Anrijs Miška I Foto: Māris Greidāns

Latvijas Universitāte ir viena no pirmajām augstskolām Baltijā, kas augsta līmeņa sportistiem piedāvā iespēju iegūt augstāko izglītību, apvienojot to ar profesionālu sportošanu, tādējādi Latvijas labākajiem atlētiem nodrošinot nākotnes perspektīvas kļūt par ne tikai izciliem sportistiem, bet arī izglītotiem profesionāļiem. LU jūt gandarījumu, ka ir iespēja atbalstīt jaunos sportistus turpināt sasniegt sava potenciāla maksimumu, kā arī ļoti lepojas ar ikvienu, kura vārds izskan ne tikai Eiropas, bet visas pasaules mērogā. Šajā rakstā sniegsim jums daudzpusīgu iespaidu par sportu Latvijas Universitātē – par sevi stāsta gan mūsu izcilie sportisti, gan aprakstīsim sportošanas iespējas ikvienam interesentam, neatkarīgi no iepriekšējas pieredzes, kā arī atklāsim nākotnes lielos mērķus par Sporta mājas būvniecību.

Augstākā līmeņa sportisti izvēlas Latvijas Universitāti!

Sportista karjera, iespējams, ir viena no paredzami īsākajām profesionālās darbības sfērām, tai ilgstot robežās 10–20 gadus. Taču mēs dzīvojam krietni ilgāk! Un kad šis laiks pienāk, tad rodas jautājums: "Ko darīt tālāk?". Diemžēl reti jaunie sportisti sāk aizdomāties par šo jautājumu jau pamatskolas vai vidusskolas laikā, taču aizvien lielāku atzinību arī Latvijā sāk iegūt duālā karjera jeb iespēja augstāko izglītību iegūt paralēli profesionālam sportam.

Duālās karjeras mērķis ir veidot tādu studiju procesu, kurš netraucētu treniņiem un sacensībām. Kā atzīst sportisti, kuri jau ir izvēlējušies veidot duālo karjeru Latvijas Universitātē, ir ļoti patīkami, ka var vienoties ar mācībspēkiem par mācību procesu plāniem tā, lai tas neiespaidotu sportiskos sasniegumus, piemēram, pagarinot darbu nodošanas termiņu.

Ik gadu jaunie sportisti aicināti izvirzīt savas kandidatūras mācību maksas atvieglojumu saņemšanai un 2020. gada vasaras noslēgumā tika saņemts rekordliels pieteikumu skaits, kas tikai liecina par to, ka Latvijas sportistiem ir vēlme sevi izaicināt ne tikai sportā, bet arī izglītībā. Tika pārstāvēti dažādi sporta veidi – volejbols, basketbols, vieglatlētika, futbols, skeletons, badmintons, hokejs, biatlons, kā arī orientēšanās sports. Latvijas Universitāte ir pagodināta, ka daudzi augsta līmeņa Latvijas sportisti ir nolēmuši iegūt augstāko izglītību tieši lielākajā Latvijas augstskolā. Sportisti-studenti  visbiežāk izvēlējušies studēt tādās fakultātēs kā Juridiskā, Bioloģijas, Medicīnas, Biznesa, vadības un ekonomikas, Psiholoģijas, pedagoģijas un mākslas, kā arī Sociālo zinātņu fakultātē.

Latvijas Universitāti kā vietu savas izglītības iegūšanai izvēlējušies vairāki Latvijā zināmi sportisti. LU lepojas ar ikvienu no tiem, taču šoreiz vārds daiļā dzimuma pārstāvēm.

‘’Izaicinājumu ir daudz un dažādi, gan sportā, gan mācībās. Ir jāmāk tās lietas savienot. Bet viss ir pilnībā iespējams, ir tikai jādara, stāsta skeletoniste Endija Lāsma Tērauda, kura studē maģistra studiju programmā “Sporta zinātne”. Pasaules kausa posma bronzas medaļniece atzīst, ka sportam ir priekšroka, taču ar augstskolas atbalstu apvienošana ar studijām ir iespējama. “Man sezonas laikā sanāk diezgan pamatīgi iekavēt studijas, jo kādus trīs mēnešus esmu ārpus Latvijas. Tad viss iekavētais ir jāatgūst pavasarī. Par to esmu ļoti pateicīga LU, ka ir iespējas pielāgoties, un mācību grafiks ir elastīgs. LU ļoti uzrunāja jau no paša sākuma, gan ar studiju virzieniem, gan arī ar iespējām sportistiem. Es samērā ilgi domāju, kuru mācību programmu izvēlēties, principā pēdējā brīdī izšķīros par labu psiholoģijas bakalauram. Man vienmēr ļoti ir interesējusi sporta psiholoģija, diemžēl Latvijā šī sfēra nav īsti attīstīta.” Endijai ir arī savs skatījums sportista karjeras kontekstā, sportistei jau šobrīd domājot par nākotni: “Sportista karjera nav no tām garākajām. Vienmēr ir jādomā par to, ko darīt tālāk. Man tas bija pilnīgi loģisks solis – iet studēt. Uzskatu, ka jebkuram sportistam tas būtu jādara, lai pēc sportista karjeras beigām veiksmīgi pārorientētos uz kaut ko citu. Es vel neesmu izlēmusi, ko konkrēti vēlos darīt pēc tam, bet šobrīd domāju, ka arī tas būs kaut kas saistīs ar sportu. Jo tas ir mans lauciņš un tajā es vēlētos palikt. Likumsakarīgi arī izvēlējos studijas tālāk maģistra programmā "Sporta zinātne". Kas ļauj uz sportu paskatīties no citas perspektīvas.’’

Arī Eiropas čempione pludmales volejbolā Anastasija Kravčenoka ir Latvijas Universitātes studente, kura augsti novērtē attālināto studiju iespējas. “Noteikti izaicinājums ir savienot un atrast laiku visam. Ļoti labi, ka ir e-studijas, kas ļoti palīdz. Es zināju, ka vēlos studēt tālāk maģistrantūrā un meklēju programmas, kuras varētu patikt un LU piedāvājumā radu sev piemērotāko!”.

Arī Anastasija kā savu galveno motivāciju studijām neslēpj vēlmi par nākotnes garantu kā izglītību: “Mani pamudināja studēt tas, ka sportista karjera nav uz visu dzīvi un izglītība ir tā, kas var palīdzēt veidot savu dzīvi bez sporta vai ārpus tā. Jābūt B plānam, kā veidot savu karjeru. Protams, domāju, ka tā ir interesantāk, ka tu mācies, vari uzzināt kaut ko jaunu un izglītoties, kļūt gudrākam. Runājot par studijām, ļoti patika, ka bija individuāla pieeja no pasniedzējiem man kā sportistei gan lekcijās, gan semināros.” Interesanti, ka Anastasija savu maģistra darbu veidoja tieši par duālo karjeru, kas var vēl vairāk sportistus motivēt izvēlēties šādu ceļu. “Pēc pētījumiem 71 % sportists pēc karjeras beigām sastopas ar depresiju, jo viņi nezina, ko darīt tālāk. Tāpēc es noteikti iesaku veidot duālo karjeru, iegūt izglītību, jo neviens nezina, kā kuram var gadīties, cik ātri tā sportista karjera var noslēgties. Manuprāt, tas ir labi, ka personība nav tikai sportists, bet gan sportists, kurš ir izglītots, kuram ir zināšanas, kurš var piedalīties vēl kādā papildus darbā, ja ir tāda vēlme.’’

Latvijas Universitātes Sporta centrs arī 2021. gadā aicinās jaunos studentus-augsta līmeņa sportistus pieteikties sporta stipendijai. Lai to paveiktu, pēc dokumentu iesniegšanas sportisti aicināti pieteikties, rakstot uz e-pastu sports@lu.lv. Pēc informācijas saņemšanas Sporta centra speciālisti sazināsies un precizēs iesniedzamo informāciju.

Sporta iespējas ikvienam LU studentam – izvēlies kādu no vairāk nekā 10 sporta veidiem vai pamēģini tos visus!

Sports un Latvijas Universitāte ir savstarpēji vienoti jau kopš augstskolas dibināšanas laikiem. Ja Latvijas Universitāte pirmos studentus uzņēma 1919. gadā, tad Latvijas Universitātes sporta biedrības pirmssākumi meklējami vien desmit gadus vēlāk, turklāt tolaik studenti sportoja un sacensības organizēja valsts visaugstākajā līmenī. Zīmīgi, ka arī mūsdienās Latvijas Universitātes vārds sporta saistībā izskan plaši – mums ir ne tikai savas basketbola un futbola komandas valsts spēcīgākajos čempionātos, bet arī vairāki vadošie Latvijas atlēti ir LU absolventi un studentu līmenī nesuši LU un Latvijas vārdu tālu pasaulē. Taču tā ir tikai aisberga redzamā daļa tam, kāda ir sporta vērtība Latvijas Universitātē. Protams, minētais un iepriekš aprakstītais saistās ar profesionālo sportu un duālo karjeru, taču Latvijas Universitātes Sporta centrs piedāvā vienu no plašākajiem un vienlaikus kvalitatīvākajiem sporta iespēju piedāvājumiem ikvienam augstskolas studentam. Par to turpinājumā!

Sporto paralēli studijām – droši arī bez obligātām iepriekšējām iemaņām!

LU SC studentiem nodrošina nodarbības vairāk nekā 10 dažādos sporta veidos. Starp populārākajām pārliecinoši jāmin fitnesa grupu nodarbības, ko ik nedēļu apmeklē vairāki simti studentu. Klātienes nodarbības notiek pašā Rīgas centrā, Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes aerobikas zālē (tiesa, ārkārtas stāvokļa laikā nodarbības tiek piedāvātas tiešsaistes režīmā), turklāt arī piedāvātais klāsts ir gana plašs – 16 dažādi fitnesa nodarbību veidi, kas iedalīti 3 dažādās intensitātēs. Tāpat studenti novērtē šo nodarbību augsto kvalitāti, jo kopumā LU fitnesa nodaļā darbojas 8 profesionāli treneri, kas ikdienā papildus darbam Latvijas Universitātē strādā dažādos populārākajos fitnesa klubos. Līdz ar to secinājums ir viens – vienreizējs piedāvājums, kas noteikti ir jāizmanto! Nav noslēpums, ka pārliecinošs vairākums no visiem apmeklētājiem ir dāmas, taču ik pa brīdim netrūkst arī stiprā dzimuma pārstāvju, kas nolemj izmēģināt fitnesu tieši Latvijas Universitātē!

Cits populārs sporta nodarbību veids ir vispārējā fiziskā sagatavotība, kas norit pēc vieglatlētikas treniņu metodikas. Studenti augsti novērtē arī šos treniņus, jo, kā jau tas ir uzsvērts šīs sadaļas virsrakstā, tos var apmeklēt ikviens interesents, bez obligātām iepriekšējām iemaņām. Bieži pat gadās, ka jaunietis vien studentu gados nolēmis aktīvi pievērsties sportam un pirmos soļus sper tieši LU nodrošinātajās nodarbībās. Mūsu treneris palīdz ikvienam interesentam veiksmīgi iejusties kopējā grupā, piedāvās šī brīža spējām atbilstošākos vingrinājumus un, pats galvenais, rūpēsies, lai sports rada prieku! Nodarbības galvenokārt norit Rīgas sporta manēžā.

Lielāku aktivitāšu un azarta cienītājus varētu uzrunāt cīņas sporta un pašaizsardzības nodarbības. No pašiem pamatiem līdz jaunu un vēl neatklātu nianšu apgūšanai, turklāt, apmeklējot šīs nodarbības, iespējams sevi uzturēt arī labā fiziskajā formā – daļa treniņu sastāv no vispārējās fiziskās sagatavotības vingrinājumiem, akrobātikas elementu apgūšanas, taču galvenais uzsvars, protams, ir uz cīņas sporta veidu apgūšanu. Apmeklēt šīs nodarbības vēlamies iedrošināt arī meitenes – fiziskas aktivitātes un sevis aizsardzības paņēmienu apgūšana noteikti palīdzēs celt pašapziņu. Ir interesanti!

LU SC ikvienu interesentu laipni aicina un gaida arī komandu sporta spēļu nodarbībās, kurās arīdzan nav obligātas iepriekšējas iemaņas. Ļoti regulāri un intensīvi notiek basketbola un volejbola treniņi. Šajos sporta veidos norit pa diviem treniņiem nedēļā, kur daļa ir veltīta individuālās tehnikas uzlabošanai, savukārt otra puse tiek veltīta aktīvai spēlēšanai. Ja kādā treniņā apmeklētāju skaits ir mazāks, treneri velta lielāku individuālo uzmanību, kas noteikti dos papildus gandarījumu studentam par jaunu iemaņu apgūšanu un pilnveidošanu. Sieviešu volejbols un vīriešu basketbols, kā zināms, Latvijas Universitātē ir augsti attīstīts un komandas šajos sporta veidos startē vadošajos pašmāju čempionātos, līdz ar to šis ir īstais brīdis atgādināt, ka šīs minētās treniņu nodarbības nenotiek kopā ar profesionālajiem sportistiem, līdz ar to ikviens var justies komfortabli un sastapt sev līdzīga līmeņa spēlētājus, ja konkrētais sporta veids ir sirdij tuvs hobijs.

Taču ne tikai šie sporta veidi Latvijas Universitātē pulcē arī profesionāļus – tāds ir arī futbols. Šī sporta veida entuziastiem ir iespēja sapulcēties un kopīgi aizvadīt intensīvus treniņus, turklāt paralēli tam studiju laikā ir iespēja piedalīties arī LU futbola līgā, pārstāvot savas fakultātes komandu. Lielu popularitāti LU studentu vidū iemantojis arī florbols – to rāda gan apmeklētie studentu treniņi Olimpiskajā centrā, gan plašā atsaucība dalībai īpaši organizētajos nakts turnīros. Piedalīties florbola treniņos ir aicināts ikviens interesents, īpaši gaidot arī meitenes. Ja arī nav sava florbola inventāra, satraukumam nav pamata – LU sporta inventārā ir arī florbola nūjas!

Studentiem Latvijas Universitātē tāpat ir iespēja piedalīties aktīvos galda tenisa treniņos, turklāt sekmīga līdzdalība šajās nodarbībās var veicināt nozīmējumu uz dažāda līmeņa sacensībām, pārstāvot LU krāsas. Arī galda tenisa nodarbībās pulcējas gan rūdīti šī sporta veida lietpratēji, gan tādi, kam tā spēlēšana ik reizi kļūst par īstu piedzīvojumu.

Interesants piedzīvojums noteikti ir kendo – japāņu cīņas māksla, kas var aizraut ikvienu interesentu! Un arī to LU piedāvā saviem studentiem! Vienmēr pats galvenais ir saņemties pirmās reizes apmeklējumam. Un, kā tas līdz šim ir pierādījies, šis eksotiskais sporta veids aizraus pats no sevis!

Papildus visam minētajam LU studentiem attiecīgajos gadalaikos ir iespēja piedalīties šaha treniņos. Kā redzams, sporta nodarbību klāsts Latvijas Universitātes studentiem ir ļoti plašs. Atliek būt aktīvam un izmantot to!

Gribu sportot! Kas man jādara?

Ikviens Latvijas Universitātes students ir aicināts iesaistīties LU sporta nodarbībās! Sports Latvijas Universitātē nav obligāts (tas nav iekļauts C daļā), taču kā izvēles iespējai ir piemērota vienreizēja semestra maksa – 17,22 Eur (izņēmums ir LU fitnesa nodarbības, kuru apmeklējuma semestra maksa ir 28,46 Eur). Ko garantē šis maksājums? Tas dod iespēju neierobežoti apmeklēt ikviena sporta veida nodarbības visa aktuālā semestra laikā, turklāt dod iespēju bez maksas apmeklēt LU augstākā līmeņa sporta komandu spēles (kurām piemērota maksas ieeja, kā, piemēram, basketbolā).

Reģistrācija sporta nodarbību apmeklējumam notiek LUIS, taču vienmēr pastāv iespēja personīgi sazināties ar sev interesējošo sporta veidu treneriem un uzzināt par iespējām iesaistīties treniņu grupā arī bez reģistrācijas – ar maksājuma apliecinošu dokumentu doties uz sekojošo nodarbību, kur pretī tiks saņemta specializēta uzlīme uz studentu apliecības. Ceram, ka šis palīdzēja gūt priekšstatu par sporta iespējām Latvijas Universitātē, taču jebkādu papildu informāciju iespējams uzzināt mājaslapā www.lu.lv/sports vai rakstot uz sports@lu.lv

Ne tikai trenējies, bet arī sacenties

Starp citu, LU SC studentiem piedāvā regulāru iespēju piedalīties dažādu sporta veidu sacensībās. Ļoti plašu atsaucību ik gadu gūst LU futbola un basketbola līgas, kas risinās visa gada garumā un par uzvaru spēkojas fakultāšu komandas, savukārt vairākas reizes semestrī studentiem ir iespēja bez maksas piedalīties nakts turnīros tādos sporta veidos kā strītbols, florbols, volejbols un futbols. Pavasara vidū studentiem būs iespēja piedalīties Spēka dienā, kā arī turpmāk gaidāmas daudz un dažādas sporta aktivitātes ikvienam interesentam.

LU sportam taps jaunas mājas – LU Sporta māja!

Vēlamies tev atklāt kādu mums ļoti svarīgu un satraucošu ziņu – Latvijas Universitātei taps savs sporta komplekss, kas atradīsies līdzās citām jaunajām LU Akadēmiskā centra ēkām un kļūs par neatņemamu Universitātes nākotnes sastāvdaļu.

Un zini, kas būs visforšākais? Šis komplekss būs pieejams ne tikai LU saimei – šo infrastruktūru varēs izmantot arī pārējie pilsētas iedzīvotāji! Jā, Latvijas Universitātei plānos ir būvēt pašiem savu Sporta māju, kas būs ievērojams sporta centrs ar vairākām sporta zālēm un sportošanas iespējām. Šobrīd viss ir plānošanas sadaļā, taču būvniecības darbus plānots sākt pēc Rakstu mājas atklāšanas, kas notiks 2023. gadā.

Share

Related Content

LU mācībspēki un studenti diskutēs par studijām TV raidījumā "Izvēlies panākumus!"
16.06.2021

LU mācībspēki un studenti diskutēs par studijām TV raidījumā "Izvēlies panākumus!"

Uzņemšana Latvijas Universitātē sāksies jūnija beigās
09.06.2021

Uzņemšana Latvijas Universitātē sāksies jūnija beigās

No studenta par pētnieku!
28.05.2021

No studenta par pētnieku!

Akadēmiskais centrs Torņakalnā – pasaules līmeņa iespējas
26.05.2021

Akadēmiskais centrs Torņakalnā – pasaules līmeņa iespējas