Indriķis Mužnieks. © Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

Uzlabojam savas pozīcijas

Pēdējos gados Latvijas Universitāte uzlabo savas pozīcijas dažādos starptautiskajos reitingos, kas tiek veidoti, lai salīdzinātu dažādu valstu augstskolu sasniegumus. Protams, reitingu sastādīšanā izmanto atšķirīgus rādītājus – gan objektīvus, gan subjektīvus. Bez tādiem objektīviem rādītājiem kā zinātnisko publikāciju daudzums prestižos izdevumos, studentu un pasniedzēju skaits, finansējums u.c. ir arī, piemēram, augstskolu reputācija, kas vairāk vai mazāk profesionāli tiek noskaidrota, veicot aptaujas.

Ir redzama tendence augt mūsu iegūto punktu skaitam. Īpaši svarīgi, ka esam veikuši izrāvienu tieši tajā prestižajā reitingā, kurā lielāks svars ir objektīvajiem rādītājiem, – “Times Higher Education, kurā starp vairāk nekā 1200 labākajām pasaules universitātēm LU šogad ir visaugstāk novērtētā Latvijas augstākā mācību iestāde, ieņemot 601.–800. vietu (kāpums 801.–1000. vietas gadu iepriekš). Savukārt atsevišķās nozarēs (piemēram, klīniskās un veselības zinātņu nozarē) LU ierindojas pat 301.–400. vietā. Arī dzīvības zinātņu nozarē LU jau ir iekļuvusi TOP 500 augstskolu skaitā. 

Taču konkurence starp augstskolām arvien palielinās, un LU gluži kā Alisei Brīnumzemē, pat lai paliktu uz vietas, ir jāskrien arvien ātrāk. Ja vēl ir mērķis apsteigt konkurentus, tad jāpieliek visi spēki.

To, ka mūsu attīstības virziens ir pareizs, apliecina arī augošā interese par iespēju studēt LU. Universitātei ir objektīvas grūtības līdzīgi citām augstskolām asociēties ar vienu virzienu – inženieriem, ārstiem vai skolotājiem –, jo mēs gatavojam dažādus speciālistus. Pēdējo divu gadu dati liecina, ka studētgribētāju skaits katru gadu palielinās par desmit procentiem.

 

Kur slēpjas panākumu atslēga

Galvenais pienesums LU straujam kāpumam reitingos ir sasniegumi zinātnē. Panākumi starptautiskos konkursos un pētnieku publikāciju skaita pieaugums augstu vērtētos zinātniskos žurnālos dod jūtamus rezultātus. Pēdējos gados ir pieaudzis arī aizstāvēto doktora disertāciju skaits.

LU Akadēmiskajā centrā Torņakalnā ir izveidojusi infrastruktūru, kas ļauj veikt aizvien sarežģītākus pētījumus un attīstīt zinātni. Tā ir vieta, kur vēlas mācīties arvien vairāk jauno cilvēku. Turklāt pieaug interese par studijām arī tajās fakultātes un studiju virzienos, kas vēl nav Torņakalnā, jo ir redzams, ka notiek attīstība.

 

Kas jādara, lai attīstība turpinātos

Jau tuvākajos gados LU ir izvirzījusi mērķi panākt būtisku izrāvienu doktorantu skaita palielināšanā un disertāciju kvalitātē. Šī mērķa sasniegšanai esam izveidojuši vienotās doktorantūras skolas konceptu, kura īstenošana nodrošinās gan kvantitatīvo, gan kvalitatīvo rādītāju uzlabošanu. Tāpat ir jāpabeidz zinātnes starptautiskais izvērtējums. Augstskola ir sagatavojusi ziņojumus par četriem galvenajiem LU zinātnes virzieniem – humanitārajām, sociālajām, dabas un dzīvības un medicīnas zinātnēm. Ekspertiem vajadzēja ierasties un savu vērtējumu sniegt jau pavasarī, taču pandēmija ieviesa korekcijas. Plānojam, ka eksperti iepazīšanos veiks attālināti novembra beigās. Viņu secinājumi noteiks, kā veidosim doktorantūras skolu, kā – ciešāku fakultāšu un studiju virzienu sadarbību. Plānojam pētniecībā ciešāk iesaistīt partnerus ārpus universitātes – citas augstskolas, zinātniskās institūcijas, uzņēmumus. Tas ļaus efektīvāk izmantot resursus, novērst dublēšanos, kā arī Latvijas Universitātes vidi padarīs sabiedrībai atvērtāku, dos iespēju piedalīties stratēģijas izstrādē un uzraudzīt tās ieviešanu.

LU turpina attīstīt infrastruktūru, ir uzsākta Rakstu mājas tehniskā projekta izstrāde. Savu kārtu gaida arī Tehnoloģiju māja, kas ļaus nodrošināt augstas pievienotās vērtības produktus un pakalpojumus Latvijas ekonomikas transformācijai un konkurētspējas izaugsmei. LU Akadēmiskajā centrā plānota arī Veselības māja, kas ir svarīga jauno medicīnas tehnoloģiju attīstībai un Rīgas pilsētai, lai mazinātu esošo nevienlīdzību nabadzības un sociālās atstumtības riskam pakļauto iedzīvotāju grupai, nodrošinot to veselības aprūpi. Profilaktisks ambulatorās medicīnas un diagnostikas centrs, dienas stacionārs, ģimenes ārstu pakalpojumi, rehabilitācijas fizioloģija un slodzes izpēte, kā arī sociālās pediatrijas pakalpojumi būs pieejami LU studentiem, darbiniekiem un Rīgas iedzīvotājiem.

Dienaskārtībā ir arī Sporta māja, studentu dienesta viesnīca un citi objekti. Tās ir ne tikai idejas, bet jau izstrādāti biznesa plāni, kas sagatavoti kopā ar Eiropas Investīciju banku. Finansēšanā vēlamies piesaistīt ne tikai privātos un Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļus, bet arī ES Atjaunošanas un noturības veicināšanas fonda finansējumu.

Plānojam pabeigt esošo studiju programmu licencēšanu un akreditēšanu un līdz 2024. gadam akreditēt visus studiju virzienus un institūcijas, kas turpmāk universitātei dos lielāku rīcības brīvību jaunu studiju programmu izstrādē un ļaus tās elastīgi pārveidot, lai operatīvi pielāgotos mainīgajām darba tirgus prasībām.

Share