20. augustā no plkst. 15:30 līdz 16:30 Ruckas parkā Cēsīs uz skatuves “Apgaismo” notiks saruna par ēdienu un kultūru “Neēd šo ābolu, tas ir mākslas darbs”. Šajā diskusijā dalībnieki runās par ēdiena attēlojumu mākslā, teātrī, kino un literatūrā, lai parādītu, kā ēdiens veido identitāti un kāda loma tam ir kultūrā.

Diskusijā piedalīsies Edīte Tišheizere, teātra zinātniece un Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta vadošā pētniece; Ieva Kalnača, mākslas zinātniece, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Projektu vadības nodaļas vadītāja; Kristīne Simsone, kino žurnāliste un filmu programmu kuratore un Ojārs Lāms, literatūrzinātnieks, LU profesors un vadošais pētnieks salīdzināmajā literatūrzinātnē. Diskusijas moderatore ir LU Humanitāro zinātņu fakultātes vadošā pētniece Astra Spalvēna.

“Kāpēc ir vērts pievērst atsevišķu uzmanību ēdiena radītajām nozīmēm dažādos mākslas veidos? Tās stāsta par dažādiem identitātes aspektiem – par to, kādi bijām, esam vai gribētu būt. Mākslā ēdiens ir kā slepena zīmju valoda, kas atklāj daudz vairāk, nekā tikai pieejamo produktu sarakstus vai to pagatavošanas tradīcijas. Literatūrā, kino un teātrī parādītais ēdiens raksturo varoni, laikmetu un sociālās attiecības, rada emocionālu spriedzi un nodrošina intelektuālu izklaidi. Mākslā parādās ēdiena estētiskā dimensija, tas ļauj runāt par skaisto un vienlaikus atgādina par tā nīcīgumu. Ar ēdiena palīdzību var atspoguļot sociālo un politisko situāciju, ietekmēt sabiedrības viedokli vai nostāties pret to. Sarunā skarsim šos un citus ēdiena un dažādu mākslas jomu saskares punktus,”  par diskusijas saturu stāsta A. Spalvēna

Diskusija tiek rīkota Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas īstenotā pētnieciskā projekta “Nacionālā pašidentitāte: gastropoētiskais aspekts. Vēsturiskais, starpnacionālais un starpdisciplinārais konteksts”. Projekts saņēmis Latvijas Zinātnes padomes finansējumu.

Interesenti aicināti apmeklēt diskusiju klātienē Cēsīs vai izmantot iespēju to noklausīties tiešsaistē festivāla “Lampa” mājas lapā: festivalslampa.lv.

Share

Related Content