© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

Aicinām ieskatīties jaunajā Alma Mater numurā, kurā iztirzātas zinātnei un Latvijas Universitātes nākotnei svarīgas tēmas.

LASI JAUNO ŽURNĀLU

Jaunais studiju gads Latvijas Universitātē sākās tik piesātināti, ka vedināja domāt – vismaz smagākais pandēmijā ir aiz muguras, dzīve atgriežas normālā ritmā.

23. un 24. septembrī noritēja Jauno tehnoloģiju un inovāciju dienas. Daži pētniekiem, kuri tajās piedalījās, intervēti arī šajā numurā. Paralēli 23. un 24. septembrī Latvijas Universitātes ekosistēmas, ja tā var formulēt, humanitārā daļa pulcējās starptautiskā Baltijas literatūrzinātnieku konferencē Literārās kultūras maiņa kopš stagnācijas Brežņeva laikmetā. Jau šā numura nodošanas brīdī notika Latvijas Universitātes rīkota starptautiska konference Viena pasaule – viena veselība, oktobra sākumā simbolisko stafeti pārņemt atkal gatavojas sociālo zinātņu pārstāvji ar divas dienas garām diskusijām Indivīds, sabiedrība un vara Baltijas reģiona vēstures lūzuma punktos. Šo uzskaitījumu var turpināt.

Latvijas Universitāte apstiprinājusi arī jaunu stratēģiju laikposmam no 2021. līdz 2027. gadam, kas simboliski apliecina, ka pandēmijas laiks nav apturējis refleksiju par nākotni un ticību saviem spēkiem. Par Latvijas Universitātes un izglītības sistēmu kopumā šajā numurā izsakās arī rektors profesors Indriķis Muižnieks un Stratēģijas padomes priekšsēdētājs profesors Andrejs Ērglis.

Pandēmijas laiks ļoti spilgti – varētu pat teikt, ka skarbi – parāda, cik būtiski ir, lai populācijā, mūsu gadījumā Latvijas sabiedrībā, būtu eksperti, kuri saprot, kas notiek, un spēj piedāvāt risinājumus. Lai sabiedrība kopumā būtu pienācīgi izglītota. Manuprāt, Latvijas Universitāte šo uzdevumu veic godam, tiesa, neesmu pārliecināts, ka tas tiek pienācīgi novērtēts. Tomēr jebkurā gadījumā, arī Covid-19 pandēmijai kļūstot par pagātni, sabiedrība nevarēs pastāvēt bez šādas jaunu zināšanu radīšanas ekosistēmas – atliek sev atgādināt par lielajiem izaicinājumiem, kas skar mūs visus. Klimata pārmaiņas, ilgtspējīga enerģētika, populācijas novecošanās un jauni uzdevumi medicīnai, nepieciešamība spēt atšķirt izdomājumus no faktiem, neļauties manipulācijām un daudzi citi. Latvijas Universitātei būs ļoti daudz darba.

Share

Related Content

Ļaundabīgie audzēji vairs nav nepārsūdzams nāves spriedums
06.10.2022

Ļaundabīgie audzēji vairs nav nepārsūdzams nāves spriedums

Iznācis pavasara “Alma Mater” numurs
23.05.2022

Iznācis pavasara “Alma Mater” numurs

Starptautiski eksperti pētīs, kā uzlabot vēža aprūpi Latvijā
04.11.2021

Starptautiski eksperti pētīs, kā uzlabot vēža aprūpi Latvijā