Latvijas Universitāte (LU), biedrība “Glābiet bērnus” un Latvijas Pediatru asociācija (LPA) 26. janvārī aicina uz konferenci Covid-19 ietekme uz bērniem, tiesības un atbildība”. Tās virsmērķis ir rast risinājumus, kā pasargāt bērnus no kaitējuma normālai attīstībai, ko nodara pandēmijas. Daudzu valstu valdības nav izvērtējušas pandēmijas laikā pieņemto lēmumu ietekmi uz bērniem, tādējādi ignorējot ANO Bērnu tiesību konvencijas  normu par bērnu interešu  absolūtu prioritāti iepretim jebkuras citas sabiedrības  grupas interesēm.

Kā norāda organizācija “Glābiet bērnus” – arī Latvijā ne parlaments, ne izpildvara nav izveidojuši daudznozaru akadēmisku zinātnieku komandu, kas izstrādātu stratēģiju bērnu pasargāšanai no pandēmiju ietekmes sekām izglītībā, veselības aprūpē un ilgstošā valsts parādu atmaksāšanā.

“Sabiedrībai ir jāapzinās sekas, ko Covid-19 pandēmija nodara bērnu izglītības, veselības, ekonomiskā stāvokļa kvalitātei, lai saprastu, kā pareizāk rīkoties. Turpmākais pandēmijas kaitējums bērniem ir jāaptur!” uzsver konferences organizētāji.

Lai to spētu, sabiedrības rīcībā jābūt pilnīgai un uzticamai informācijai. Vienīgi akadēmiskajā un pētnieku vidē atzīti speciālisti var sniegt uzticamus ieteikumus,  ko pamato tikai un vienīgi ar zinātniskos pētījumos balstītiem pierādījumiem. Par zinātnieku agrīnu iesaisti krīžu pārvaldībā  runās LU rektors, prof. Indriķis Muižnieks.

Par bērnu veselības riskiem pandēmijas laikā konferencē savu redzējumu paudīs LU Pediatrijas katedras vadītāja, prof. Dr.habil.med. Ingrīda Rumba–Rozenfelde un Latvijas Pediatru asociācijas prezidente, bērnu infektoloģe, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) prof. Ilze Grope. Izglītības nozares problēmas apskatīs LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes dekāne, prof. Linda Daniela, psiholoģe, asoc. prof. Ieva Stokenberga, RE:Baltica pētnieciskā žurnāliste Inga Spriņģe un skolnieks Mārtiņš Bilinskis. 

Ekonomikas jomu konferencē pārstāvēs LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes prof. Inna Šteinbuka, par bērnu vakcināciju savukārt runās RSU prof. Juta Kroiča un Arielas universitātes (Izraēla), prof. Shai Askhenazi, bet par juridiskiem un tiesiskiem aspektiem – gan bērnu, gan vecāku – pandēmijas laikā konferencē runās LU Juridiskās fakultātes profesore Sanita Osipova un LU Medicīnas fakultātes asoc. prof., “Glābiet bērnus” valdes loc. Inguna Ebela.

Ar pilnu konferences programmu var iepazīties https://ej.uz/KonferenceBerni. Konferences sākums 26. janvārī – plkst.14.00.

Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju valstī, pasākums notiks attālināti. Konferenci ikviens varēs vērot LU Facebook  un YouTube kontos, kā arī portālā lsm.lv. Konferences ieraksts būs arī turpmāk pieejams YouTube sabiedrības izglītošanas vajadzībām.

Interesentiem, kuri vēlas saņemt apliecinājumu  par konferences noklausīšanos, nepieciešams reģistrēties, par ko varēs saņemt 4 TIP (tālākizglītības punktus) no Latvijas Pediatru asociācijas.

Kā jau ziņots iepriekš, pērn novembrī LU un biedrība “Glābiet bērnus” parakstīja sadarbības līgumu, vienojoties pētīt, prognozēt un modelēt Covid-19 kā arī citu kritisku apstākļu sekas uz bērnu veselību un attīstību. Sadarbība arī paredz informēt sabiedrību par Covid-19 potenciāli smago fiskālo ietekmi uz vairāku paaudžu bērniem, viņu veselības stāvokli, izglītības kvalitāti, konkurētspēju starptautiskajā darba tirgū un socializāciju, kā arī informēt par Covid-19 izcelsmi, vakcinācijas drošību un retajām kontrindikācijām, vecāku un sabiedrības atbildību infekcijas apdraudējuma novēršanā bērniem sabiedrības visaptverošas vakcinācijas ceļā. Konference ir pirmais solis kopīgajā sadarbībā. 

Share

Related Content

LU jau 80. reizi notiks starptautiskā zinātniskā konference
24.01.2022

LU jau 80. reizi notiks starptautiskā zinātniskā konference