras atklāšanas pasākumā. Vizītes laikā ministre apmeklēja renovētās laboratorijas, kur tika iepazīstināta ar jauno iekārtu iespējām un izmantojumu, ar jaunajiem zinātniekiem pārrunāja zinātniskās pētniecības virzienus un atklājumu nozīmi. Turpinājumā ar institūta vadību ministre apsprieda zinātnes un inovāciju attīstības veicināšanas iespējas, kā arī nepieciešamību veidot ciešāku savstarpēju sadarbību un konstruktīvu dialogu.

Ministre A. Muižniece atzina, ka LU CFI ir viens no lielākajiem zinātniskajiem institūtiem Latvijā materiālzinātnes specialitātē, ne velti tas no pirmsākumiem līdz pat mūsdienām ir saglabājis starptautisko atpazīstamību un ir vadošais pētniecības centrs Latvijā. Latvijas zinātnes saime var lepoties ar augsti kvalificētiem zinātņu doktoriem, kuri darbojas institūtā, veicot starptautiski konkurētspējīgus pētījumus, izglītojot studentus un piedāvājot inovatīvus pētnieciskos risinājumus rūpnieciskajām vajadzībām.

Institūtā lielākā jebkad īstenotā projekta CAMART2 mērķis ir kopā ar projekta partneriem – pasaules līmeņa ekspertiem inovāciju un tehnoloģiju pārneses jomā – Zviedrijas Karalisko tehnoloģiju institūtu (KTH) un Zviedrijas Pētniecisko institūtu konsorciju (RISE) izveidot LU CFI par nozīmīgu moderno materiālu pētījumu un tehnoloģiju pārneses centru ne vien Latvijas, bet arī Baltijas jūras reģiona mērogā. Kopīgā darbā izveidotais materiālzinātņu centrs ir atzīts starptautiskajā pētniecības un inovāciju vidē, kā arī sekmīgi sadarbojas ar dažādiem industrijas pārstāvjiem. CAMART2 īstenošana aizsākās 2017. gadā un visas ar infrastruktūras modernizēšanu saistītās aktivitātes tika pabeigtas 2021. gada jūnija beigās.

Pateicoties Izglītības un zinātnes ministrijai, Ekonomikas ministrijai, kā arī LU CFI līdzfinansējumam, papildus EK piešķirtajam finansējumam 14,9 miljoniem eiro CAMART² projekta izpildei, LU CFI infrastruktūras pilnveidošanā specifiskā atbalsta mērķa projekta Nr.1.1.1.4/17/I/002 ietvaros tika ieguldīti 15,3 miljoni EUR. Šis finansējums nodrošināja Nanotehnoloģiju centra izveidi ar 4-8 ISO klases tīrtelpām, tika rekonstruēts institūta augšējais stāvs un vairākas laboratorijas, lai LU CFI zinātnieki savus starptautiski nozīmīgos pētījumus un eksperimentus varētu veikt mūsdienīgās un pievilcīgās telpās. Tāpat projekta ietvaros tika reorganizētas esošās un izveidotas jaunas laboratorijas, kuras aprīkotas ar jaunākās paaudzes pasaules klases iekārtām. Pētniekiem, studentiem un industrijas vajadzībām pieejamas atvērtā tipa laboratorijas.

Institūta direktors Andris Anspoks: “Esam ārkārtīgi priecīgi, ka bija iespēja piesaistīt šīs nozīmīgās investīcijas institūta infrastruktūras attīstībai un LU CFI izaugsmei par pasaules mēroga pētniecības un inovācijas centru. Pateicoties šim ieguldījumam, ir izveidots unikāls nacionālas nozīmes Nanotehnoloģiju centrs, iegādātas modernas iekārtas, piesaistīti izcili zinātnieki, pētniecības, inovāciju un industrijas projekti, stiprinot institūta izcilību cietvielu fizikā un materiālzinātnēs.  Mūsu mērķis ir būt vadošajiem fotonikas un viedo materiālu jomā, stiprināt sadarbību ar Latvijas un Eiropas industriju un zinātni. Īpašu uzmanību mēs pievēršam starpnozaru sadarbībai, piemēram, lielas perspektīvas redzam biomedicīnā, kur sadarbojamies ar savas nozares līderiem – Latvijas Organiskās sintēzes institūtu, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centru. Esmu ļoti gandarīts, ka ministres kundze ir iepazinusies ar mūsu institūtu klātienē, jo tas dod reālu priekšstatu par to, kas ir izcils zinātniskais institūts”.

LU CFI ir starptautiski atzīts materiālzinātņu un starpdisciplināru pētījumu līderis Baltijas jūras reģionā. Tā zinātniskā konkurētspēja, kā arī pētniecības un inovāciju ekosistēma pašlaik tiek pilnveidota, izmantojot Apvārsnis 2020 konkursā izcīnīto Viedo materiālu pētījumu un tehnoloģiju pārneses ekselences centra CAMART² projektu.

Share

Related Content

Cietvielu fizikas institūts lauž stereotipus par zinātniekiem
17.02.2021

Cietvielu fizikas institūts lauž stereotipus par zinātniekiem