© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

25. novembrī Latvijas Universitātes profesoram Jānim Spīgulim tika pasniegta Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Lielā medaļa. Medaļa profesoram tika piešķirta 2021. gada sākumā, taču personīgi pasniegta šogad LZA rudens pilnsapulcē.

Jānis Spīgulis Latvijas Universitātē (LU) pētniecības darbā nepārtraukti strādā jau 50 gadus. 1997. gadā viņš izveidoja un joprojām vada LU Atomfizikas un spektroskopijas institūta Biofotonikas laboratoriju, 8 gadus bijis šī institūta direktors (2004-2012). 2007. gadā ievēlēts par LZA korespondētājlocekli un 2012. gadā – par īsteno locekli; 4 gadus (2016-2020) pildījis LZA Fizikas un tehnisko zinātņu nodaļas priekšsēdētāja pienākumus.

Akadēmiķis Jānis Spīgulis ir biofotonikas virziena Latvijā pamatlicējs, laika gaitā tajā iesaistot vairāk nekā 50 jauno zinātnieku, viņa vadībā izstrādāti un sekmīgi aizstāvēti 10 promocijas darbi.

Papildu apmēram 250 zinātniskām publikācijām J. Spīgulis ir arī 25 reģistrētu izgudrojumu autors vai līdzautors, kas parāda viņa pētījumu rezultātu potenciālu pielietojumiem tautsaimniecībā.

J. Spīguļa zinātniskā darbība ir vairakkārt augsti novērtēta. 2007. gadā viņam piešķirta A/S Grindeks fonda “Zelta pūce” par veiktajiem pētījumiem biomedicīniskajā optikā. 2011. gadā Sanfrancisko notikušajā “Photonics WEST” Simpozijā viņā kā pirmais no Baltijas valstīm ievēlēts par Starptautiskās optikas un fotonikas biedrības SPIE īsteno locekli (Fellow SPIE). 2013. gadā J. Spīgulim tika piešķirta prestižā Valtera Capa balva par ievērojamiem izgudrojumiem šķiedru optikā un biofotonikā. 2015. gadā saņemts Ministru kabineta Atzinības raksts par starptautiski nozīmīgiem pētījumiem atomu spektroskopijā, optoelektronikā un šķiedru optikā un jauna pētniecības virziena – biofotonikas – izveidošanu Latvijā, kā arī jauno zinātnieku sagatavošanu un piesaisti biofotonikas pētījumiem. Visbeidzot, J. Spīguļa sasniegumi regulāri ir apbalvoti LZA konkursos par gada nozīmīgākajiem zinātnes sasniegumiem Latvijā, tai skaitā 2020. gadā par izstrādāto un aprobēto multispektrālās attēlošanas metodi ar rekordaugstu spektrālo selektivitāti, savukārt LZA prezidenta Atzinības raksts Latvijas Zinātņu akadēmija piešķirts par izstrādāto metodi difūzi izkliedētu fotonu veikto ceļu eksperimentālai noteikšanai.

Share

Related Content

Diplomus saņem Latvijas Zinātņu akadēmijas jaunievēlētie locekļi
17.12.2021

Diplomus saņem Latvijas Zinātņu akadēmijas jaunievēlētie locekļi

LZA profesoram Andrejam Ērglim pasniedz Lielo medaļu
26.11.2021

LZA profesoram Andrejam Ērglim pasniedz Lielo medaļu

LU zinātnieki ievēlēti par LZA jaunajiem locekļiem
26.11.2021

LU zinātnieki ievēlēti par LZA jaunajiem locekļiem