© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

2021. gada 23. un 24. septembrī Rīgā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un tiešraidē Facebook notiks LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta organizētā 13. starptautiskā Baltijas literatūrzinātnieku konference “Literārās kultūras maiņa kopš stagnācijas Brežņeva laikmetā: Baltijas paradigma”.

Konferencē galvenā uzmanība tiks pievērsta stagnācijai (1964–1985) – laikmetam ar saviem unikālajiem noteikumiem un vietu padomju perioda vēsturē. Brežņeva laikmeta izpausmes spēcīgi ietekmēja kultūras procesus un turpina ietekmēt literatūru un mākslu; arī mūsdienu rakstnieki, mākslinieki un citas radošās personības pieredzējuši un izjutuši šo laikmetu – pat ja tikai savu vecāku acīm.

Konferencē ar referātiem, kuros tiks aplūkota literārā un grāmatniecības kultūra, sabiedrība un naratīvi stagnācijas laikā, kā arī vēlākos gados, piedalīsies 34 zinātnieki un studenti, pārstāvot šādas augstskolas un pētnieciskās institūcijas: Lietuvas Literatūras un folkloras institūts, Tallinas Universitāte, Igaunijas Zinātņu akadēmijas Underes un Tuglasa Literatūras centra muzejs, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts, Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultāte, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultāte, Liepājas universitāte, Latvijas Mākslas akadēmijas Mākslas vēstures institūts, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, Latvijas Nacionālā bibliotēka, Rīgas Stradiņa universitāte, Vašingtona Universitāte Sentluisā un Honkongas Baptistu universitāte.

Pirmā starptautiskā Baltijas valstu literatūrzinātnieku konference notika Rīgā 1996. gadā, to organizēja Literatūras, folkloras un mākslas institūts. Kopš tā laika konference notikusi katru otru gadu pārmaiņus kādā no Baltijas valstu galvaspilsētām. 12. konference notika Tallinā 2019. gadā, un to organizēja Igaunijas Zinātņu akadēmijas Underes un Tuglasa vārdā nosauktais Literatūras centrs, kas kopā ar Tallinas Universitāti ir šīs konferences rīkotājs Igaunijā. Savukārt Lietuvā par konferences norisi tradicionāli rūpējas Lietuvas Literatūras un folkloras institūts. Konference ir kļuvusi par stabilu tradīciju un barometru tam, kas notiek Baltijas literatūrzinātnes telpā. Konferences mērķis ir iepazīstināt ar jaunākajiem pētījumiem Baltijas literatūrzinātnē un aktualizēt plašāku skatījumu, ietverot eiropeisko perspektīvu.

Konference notiks angļu valodā, dalība klātienē tikai ar derīgiem vakcinācijas sertifikātiem (konferences programma).

Konferences rīkotāji līdz 20. septembrim aicina pieteikties apmeklētājus, kuri vēlas piedalīties konferencē klātienē, aizpildot anketu (dalības maksa (ieskaitot pusdienas un kafijas pauzes): 30 EUR, studentiem: 15 EUR). Konferences tiešraidi LU LFMI Facebook kontā varēs vērot bez maksas.

Konference tiek rīkota ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu mērķprogrammā “KultūrELPA”.

Jautājumu gadījumā lūdzam sazināties ar konferences organizatoru Jāni Ogu (janis.oga@lulfmi.lv).

Share

Related Content

Oktobra beigās notiks K. Barona konference “Folklora un atmoda”
08.10.2021

Oktobra beigās notiks K. Barona konference “Folklora un atmoda”